Et halvt år efter den blev solgt: Børn på Østre Skole igen

Et halvt år efter den blev solgt: Børn på Østre Skole igen
Rammer det skiven at leje en del af den solgte Østre Skole i Rønne og bruge den lejede del som daginstitution? I hvert fald var det hvad et flertal i kommunalbestyrelsen besluttede mandag aften. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 27. JUN 2022 • 21:09
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
27. JUN 2022 • 21:09

Det sidste barn er endnu ikke gået ind gennem porten til Østre Skole i Rønne.

Skolen blev ganske vist solgt i december sidste år og skal nu bygges om til 114 planlagte boliger. Men inden da vil kommunen allerede fra 1. september leje en del af skolen af de nye ejere – og bruge den lejede del som daginstitution for 53 børn i vuggestue- og børnehavealderen.

Regionskommunen vil leje de lokaler, der tidligere husede daginstitutionen Vildanden i en periode på tre år. Kommunen er akut presset til at skaffe mere dagpasning, for netop nu er den tæt på ikke at kunne overholde loven ved at opfylde pasningsgarantien. Det skyldes dels flere børn, der er flyttet til – og dels flygtningebørn fra Ukraine.

Prisen for at bygge Vildanden om til igen at fungere som daginstitution bliver lige under en million kroner. Der bliver ikke tale om en ekstraudgift for kommunen, der kommer til at bygge om for penge, der allerede er blevet sat af, men ikke er blevet brugt til dagpasning.

Dansk Folkeparti var alene om at være imod planen, som partiet fandt forhastet. DF mente heller ikke, at en midlertidig daginstitution på Østre Skole er den bedste løsning på kommunens aktuelle problem med at skaffe mere dagpasning i en fart.

– Vi synes, at de penge kunne have været brugt anderledes. For eksempel som støtte til, at folk kan passe deres egne børn. Jeg tror faktisk på, at der er en vis forældre-efterspørgsmål på at passe deres børn selv derhjemme, sagde René Danielsson (DF).

– Vi er nødt til at handle, også fordi der er en pasningsgaranti. Det er da sjældent, at vi lejer os ind i en bygning, som vi lige har solgt. Men vi skal også være de første til at begræde, at Østre Sikole overhovedet blev solgt, sagde modsat gruppeformand Morten Riis (EL).

– Jeg kan ikke se, at vi har andre muligheder. Der skal også være muligheder for forældre, der ønsker at få deres barn i daginstitution, sagde Iben Busch (K).

René Danielsson fandt det desuden paradoksalt, at ideen om en midlertidig daginstitution på Østre Skole kommer kun to måneder efter, at et flertal i kommunalbestyrelsen i april afskaffede puljen, der kunne søges af forældre, der selv ønsker at passe deres egne børn.

– Det er godt politisk spil. Det må jeg medgive, sagde han.