DF: Kommunen risikerer at komme under administration

NYHED | ABONNENT | 12. SEP 2022 • 05:27
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
12. SEP 2022 • 05:27

Det nye kommunebudget opererer med at tage i alt 110 millioner kroner op af kommunekassen i de kommende tre år. Samtidig skal kommunen sætte mindst 70 millioner kroner i elbusser på et tidspunkt, hvor den løbende drift ikke har udsigt til at løbe rundt. Dansk Folkeparti er stærkt bekymret.

 

Regionskommunen bevæger sig med det nye kommunebudget ned ad vejen mod at blive sat under administration af Indenrigsministeriet. Det mener Dansk Folkeparti, efter at Enhedslisten, Venstre og Socialdemokratiet den 2. september indgik forlig om budgettet.

En kommune kommer under administration, hvis kassebeholdningen kommer under 1.000 kroner pr. indbygger. Derfor skal Bornholms kommunekasse mindst indeholde 40 millioner kroner.

Budgetaftalen lægger op til at tage i alt 110 millioner kroner op af kommunekassen over de næste tre år: 40 millioner kroner næste år – og derefter 35 millioner i både 2024 og 2025.

Hertil kommer, at der stadig er underskud på kommunens løbende drift. Efter budgetaftalen vil kommunalbestyrelsen skulle finde 135 millioner kroner på budgettet for 2024 – og 131 millioner på budgettet året efter.

– Der er mange ting, der bekymrer mig i det nye budget. Det mest bekymrende er bundlinjen. Vi kommer under administration indenfor tre år, hvis vi ikke snart får et budget i balance, siger medlem af kommunalbestyrelsen René Danielsson (DF).

Driften løber ikke rundt

René Danielsson siger, at han hverken forventede eller forlanger et budget, hvor kommunens drift er i balance. Men at han havde forventet et kommunebudget, der ikke skaber så stort et behov for at finde penge, som det nu ser ud til at blive tilfældet.

– Der var ingen, der forventede balance i nogen af de tre overslagsår (2024, 25 og 26, red.). Det er utopi, og der var ingen, der ventede det. Men vi har altid skelet til overslagsårene, så opgaven ikke bliver helt uoverskuelig næste år. Men med det her budget bliver opgaven uoverskuelig næste år, siger han.

– Og så kommer ubalancen på kommunens løbende drift oveni. Vi har fået bøjet i neon og er blevet utvetydigt fortalt, at ubalancen på driften ikke går væk, siger René Danielsson.

En anden hovedårsag til de kommende års fortsat besværlige kommuneøkonomi er, at kommunen med budgetforliget skal købe 10 elbusser om året i både 2024 og 2025. Budgetaftalen antager, at godt 30 millioner kroner af den samlede indkøbspris på 102 millioner kroner skal komme fra Trafikstyrelsens grønne pulje. Men selv hvis de penge kommer, vil kommunen selv skulle sætte i alt 70 millioner kroner i elbusser over to år.

– Det store kassetræk skyldes, at alle de nye busser skal finansieres. De lægger beslag på 51 millioner kroner om året i både 2024 og året efter. 102 millioner kroner i alt. Så det er lige omkring to et halvt års hjælp fra kommunekassen, der bliver brugt på busserne, siger René Danielsson.

– Man har været så forblændet af de busser, at man har negligeret hensynet til kommunens overordnede økonomi. Og der var jo ikke nogen, der sagde, at de busser skulle købes. Det går sådan her, fordi det åbenbart skulle være den store pakke med alle 20 busser. Og købt, ikke leaset, som der også var nogle, der foreslog, siger han.

– Så i de næste år skal man enten ind og hæve skatten eller hæve parkeringsafgifterne. Og hvis man ikke vil det, skal der skæres noget fra. Og det bekymrer mig. For så vil et andet flertal ind og skulle rydde op efter den situation, der her er blevet skabt.