Medlemmer flokkes til, men tilladelser og bankgebyrer dræner de frivillige

Aldrig før har der været så mange, der dyrker idræt i en af DGI Bornholms medlemsforeninger. Alt kører dog ikke på skinner, for mange frivillige har bøvl med at få tilladelser til arrangementer af kommunen, mens det også er dyrt og besværligt at have en foreningskonto i banken.
Under coronapandemien var der mange, der meldte sig ud af deres nedlukkede idrætsforening. Men nu har de rejst sig op af sofaen igen. Fra 2022 til 2023 steg medlemstallet med 10 procent, så der ved årsskiftet var 18.998 aktivitetsmedlemmer, og det er det højeste medlemstal nogensinde i DGI Bornholms historie.
– Vi er den landsdel i DGI, der er vokset mest procentvis – og det må vi godt være lidt stolte over, fortalte næstformand Jan Kjersgaard, da han oplæste den mundtlige beretning under DGI Bornholms årsmøde torsdag aften i Aakirkebyhallerne.
Det går især godt hos Hasle Idrætsforening, der er vokset med hele 44 procent - fra 610 aktivitetsmedlemmer i 2022 til 881 i 2023. Og det er særligt idrætsgrene som gymnastik, fitness, fodbold, tennis og løb, der oplever fremgang, mens svømning, golf, klatring og håndbold er noteret for en mindre tilbagegang. På nær 60-69-årige oplever alle aldersgrupper vækst, og det er især 70+, som oplever stor vækst.
En del af fremgangen skyldes også, at DGI Bornholm i 2023 optog otte nye medlemsforeninger, så der nu er 86. Bornholm er dermed den landsdel i DGI, som har den højeste koncentration af aktivitetsmedlemmer og den højeste andel af mulige medlemsforeninger. Bornholm er samtidig den første landsdel, som har opnået målet om, at minimum 50 procent af befolkningen er aktive i en idrætsforening.
– Det må vi gerne være fælles stolte over, sagde Jan Kjersgaard.
Administrativt bøvl
Mens DGI Bornholm på den ene side kan glæde sig over medlemsvækst og højt aktivitetsniveau, har idrætsorganisiationen fået flere henvendelser fra foreninger, der har brugt rigtig meget tid på at søge tilladelser i kommunen.
– Vi har fuld forståelse for, at der skal orienteres om de forskellige arrangementer. Men detaljeringsgraden er vokset – ikke bare, når der skal søges om tilladelse til at holde gymnastikopvisninger, men generelt ved arrangementer, både indendørs og udendørs – og både i de selvejende haller og de kommunale haller, fortalte Jan Kjersgaard.
I sidste uge tog DGI Bornholm sagen op i Idrættens Videns- og Kompetenceråd, og håbet er, at det vil lykkes at indgå i en konstruktiv dialog med kommunen om, hvordan man sammen kan lette ansøgningsprocedurerne.
– For det må altså ikke være administrativt bøvl, der får frivillige til at trække sig fra posterne. Så I skal vide, at vi er opmærksomme på udfordringerne, og at vi gør vores for at se på mulige løsninger. Vi ved, at I som frivillige meget hellere vil være med til at skabe aktiviteter og fællesskaber – og i hvert fald ikke ønsker at bruge for meget tid på administrativt arbejde, sagde han.
Udfordret af hvidvasklov
DGI Bornholm har også fokus på, at det skal være lettere og billigere som forening at være bankkunde.
Bankernes høje gebyrer begrundes ofte i hvidvasklovgivningens krav til, hvordan bankerne skal tjekke og dokumentere foreninger. I oktober 2022 kom Finanstilsynet dog med en vejledning, der gav bankerne et værktøj til at lempe kravene for de foreninger, der er i lavrisikogruppen for hvidvask, og dermed kunne gebyrerne også sænkes. Det er bare ikke sket endnu.
– Vi oplever, at der er meget papirarbejde, når nye foreninger skal have oprettet en ny konto, eller når der skal skiftes kasserer. Der er i øjeblikket nogle dokumentationskrav, som kan tage pusten væk fra selv den mest talstærke kasserer, fortalte Jan Kjersgaard.
Han glæder sig over, at kulturminister Jakob Engel-Schmidt og erhvervsminister Morten Bødskov i november 2023 lancerede et nyt initiativ med en ”basal betalingskonto”, som skal gøre det både nemmere og billigere at være foreningskunde i en bank. Ministrene har også barslet med et udspil om en ”digital registreringsløsning”, der skal mindske foreningernes administrative arbejde, når de skal indsende dokumentation til bankerne.
– Vi vil følge tæt, hvordan arbejdet med den endelige udformning af lovmodellen skrider frem - og ikke mindst hvordan bankerne efterfølgende tilbyder den nye betalingskonto til foreningerne og den mulige digitale registreringsløsning. Det håber vi, kommer til at ske snart, sagde Jan Kjersgaard.
Frygter nye sparekrav
Fremtiden ser på mange områder lys ud for DGI Bornholm, men den dårlige økonomi i regionskommunen kan få negative konsekvenser for idrætslivet, frygter Jan Kjersgaard.
Hvert år bliver DGI Bornholm præsenteret for sparekataloger, og idrætsorganisationen bruger meget energi på at svare og påpege konsekvenser, hvis de gennemføres. Senest lykkedes det ikke at undgå reduktion i driftstilskudspulje til selvejende haller, bortfald af midler til Idrættens Videns- og Kompetenceråd, bortfald af fællespulje til idrætsområdet og reduktion af pulje til leder- og instruktøruddannelse.
DGI Bornholm glæder sig til gengæld over, at der i 2023 var politisk flertal for at sikre tilskud til renovering af Rønne Svømmehal og til renovering af atletikanlægget på Rønne Stadion Nord.
– Men vi bliver usikre, når vi oplever, at beslutninger ændres. Senest har kommunalbestyrelsen haft en runde, hvor nogle besluttede projekter er trukket tilbage. Vi var bekymrede for, om også medfinansieringen til opførelsen af trailcenteret ved Rytterknægten røg med i den runde. Det gjorde den heldigvis ikke, sagde Jan Kjersgaard, som glæder sig til, at det fysiske mødested kan blive udgangspunktet for endnu flere outdoor-aktiviteter, da rigtig mange dyrker motion og bevægelse i naturen i disse år.
Hvis nogen skulle have undret sig over, hvorfor det var næstformand Jan Kjersgaard, der læste beretningen op, så skyldes det, at formand Ole Dreyer pt. er sygemeldt.
De otte nye medlemsforeninger
Arnager Badeklub
Rønne Billardklub
Minigolfklubben Rønne
Bornholms Bowlingklub
Nexø Rideklub
Aakirkeby Crossklub
Aakirkeby Billard og Dartklub
Nordlandets Rideklub
Som sædvanligt var fremmødet stort til årsmødet.
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration