Vera og Jette er klar til at få megatravlt: ‘Når der er en million på højkant, så vil folk gerne købe et lod mere, end de plejer’

Vera og Jette er klar til at få megatravlt: ‘Når der er en million på højkant, så vil folk gerne købe et lod mere, end de plejer’
Jette Kristensen og Vera Bager har begge holdt til på travbanen stort set hele deres liv. De seneste mange år har de været kollegaer og står for at servicere de kunder, som gerne vil spille på løbene. Foto: Berit Hvassum
TRAVSPORT | ALMINDINGEN | ABONNENT | 7. SEP 2021 • 18:49
Jesper Gynther
Journalist
TRAVSPORT | ALMINDINGEN | ABONNENT
7. SEP 2021 • 18:49

Tirsdag aften er der Bornholms Tidende-dag på travbanen, hvor der er gratis adgang for alle, og hvor man kan vinde en million kroner, hvis ellers Vera og Jette giver dig den rigtige kupon

For første gang nogensinde på Bornholms Brand Park er der i aften en million kroner på højkant på en V5-kupon, og det kommer til at betyde travlhed hos sælgerne, fortæller Vera Bager fra Rønne og Jette Kristensen fra Vestermarie, der begge har været ansat på travbanen i mere end 20 år.

– Vi forventer, at der bliver solgt rigtig meget i dag, for når der er mere i puljen, så vil man måske gerne lige have et lod mere, end hvad man ellers ville købe.

– Så satser man lige lidt ekstra, for der er jo den der million, man kan vinde, siger Jette Kristensen, der er en af i alt otte sælgere, som tirsdag aften skal servicere de mange gæster til Bornholms Tidende-dag på travbanen.

Stressende job

Fordi der skal sælges mange kuponer, så bliver det nok også lidt en stressende dag for Jette, og det bliver det nok også for Vera, som er kasserer, og som mest har kundekontakt, når folk skal hæve kontanter, så de kan spille (på travbanen er der ikke mulighed for at købe kuponer med betalingskort).

– Når der er rigtig mange mennesker, så kan det faktisk godt være stressende, men det er noget, man lærer.

– Man skal bare lære at lade være med at kigge på køen, siger Vera.

Jette tilføjer:

– Køen kan være uoverskuelig, men hvis der står nogle, som skal vejledes i, hvordan man spiller, så kan vi godt finde på at sige: “Vil du træde til side, så jeg kan nå de andre, der skal spille til løbet, og så kan jeg godt forklare det bagefter til dig?”. 

– På den måde får alle en god oplevelse, så der ikke står en kunde, som bliver øv over, at man ikke lige nåede at spille, siger hun.

Det mest typiske spørgsmål

Hvad spørger folk om?

– “Jeg har aldrig været til trav før. Hvad gør man?” Det spørgsmål hører vi rigtig tit, for der kommer rigtig mange turister herover. Der er også mange turister, som er gengangere, og som godt ved, hvordan man spiller, ligesom der også er mange faste gæster her fra øen, som selvfølgelig godt ved, hvordan det fungerer.

Der er tid til at give råd og vejledning?

– Vi gør det så godt, som vi nu kan, alt efter hvor lang kø der nu er. Mange gange så kommer de nye tidligt før første løb, og så kan vi jo vejlede dem. Vi prøver også at have en, som vi kan sende dem hen til, så de kan få noget information om, hvordan man spiller, siger Jette, som personligt selv synes, at noget af det fedeste ved at være sælger er at se glæden hos en førstegangskøber, som vinder et eller andet på en kupon.

– De kan jo være lykkelige over at vinde en femmer! Sådan er det jo. Det er jo ikke, fordi man behøver spille for mange penge, men det er jo lidt sjovere at se på travløbet, hvis man holder på en hest, siger hun.

Spiller I selv?

– Det må vi ikke. Vi har fået at vide, at dem, der har indflydelse på spillets resultat, ikke må spille, og det har vi ellers ikke, men sådan er reglerne, så vi må ikke spille, så det gør vi ikke, siger Vera, som dog fortæller, at deres familiemedlemmer godt må spille.

– Kuskene må heller ikke spille. Man ser faktisk kun en kusk i civilt tøj blandt tilskuerne. Du ser dem aldrig i deres køredragt blandt tilskuerne, for det må man ikke, siger Vera.

Har nogle rigtig gode kunder

Bliver folk sure, hvis de ikke vinder?

– Der er mange, der kommer og siger, at du gav mig en forkert lynbon. Men vi er jo lige gode venner af den grund. Herinde er der jo rigtig mange gengangere, for vi har vores faste publikum, og når sæsonen starter, så hilser de og siger: "Er du her igen i år". Vi er en stor familie på en eller anden måde, siger Jette.

– Vi prøver på at servicere alle kunderne, så de får en god oplevelse. Dermed ikke sagt, at du ikke kan finde kunder, som har set sig sure på en, eller som er irriteret over et eller andet. Selvfølgelig er der det, men vi prøver, og vi gør vores bedste.

– Jeg synes, vi har nogle rigtig gode kunder. De faste kan tydeligt se, at sidder der en ny sælger, så har de lidt mere tålmodighed, end når der sidder en, som har været der i 30 år, siger hun.

Følger I selv med i løbene, eller har I for travlt med at sælge kuponer?

– Vi sidder her og er lidt priviligeret, for vi har udsyn over banen. Så hvis der ikke er for mange, der spiller lige på det tidspunkt, hvor de kører, så kan vi lige følge med, så det er hyggeligt, siger Vera og tilføjer:

– Det fedeste er, når der er mange publikummer, og man kan høre publikums reaktion på løbet. Når de ser, at der er en hest, som galopere, så siger de "ahhh", og så kommer den tilbage, og så siger de "yeeaaahhh", og så hepper de i opløbet. 

– Der er en fed stemning. Og på de gode sommerdage med masser af turister, så er det ikke kun i sidste omgang, så er det hele løbet, hvor de står op og klapper med. Stemningen er guld værd, siger Vera.

Trav og Bornholm er en kærlighedshistorie

Hvorfor tror I, at travsport er så populært herover?

– Trav betyder rigtig meget her på øen. Bornholm er en privilegeret bane, som har rigtig mange tilskuere i forhold til alle andre baner i Danmark. Men det er også, fordi man kan spille her og ikke bare på telefonen, fordi så kunne du lige så godt sidde derhjemme, siger Vera. 

– Folk elsker at sidde herude og følge med i hestene og kender dem. Og så er vores bane ikke så stor. Mange andre steder kan du jo ikke skelne, hvem det er, der fører over på den anden side. Her kan du følge dem lige meget hele vejen rundt. 

– Og så er vi midt i skoven og naturen, og så er det ligesom indgroet, at trav er Bornholms nationalsport. Før corona har der jo kunne være op til 3.000 tilskuere på en løbsdag, siger Vera, som har været kasserer i 16 år, og før det var sælger i mere end 10 år på verdens mindste travbane.