Vin: Hvordan genkender du en god flaske vin?

Vin: Hvordan genkender du en god flaske vin?
SPONSERET AF DENGYLDNELOEVE.DK

ANNONCE fra dengyldneloeve.dk

Medmindre man er vinekspert, så kan det være svært at finde ud af hvornår vin er af høj kvalitet eller ej. Generelt er der et par vigtige ting, du kan kigge efter for at hjælpe dig med at træffe denne beslutning. Nedenfor giver vi et par tips og tricks til, hvordan du kan blive klogere på vin, og hvordan du fremadrettet kan være i stand til at genkende om en vin er god eller dårlig - også selvom at du ikke er vin-specialist.

Vinens farve er vigtig at kigge på
Først skal du se på vinens farve. En hvidvin af god kvalitet skal være lys og stråagtig i farven, mens en rødvin skal være dyb og levende. Hvis vinen er betydeligt mørkere eller lysere, end den burde være, kan det være et tegn på, at vinen er af lavere kvalitet. En for mørk rødvin (nogle gange rød-brun) indikerer at vinen er blevet oxideret, hvilket betyder, at den har været udsat for ilt i for lang tid og har mistet sin friskhed. Dette er dog ikke at forveksle med en dyb rød farve, som nogle vin-elskere sværger til at være en kvalitet i vinen. På den anden side kan en vin, der er for lys i farven, være et tegn på, at druerne ikke var helt modne, da de blev plukket, eller at vinen ikke fik tid nok til at lagre ordentligt.

Lugt til vinen før du smager den
Du kan også sige meget om en vin på dens lugt. Tag først hætten af og giv vinen en svingning. Dette vil hjælpe med at frigøre aromaerne. Sæt derefter næsen i glasset og snuser dybt. En vin, der lugter frisk og frugtagtig, er generelt af god kvalitet, mens en vin, der lugter surt eller vinagtigt, sandsynligvis er af lavere kvalitet. Hvis du ikke kan lugte noget, kan det også være et tegn på, at vinen ikke er særlig god.

Hvordan skal en god vin smage?
Den bedste måde at se, om en vin er af god kvalitet, er naturligvis at smage på den. Men hvad skal du være opmærksom på? En vin af god kvalitet skal have en balance mellem sødme, syre og tannin (de bitre forbindelser, der giver vinen sin astringerende smag). Den skal også være blød, uden hårdhed eller bitterhed. Hvis en vin er for sød, kan det være et tegn på, at druerne ikke var helt modne, da de blev plukket. Hvis den er for syrlig, kan det betyde, at vinen er fremstillet af undermodne druer, eller at den ikke er blevet lagret ordentligt. Ønsker du at blive endnu klogere på vin, og måske endda købe kvalitetsvin til weekenden eller vin-lageret, så tag kig forbi Den Gyldne Løve.