Trøst vil med i budgetforlig og lægger nyt forslag frem

Trøst vil med i budgetforlig og lægger nyt forslag frem
Mens alt stadig så godt ud på Green Solution House: Borgmester Jacob Trøst på den anden dag af budgetforhandlingerne, der endte med, at han kom til at stå udenfor forliget. Nu gør Jacob Trøst et nyt forsøg på at komme med i aftalen. Foto: Jacob Jepsen
TOPNYHED | ABONNENT | 12. SEP 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED | ABONNENT
12. SEP 2022 • 05:30

Nyt borgmesterforslag til næste års budget freder lærernes arbejdstid og holder fast i flere pædagoger. Jacob Trøst vil derimod ikke købe, men lease elbusserne. Jeg håber stadig på et bredt forlig, siger borgmesteren.

 

Med et ændret borgmesterforslag prøver borgmester Jacob Trøst (K) nu i ellevte time at komme med i forliget om næste års kommunebudget. Trøst lægger også op til at ændre dele af den budgetaftale, som Enhedslisten, Venstre og Socialdemokratiet indgik den 2. september.

– Jeg har udarbejdet et nyt, revideret borgmesterforslag, for jeg har ikke helt opgivet håbet om et bredt forlig. Jeg ved, at der er indgået en aftale, men jeg hører samtidig, at aftalepartierne siger, at de gerne vil have mig med, siger Jacob Trøst til Bornholms Tidende.

Særligt tre sager bragt EL, S og V sammen om en aftale om budgettet: Ikke at opsige lærernes arbejdstidsaftale, at holde fast i at ansætte flere pædagoger i daginstitutionerne for at bevæge antallet op mod de kommende minimumsnormeringer – og at anskaffe 20 elbusser, efter planen som indkøb, ikke leasing.

Af de tre dele holder Jacob Trøsts nye udspil fast i de to første. Trøst ønsker derimod at lease elbusserne i stedet for at købe dem, fordi han ikke mener, at kommunen har penge til at sætte op imod 102 millioner kroner i at købe elbusser.

– Jeg har kigget på deres forslag i forhold til mit eget, for alt andet lige har aftalepartierne et flertal, og det må jeg forholde mig til som borgmester. Jeg har bestræbt mig på at ramme alle, men jeg ved godt, at det er med risikoen for, at jeg ikke rammer nogen, siger Jacob Trøst.

– Så jeg har lænet mig meget op ad det, som de er kommet frem til. Jeg synes, at jeg har været imødekommende på de områder, som jeg hører er vigtige for dem.

– Jeg ved ikke, hvor stor muligheden er. Mit håb er, at de tre partier siger, at det er vigtigere at være fælles om budgettet end selv at få en enkelt mærkesag mere igennem, siger Jacob Trøst.

Trøst: Busser skal leases

Præcis som ved budgetforhandlingerne de to første dage af september ser elbusserne ud til at blive den største forhindring, som Jacob Trøst skal overvinde, hvis han og Konservative skal med i forliget om budgettet. Trøst lægger sit forslag frem for økonomiudvalget på onsdag.

– Mit forslag har stadig busserne på, men leaset i stedet for indkøbt. For jeg mener simpelthen ikke, at vi har råd til at købe elbusser, som situationen er nu. Derfor lægger mit forslag op til at lease dem over tre år fra 2024 til 2026, siger Jacob Trøst.

– Lige nu har vi fire elbusser på vej, så jeg synes også, at det vil være fint, at vi får nogle erfaringer med dem, inden vi går ud og investerer i flere, siger han.

– Jeg ved godt, at aftalepartierne siger, at vi kan få tilskud til at købe elbusserne. Men det kan vi også få, hvis vi leaser dem.

Med sit forslag prøver Jacob Trøst desuden at redde to stillinger i kommunens udviklingsenhed.

– Jeg er ikke tilhænger af at nedlægge stillinger i Udvikling. For jeg mener, at Udvikling er vigtig for Bornholm. Så den besparelse har jeg holdt ude af mit forslag, siger borgmesteren, der desuden gerne vil have endnu en bestanddel ud af budgetaftalen, som den foreligger nu..

– Budgetforliget lægger op til at sælge grunde for to millioner kroner om året. Det er jeg ikke meget for at lægge ind i budgettet, for vi har allerede budgetteret med at sælge grunde. Og skal vi sælge flere grunde, skal der også bruges medarbejdere til det, siger Jacob Trøst.

– Desuden er vores grundsalg tit et nulsumsspil, hvor indtægterne og udgifterne opvejer hinanden. For det koster også, når man skal for eksempel byggemodne og udmatrikulere, siger han.

– Den budgetaftale, der ligger, lægger for eksempel op til at bruge på 14 millioner kroner på at anlægge vej til et nyt boligområde. Vi regner med at få cirka samme beløb ind på at sælge grunde derude. Så det går lige op. Derfor har jeg svært ved at se, at vi kan lægge en stor indtægt ind på at sælge flere grunde, siger Jacob Trøst.

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?