Wermelin håber på brintrør til Tyskland – men hvad bliver statens rolle?

Wermelin håber på brintrør til Tyskland – men hvad bliver statens rolle?
Der findes planer om at etablere brintinfrastruktur fra den nordlige del af Østersøen til Tyskland via energiøerne Åland, Gotland og Bornholm. Rørledningen fra Bornholm til Tyskland tegner til at blive den første del af projektet, og tidligere på året annoncerede Copenhagen Infrastructure Partners og tyske Gascade, at de har planer om at lægge et 140 kilometer langt brintrør fra Bornholm til kystbyen Lubmin. Illustration: Gasgrid Finland
NYHED | ABONNENT | 22. MAJ 2023 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. MAJ 2023 • 05:30

Muligheden for brintproduktion indgår i forhandlinger om Energiø Bornholm, fortæller Socialdemokratiets energiordfører Lea Wermelin, som på sidste uges konference om energiøen udtrykte opbakning til power-to-X på bornholmsk jord. For Lea Wermelin stod sidste uge i høj grad i energiøens tegn. I Folketinget er hun midt i forhandlingerne om, hvordan Energiø Bornholm skal struktureres og finansieres, og tirsdag kunne den socialdemokratiske energiordfører lige klemme et besøg ind hjemme på Bornholm til Baltic Energy Island Summit. Her talte hun positivt om etableringen af en brintinfrastruktur i Østersøen, hvilket vil skabe basis for at producere brint eller andre grønne brændstoffer på Bornholm.

– Udover at være Socialdemokratiets energi- og klimaordfører er jeg også fra Bornholm. Det er blevet et af mine børn, hvis man kan sige det sådan, at vi skal udnytte det fulde potentiale af energiøen, sagde Lea Wermelin på konferencen.

På bagkant af topmødet slår hun over for Tidende fast, at Socialdemokratiet håber, at det på den ene eller anden måde bliver muligt at etablere brintinfrastruktur i Østersøen.

– Ja, afgjort. Hvis vi skal gøre os forhåbninger om, at industrien skal omstilles, tror jeg, at brint vil være svaret dér, siger Wermelin.

Få fuld adgang til Tidende.dk

Første måned 0 kr.
Herefter 99 kr./md.

Se andre abonnementer her
HVOR DRØMMER VI OS HEN - ENERGIØEN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm som energiø. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere har bidraget med deres bud i dette tema. Send dine tanker til debat@tidende.dk.
Temaet afsluttes med en debatsalon i Elværket i Rønne tirsdag den 23. maj klokken 16.30.