Færre pakker træningstasken – men ikke alle idrætsforeninger oplever medlemstilbagegang
På trods af hårde udfordringer med coronarestriktioner, som har sat en kæp i hjulet for indendørssæsonen, er medlemstallet i håndboldklubberne på Bornholm vokset ret meget. I 2018 var der 351 håndboldmedlemmer og i 2020 var det tal vokset til 470 medlemmer. Håndbold er dermed den fjerdemest voksende idrætsgren på Bornholm, viser DGI og DIF's tal. Arkivfoto: Berit Hvassum

8. APR 2021 • 08:51SPORT • AF JESPER GYNTHER • GRATIS

Færre pakker træningstasken – men ikke alle idrætsforeninger oplever medlemstilbagegang

IDRÆT

Lukkede haller, tomme omklædningsrum og urørte græsbaner. Det er nogle af de udfordringer, som idrætsforeningerne har kæmpet med det seneste år på grund af restriktioner og skiftende forsamlingsloft.

At det ikke har været helt let at være idrætsforening kan nu også ses på medlemstallene i landets idrætsforeninger, som DGI og Danmarks Idrætsforbund (DIF) netop har offentliggjort i en pressemeddelelse.

På Bornholm viser de unikke medlemstal fra DGI og DIF, at der pr. 31. december 2020 var 18.572 aktivitetsmedlemmer i øens idrætsforeninger mod 20.893 i 2019. Det er således et fald på mere end 2.000.

At det er unikke medlemstal betyder, at medlemmerne ikke tæller både i DGI og i DIF, men kun ét sted. Men hvis man er aktiv i flere discipliner, kan man godt tælle med flere gange. Så tallet er et udtryk for det, der kaldes aktivitetsmedlemmer.

Behov for at få alle tilbage i fællesskabet

I DGI og DIF er der stor glæde over den store indsats blandt frivillige og over, at langt størstedelen af medlemmerne har holdt fast i deres medlemskab og betalt kontingent i 2020, selvom idrætsforeningerne i det forgangne år i perioder var lukket ned og stort set hele året var underlagt forskellige restriktioner.

Samtidig glæder DGI og DIF sig over kommunerne, der har holdt hånden under foreningslivet med økonomisk støtte og andre former for hjælp.

– Det har været et udfordrende år for idrætsforeningerne. Der har været skiftende restriktioner for hvor mange, vi har måttet være sammen i idrætshallerne, og i flere måneder har der været lukket helt ned for aktiviteterne. Så det har været svært at holde fast i de sædvanlige idrætstilbud, påpeger direktøren for DGI Bornholm, Karen-Margrethe Hansen Bager.

Hun understreger dog samtidig, at den vedholdende indsats fra frivillige, trænere og ledere – og ikke mindst medlemmernes trofasthed har muliggjort, at medlemstallet er fastholdt på niveauet fra 2017.

– Nu ser vi fremad og tror på, at når først aktiviteterne kommer i gang igen, så vender medlemmerne også tilbage. Vi vil gøre vores til at hjælpe lokalforeningerne med at få genstartet idræts- og foreningslivet, så vi igen kan tilbyde glædesfyldte motionsaktiviteter og idrætsfællesskaber til alle aldre over hele øen, oplyser Karen-Margrethe Hansen Bager.

Fremgang i nogle idrætter

Til trods for coronasituationen kan flere idrætter notere en fremgang i forhold til tidligere. Blandt andet tennis, svømning, håndbold og badminton har ikke bare kunnet fastholde sit medlemstal, men også kunnet notere en fremgang på Bornholm i 2020.

Ikke overraskende er det aktiviteter som gymnastik, fitness, dans og musik, der står med en medlemstilbagegang.

– I opgørelsen figurer løb med den største tilbagegang, men det skyldes primært en ændret medlemsindberetning fra øens største løbeklub end en reel tilbagegang, forklarer DGI Bornholm-direktøren.

Fakta om medlemstal

Det samlede medlemstal for DGI og DIF på 2.216.675 unikke medlemmer er renset for, at flere idrætsforeninger/klubber er medlem af begge organisationer.

På www.dif.dk/medlemstal kan du dykke dybere ned i tallene for de to organisationer.

På www.dgi.dk/medlemstal kan du se nærmere på DGI’s tal.
Bornholms Tidende
Nørregade 11-19
DK-3700 Rønne
CVR Nr: 35244115

Tlf.: 5690 3000
E-mail: Redaktionen

Chefredaktion
Nanna Krogh (konstitueret chefredaktør)
nk@bornholmstidende.dk

Direktion
Kim Eland (adm. direktør)

Webmaster: Webmaster

Kontakt
Kontakt os
Abonnementsbetingelser
Cookie og privatlivspolitikHotline
Har du et tip eller hastende
redaktionelle henvendelser uden
for kontortid er du velkommen til at bruge linket her:Tip avisen.

© Copyright 2021 Bornholms Tidende.