Landsholdet giver Vikings damer noget at være fælles om uden for banen

Landsholdet giver Vikings damer noget at være fælles om uden for banen
Vikings stregspiller, Mirah Hammerstrand Andersen, scorede ni mål mod KFUM og blev kåret til kampens spiller. Fotos: Jesper Gynther
SPORT | Søndag 20. november 2022 • 16:37
Jesper Gynther
Journalist
SPORT | Søndag 20. november 2022 • 16:37

For første gang i 18 år har det danske kvindelandshold i håndbold spillet sig i en finale. Succesen ved EM betyder også meget for Vikings damer, som selv skulle i aktion søndag mod KFUM.

Siden storhedstiden i sluthalvfemserne og startnullerne har det danske kvindelandshold ikke nydt den store succes.

Med Jesper Jensen ved roret har holdet dog løftet sig, og til EM i Slovenien, Nordmakedonien og Montenegro har nutidens jernhårde ladies imponeret alt og alle og nået hele vejen til finalen.

Den flotte præstation er også blevet bemærket af Bornholms eneste seniordamehold, som har fulgt tæt med hjemme foran tv-skærmen.

– Ja, selvfølgelig går vi op i det. Sidste weekend lavede vi også et arrangement efter vores egen kamp, hvor vi sad og støttede dem, fortæller Mirah Hammerstrand Andersen fra Viking Rønne Håndbold.

– Det gør, at vi får noget socialt uden for banen og noget at være sammen om og tale om, fortæller hun og afslører, at spillerne dog ikke skal se finalen sammen søndag aften klokken 20.30, da der er mange, som skal til julefrokost.


Træner Tonni Mogensen håber, landsholdets succes kan smitte af på Viking og andre små danske klubber.

Kan inspirere piger til at spille

Det er 18 år siden, Danmarks damer sidst var i en slutrundefinale, og derfor er der en del på Vikings unge hold, som nærmest ikke kan huske det, heriblandt Mirah Hammerstrand Andersen.

– Nej, det må jeg indrømme, at det kan jeg nok ikke. Der har jeg været fire år. Men jeg kan da tro, at jeg har siddet med landsholdstrøjen på derhjemme, siger hun.

Tror du, vi vinder i aften?

– Ja, det skal vi tro på. Det er ved at være på tide.

Vikings træner håber også på dansk sejr, ligesom han også har et håb om, at dansk succes kan få flere piger og damer til at spille håndbold.

– Selvfølgelig giver damerne god reklame, men om det giver flere, kan jeg ikke sige. Jeg kan kun håbe, siger Tonni Mogensen.

– Men selvfølgelig for hele Danmark er det klart, at det er stort, det som sker nu. Vi har glædet os til, at damerne igen er kommet op på øverste hylde, så jeg håber på en god finale, og at det måske kan hjælpe lidt på klubberne rundt i hele Danmark. At der er tro på det igen, siger han.


Det var op ad bakke for Katrine Enni og co., for en måltørke på 12 minutter i første halvleg gav KFUM et stort forspring.

KFUM vandt på kontraspillet

Tonni Mogensens største fokus søndag var dog ikke EM-finalen, men snarere Vikings egen kamp mod KFUM i Kvalifikationsrækken, som blev spillet klokken 12 i Bornholms Idræts- og Kulturcenter i Allinge.

Han kunne se sit hold komme godt fra start, for det stod 5-5 efter ni minutter. Men pludselig gik bornholmerne i stå og 12 minutter senere stod det 15-5.

– Midt i første halvleg laver vi for mange fejl. Vi får ikke afleveret ordentligt, og de får en masse kontraer, og lige pludselig er vi bagud med otte-ni mål, og det kommer vi os aldrig rigtigt over, siger Tonni Mogensen.

Bornholmerne gav dog ikke op, selvom kampen virkede afgjort.

– Det kan godt være, at vi måske havde tabt kampen, men vi skulle have vendt det, så vi ikke blev løbet over ende, og det synes jeg også, at vi formår at gøre, fortæller Mirah Hammerstrand Andersen, som sammen med holdkammeraterne fik reduceret til pauestillingen 18-12.

– Jeg synes, at gejsten var der hele vejen igennem, og det skal pigerne også roses for, siger stregspilleren.

Viking kom dog ikke tættere på KFUM, som endte med at vinde kampen 34-26.

Hvordan kommer I til at gøre det bedre i næste kamp?

– Vi skal helt klart minimere alle de fejl, vi laver, så vi ikke kommer så meget bagud. For i anden halvleg spiller vi faktisk lige op med dem, og vi skifter meget ud. Alle gør en kæmpe indsats og kommer igen med en god moral. Men den store føring de fik i første halvleg kunne vi simpelthen ikke indhente, fortæller Tonni Mogensen.


Freja Hammerstrand Andersen forsøger her med et langskud, mens tvillingesøsteren Mirah prøver at skabe plads på stregen. 

Spiller sammen med tvillingesøster

Mirah Hammerstrand Andersen blev kampens topscorer med ni mål og blev efterfølgende kåret som holdets bedste spiller. Stregspilleren giver dog meget af kreditten til sine medspillere, som var gode til at spille hende fri.

– Pigerne får lov at løbe, og så giver det gode stregmuligheder lige så snart, at de får modstanderne lidt frem. Så giver det en masse rum inde på stregen, og så er pigerne gode til at se mig, siger Mirah, som blandt andet er holdkammerat med sin egen tvillingesøster, Freja.

Hvorfor dyrker I begge håndbold?

– Vi kommer fra en håndboldfamilie. Vores mor har været vores træner, da vi var små, og det har bare ligget i vores gener, så det har vi altid gået sammen om. Vi har altid været på samme hold, så det er også noget, vi har sammen, fortæller Mirah og oplyser, at søsteren netop er flyttet hjem efter et år i København. Derfor bor de begge nu på Bornholm, hvor de tænker at blive boende.


Mirah Hammerstrand Andersen bliver hyldet som kampens spiller for Viking.


Vikings målscorere


Mirah Hammerstrand Andersen (9)

Katrine Enni (5)

Emma-Louise Agerholm Pedersen (4)

Freja Hammerstrand Andersen (2)

Martyna Pejska (2)

Sara Dzafic (2)

Mille Floberg Jensen (1)

Ann-Sophie Overby Thomsen (1)

Sara Dzafic fik scoret to mål for Viking. 

 


Stillingen i Kvalifikationsrækken


1. HK 73 - Frederikssund 12 point
2. Amager SK 12 point
3. Gladsaxe HG 11 point
4. KFUM 9 point
5. Furesø 9 point
6. Hillerød 7 point
7. København 4 point
8. Viking Rønne Håndbold 4 point
9. Hornbæk IF 3 point
10. Ajax København 3 point
11. Helsingør 0 point

 


Sen EM-finale ærgrer spillerne på børnenes vegne

Damelandsholdet spiller i aften klokken 20.30. Foto: Scanpix

Af Ritzau

Kvindernes EM-slutrunde i håndbold har i år været afviklet i november. Normalt ligger den altid i december. Det skyldes årets fodbold-VM i Qatar, som af temperaturhensyn er rykket fra sommeren til at starte søndag.

Trods flytningen får fodboldslutrunden dog stadig indflydelse på håndbold-EM, nærmere bestemt på EM-finalen.

Den spilles altid en søndag og har som oftest start omkring klokken 17.30 eller 18. Men ikke i år. Der fløjtes EM-finalen mellem Danmark og Norge først i gang klokken 20.30.

Det skyldes, at åbningskampen ved fodbold-VM mellem Qatar og Ecuador spilles klokken 17 søndag, og den ønsker Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) ikke at kollidere med, når det gælder guldkampen.

Den logik kan de danske spillere godt følge. Dog ærgrer det dem på børnenes vegne, at mange formentlig er lagt i seng, når kampen spilles.

– Det er ret ærgerligt. Vi plejer at spille tidligere på søndage, så alle kan være med, siger Mie Højlund.

– Vi kan ikke have for meget fokus på det, for det er et kamptidspunkt, vi kender, men det er enormt ærgerligt, vi ikke kan have børnene med os derhjemme.

Danmarks kvindelandshold har ikke stået i en stor finale siden 2004, og det har kostet mange kræfter at nå dertil, hvor holdet nu igen er.

Det er den slags kampe, der skal generere interesse hos fremtidens håndboldspillere, og i den henseende er kamptidspunktet skidt.

– Hjemmefra har vi snakket om, at det med at kunne skabe noget håndboldglæde og få børnene med sig er vigtigt.

– De skal have nogen at se op til og få lyst til at dyrke noget mere sport og gå til håndbold. Det er en vigtig del af dansk håndbold, lyder det fra Højlund.

Danmark spillede fire af sine seks gruppekampe klokken 20.30, så det er ikke, fordi tidspunktet er et problem for spillerne.

– Vi er vant til at spille 20.30, så på den måde er det ikke anderledes. Vi kender rytmen og har programmet fastlagt for sådan en dag, forklarer fløjspilleren Trine Østergaard.

– Men det er ærgerligt for børnene. Det havde ikke gjort noget, hvis kampen havde været klokken 18 i hvert fald.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT