Claus vil slå verdensrekorden: Skal løfte mere end 501 kilo

Claus vil slå verdensrekorden: Skal løfte mere end 501 kilo
Claus Kofoed plejer at træne om morgenen, for så er der ikke kø til maskinerne. Inden træning plejer han desuden at spise en masse æg, og når han kommer hjem, har konen lavet kylling til ham. – Jeg skal nemlig have masser af protein for at bygge muskler på, fortæller han. Foto: Jacob Jepsen
DØDLØFT | NEXØ | ABONNENT | 2. OKT 2021 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
DØDLØFT | NEXØ | ABONNENT
2. OKT 2021 • 05:30

Nogle gange skal man tillade sig at drømme stort. Det gør Claus Kofoed, som på trods af at have en lam fod og en dåbsattest på 55 år vil slå verdensrekorden i dødløft. Målet er at slå rekorden i 2024, men først skal han lige trænes op til det, og det er han begyndt på for to uger siden i Nexøhallens fitnesslokale.

– Hej, jeg hedder Claus, og jeg vil løfte 500 kilo.

Sådan indleder Claus Kofoed telefonsamtalen med Tidendes lettere forundrede sportsjournalist. Et halvt ton lyder af helt vildt meget, men Claus Kofoed mener det seriøst. Han vil slå verdensrekorden i dødløft, og han er nu gået i gang med at arbejde for, at målsætningen bliver indfriet.

For to uger siden begyndte han at træne i Nexøhallens fitnesslokale, og planen er at træne to timer hver dag i tre år, så han i 2024 kan slå verdensrekorden, som pt. lyder på 501 kilo.

– Alle mine mål gennem livet er blevet fuldført, siger han.

– Jeg har en gnist inden i mig, så jeg er sikker på, at det godt kan lade sig gøre. Man skal bare tro på, at troen kan flytte bjerge, siger Claus Kofoed, der heller ikke vil høre tale om, at hans alder på 55 år kan spænde ben for projektet.

– Nej. Du bliver aldrig for gammel til noget. Det tror jeg ikke på, siger han og fortæller, at han langt fra er nået en alder, hvor kroppen siger fra.

Claus Kofoed plejer at varme op på motionscyklen, så han får pulsen op, inden han går i gang med vægtene. Foto: Jacob Jepsen

Skal tage 18 kilo på

Da Tidende besøger ham i træningslokalet i Nexøhallen, er det da også tydeligt, at Claus er godt kørende. Han har knoglemæssigt en stor krop og har i forvejen store muskler. Med en kropsvægt på 122 kilo, ligner han en, der er skabt til at løfte vægte. Men der er stadig mange ting at forbedre.

– Jeg skal bygges fuldstændig op, og det er det, der er spændende ved det. Jeg skal op på en kropsvægt på mindst 140 kilo, før jeg skal kunne klare det pres at løfte mere end 501 kilo, forklarer han.

– Jeg kender nogle, der har dyrket dødvægtsløftning, og de siger, at jeg skal få styrket min krop 100 procent, hvis jeg skal kunne slå rekorden, siger han og afslører dermed også, at han ikke selv har erfaring med disciplinen.

Faktisk er han endnu ikke gået i gang med at træne dødløft, for der mangler nogle tykke måtter i træningslokalet, som vægtene kan lande på, efter han har lavet løftene, for han vil helst ikke ødelægge det fine nyanlagte gulv. Men til gengæld bruger han maskinerne rigtig meget, og på en af dem kan han allerede løfte 200 kilo.

– Og det er sket på bare 14 dage. Det er først i 2024, at det bliver rigtig aktuelt, så jeg har noget tid til at kunne forbedre mig. Når man starter på sådan en sport, skal man bare blive ved og ved. Man skal aldrig opgive, og det gør jeg heller ikke. Jeg er sådan en, der aldrig opgiver, siger han.

Den nuværende verdensrekord er sat af Hafthor Bjornsson, som også er kendt som skuespiller og blandt andet har spillet Gregor "The Mountain" Clegane i tv-serien Game of Thrones. Løftet blev gjort den 2. maj 2020 i Island og kan ses i videoen her.

Er handikappet

Han uddyber, at selv ikke en lam fod har fået ham til at tvivle på projektet.

– Det bedste af det hele er, at jeg faktisk er handikappet, for jeg blev fejlopereret i min højre fod for tre år siden, og nu er den lam. Når jeg bruger overbenet, kan jeg løfte min fod, så det er ligesom at have en klods om benet. Men det betyder ikke noget. Jeg har haft det i over tre år, og det kan sagtens klare presset.

Han understreger dog, at det ikke er handikap-OL, han stiller op til.

Folk får nok et chok, når jeg på et tidspunkt stiller op i konkurrencen, og de finder ud af, at jeg er handikappet. Men jeg tror godt, jeg kan klare det alligevel


– Folk får nok et chok, når jeg på et tidspunkt stiller op i konkurrencen, og de finder ud af, at jeg er handikappet. Men jeg tror godt, jeg kan klare det alligevel. Det er jeg 100 procent sikker på, gentager han og fortæller, at han forventer at stille op til danmarksmesterskaberne i dødløft om et år, og her håber han at kunne slå den danske rekord, der ifølge Claus pt. er på omkring 400 kilo.

– På et år burde jeg kunne nå det. Så mangler jeg lige de sidste 100 kilo for at kunne slå verdensrekorden, og det håber jeg så, jeg kan nå om et par år, siger han.

Er vant til at træne meget

Claus Kofoed forklarer, at han er gået i gang med verdensrekordforsøget, fordi han godt kan lide ekstremsport, og fordi han får mere energi af at træne. Ideen til projektet kom dog på baggrund af en trodsreaktion.

– Jeg snakkede med nogle af mine kammerater, og de sagde: Claus du kan ikke noget.

– Bare vent, sagde jeg så.

– Så det er derfor, jeg har sat mig målet at slå verdensrekorden i dødvægtsløftning, siger han.

Du skal træne to timer hver eneste dag. Tror du, du kan holde til det?

– Det kan jeg godt.

Også julaften?

– Hver dag. I mine unge dage gik jeg til kampsport og var en rigtig dygtig kampsportsudøver, og der var også træning hver eneste dag – uanset hvad. Også selvom mine kammerater tog mig med i byen, og jeg havde tømmermænd, så var det stadigvæk bare at klø på. Det var sjovt, og vi blev dygtige.

– Der lærte vi også, at i sport er der ingen nåde – det er bare at klø på, siger Claus Kofoed, der ikke har nogen coach til at hjælpe ham med at nå målet.

Positive reaktioner: Bare fortsæt

Hvilke reaktioner har du fået på, at du er gået i gang med det?

– Alle dem, jeg har snakket med, siger: Claus, du har sgu altid gjort et eller andet sjovt.

– Så de synes, det er fint og en god ide.

Er der også nogle, der synes, du skal glemme det?

– Nej, det er der ikke nogen, der har sagt. De synes bare, at jeg skal fortsætte.

Udover styrketræning og kampsport har Claus Kofoed også været en rigtig god tennisspiller og vundet sjællandsmesterskaberne i dart. – Min onkel sagde altid til mig, at jeg har talent for alt sport, siger den 55-årige nexøbo, der er vokset op i Albertslund, men har bornholmske forældre (hvilket efternavnet også antyder). Foto: Jacob Jepsen