Kommunens boss: Så hurtigt skal det ske

Kommunens boss: Så hurtigt skal det ske
Kommunaldirektør Sine Sunesen og de to øvrige topchefer står bag nyt udspil. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 20. FEB 2024 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
20. FEB 2024 • 19:00

Hvis den bliver indført, vil den enkelte bornholmer næppe mærke kommunens nye organisation som en kæmpemæssig forskel. Folk vil nærmere mærke en forskel, hvis vi ingenting gør – og i så fald en forskel til det værre, siger kommunaldirektør Sine Sunesen. Den nye struktur skal efter planen træde i kraft den 1. juni.

Vil den enkelte bornholmer kunne mærke det, hvis kommunen indretter sin organisation på den nye måde, som kommunens direktion nu foreslår?

Ja og nej, svarer kommunaldirektør Sine Sunesen, der sammen med velfærdsdirektør Trine Dorow og direktør Lillian Rasch Madsen har udtænkt den plan, som de nu har lagt frem for kommunalbestyrelsen.

– Jeg tror ikke, at almindelige mennesker vil tænke: "Sikke en forskel den nye organisation i kommunen har gjort", siger Sine Sunesen.

– Jeg tror nærmere, at man skal vende den om og se sådan på det, at folk havde kunnet mærke det om 10 år, hvis vi ikke havde gjort noget, siger hun.

– Hvis vi fortsatte med den nuværende struktur i 10 år endnu, ville vi til den tid have en dårligere service, end man har i de kommuner, hvor man løbende tilpasser strukturen.

Planen er at møblere kommunen om på tre måneder, så den nye organisation træder i kraft fra sommerens start.

– Vores håb er, at den nye organisation kan træde i kraft den 1. juni. Vi vil gerne have den nye organisation i kraft hurtigst muligt, men der er også en lang række dialoger og nogle politiske processer, der også skal iagttages, siger Sine Sunesen.

Intet godkendt på forhånd

Arbejdet med kommunens mulige nye struktur har for alvor været i gang i de seneste måneder.

– Det er egentlig svært at sige, hvornår vi begyndte. Man går med nogle tanker og overvejelser, og når vi har mødtes i direktionen, har vi også talt om ting, der ikke fungerede optimalt, fortæller Sine Sunesen.

– Efterhånden begyndte tankerne at udkrystallisere sig til, at vi ville foreslå at ændre kommunens organisation. Vi begyndte for alvor at arbejde med det før jul.

– Flere ting har ført til, at vi mener, at det rigtige tidspunkt er nu. Vi må for eksempel forvente, at det vil blive endnu sværere at rekruttere arbejdskraft. Det betyder, at vi må arbejde mere målrettet med digitalisering, kunstig intelligens og velfærdsteknologi, siger Sine Sunesen.

Direktørernes forslag bliver ikke til noget, hvis et flertal i kommunalbestyrelsen ikke ønsker det. Derfor ville det ikke være ualmindeligt, hvis direktørerne på forhånd havde stukket følere ud til for eksempel partiernes gruppeformænd.

Det har kommunens direktion dog ikke gjort. Formelt lægger direktørerne udspillet om kommunens nye organisation frem uden at vide, om det har gang på jord politisk.

– På den ene side: Nej, det har vi ikke gjort. Det her er direktionens forslag, og vi lægger det frem, fordi vi tænker, at det er på den her måde, at vi får mest muligt ud af ressourcerne og får givet den bedst mulige service til borgere og erhvervsliv, siger Sine Sunesen.

– På den anden side er det klart, at vi altid har antennerne ude. Og havde vi klart hørt signaler i den helt modsatte retning fra det politiske niveau, havde vi selvfølgelig lyttet. Men vi har ikke hørt noget af den slags, siger hun.

Kun få vidste noget

Borgmester Jacob Trøst (K) var frem til mandag den eneste i kommunalbestyrelsen, der vidste, at direktørerne havde et stort udspil på vej.

– Vi har vendt vores forslag med borgmesteren, men han skal også have den samme mulighed for at forholde sig til det som resten af det politiske niveau, fortæller Sine Sunesen.

Otte af kommunens 10 centre ligger til at blive ændret som følge af planen, men heller ikke centercheferne vidste besked før tirsdag, for som gruppe har de ikke været involveret.

– Udspillet er direktionens. Vi har haft nogle enkelte til at hjælpe os, men det er ikke noget, som vi har drøftet i kredsen af centerchefer, siger Sine Sunesen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT