Kommunen mangler 119 millioner: S vil gerne undgå salami-metoden

Kommunen mangler 119 millioner: S vil gerne undgå salami-metoden
Claus Larsen-Jensen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 29. MAR 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
29. MAR 2023 • 05:30

Sparekravet bliver meget stort på næste års kommunebudget, og Socialdemokratiet har ingen lyst til at skære bredt ned over hele linjen. Derfor vil partiet drøfte andre veje at gå, sagde Claus Larsen-Jensen ved generalforsamlingen i S.

"Salami-metoden". Det er et af de ord, der sjældent er positivt ment, når det bliver brugt. Hvis nogen siger "salami-metoden", er det tit med en vrængende grimasse.

Nærmest ingen kan lide salami-metoden. Alligevel bliver den ret ofte brugt. Det sker, når for eksempel en kommune skal spare et meget stort millionbeløb – og vælger at spare den samme andel bredt over hele organisationen: En procent eller to procent. Eller mere. Et andet øgenavn er "grønthøster-metoden".

Næste år skal regionskommunen spare mindst 100 millioner kroner. Med borgmester Jacob Trøst (K) for bordenden har økonomiudvalget netop bestilt et katalog med spareforslag for i alt 119 millioner.

Det sparekrav vil Socialdemokratiet gerne undgå at skulle udmønte ved hjælp af salami-metoden, sagde gruppeformand Claus Larsen-Jensen (S) ved tirsdag aftens generalforsamling i Socialdemokratiet på Bornholm.

Det mest almindelige alternativ til salami-metoden er at finde store beløb i færre, men hårdere hug ved at fjerne noget helt. Med det formål at skåne noget andet – og undgå at skulle forringe over en bred kam.

– Budget 2023 bliver også meget vanskeligt. Hvorvidt der skal findes 119 millioner eller 130 millioner kroner eller et andet beløb, ved vi ikke endeligt endnu. Men det er store beløb. Og det er anstrengende igen at skulle finde penge og spare, for der er intet krølfedt tilbage. Det skal vi have en ordentlig diskussion af, sagde Claus Larsen-Jensen ved generalforsamlingen.

– Man kan selvfølgelig fortsætte med at skære ned med en vis procentdel på alt og forringe over hele linjen. Man kan også vælge at gå efter strukturelle ændringer. Det skal vi diskutere – hvilke og hvordan: Det er heller ikke en let øvelse. Men vi er nødt til at tænke over, om ting kan gøres anderledes og mere klogt for de penge, vi har, sagde Claus Larsen-Jensen.

I sin beretning om årets gang i kommunalbestyrelsen gentog Claus Larsen-Jensen dernæst, at kommunen er nødt til "at gøre kagen større" med nye indtægter. Dem ser Socialdemokratiet i den kommende energi, som Claus Larsen-Jensen brugte en tredjedel af sin beretning på.

Luft til Enhedslisten og Venstre

Trods blot tre mandater, historisk lidt for Socialdemokratiet på Bornholm, er Claus Larsen-Jensen vældig tilfreds med partiets position i kommunalbestyrelsen.

– Efter sidste kommunalvalg i 2021 stod Socialdemokratiet i en svær situation. Vi havde mistet borgmesterposten og mange mandater. Halvdelen af os var nyvalgte, sagde han.

– Vi valgte at se fremad, ikke bagud. Vi ønskede at sætte en dagsorden for fremtidens Bornholm og udnytte de stemmer, som vi har til at få maksimal indflydelse.

– I løbet af 2022 placerede vi Socialdemokratiet som det parti, der var med i flest beslutninger. I 2023 er vi fortsat med det. Vores relativt få mandater til trods, så udgør vi de afgørende mandater til beslutninger i kommunalbestyrelsen, sagde Claus Larsen-Jensen.

Undervejs blev Socialdemokratiet i starten af september enig med Enhedslisten og Venstre om dette års kommunebudget. De tre partiers samarbejde voksede gennem efteråret, før attituden over for energiøen i starten af det nye år drev en kile ind mellem de tre budgetpartier.

Mandag aften sagde Claus Larsen-Jensen, at Socialdemokratiet vil optræde loyalt i forholdet til forliget om budgettet. Derimod sagde han ikke, at Socialdemokratiet også mere generelt vil være loyale over for Enhedslisten og Venstre. Han sagde tværtimod, at S vil søge indflydelse de steder, hvor partiet kan få det.

– Kommunalbestyrelsen har siden valget i 2021 været præget af, at konstitueringen bag borgmesteren kun havde fordelt poster og penge, men ikke havde og ikke har nogen fælles politik. Det skaber jo en ejendommelig situation i kommunalbestyrelsen, sagde Claus Larsen-Jensen.

– Det førte blandt andet til, at Socialdemokratiet indgik et budgetforlig med Venstre og Enhedslisten om budget 2023. Det forlig er vi selvfølgelig loyale overfor. Men i forhold til alt øvrigt, der kan gavne Bornholms udvikling, der går vi efter resultater, og vi bruger de flertal, der kan findes for det.

– Og med en konstituering fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti over Konservative kan Socialdemokratiet vel ikke kritiseres for at samarbejde bredt og til begge sider, sagde Claus Larsen-Jensen.