Dokumentation: Jacob Trøsts mail til kommunalbestyrelsen om udsigt til milliontab

Dokumentation: Jacob Trøsts mail til kommunalbestyrelsen om udsigt til milliontab
Borgmester Jacob Trøst. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 1. JUL 2022 • 15:26
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
1. JUL 2022 • 15:26

Borgmester Jacob Trøst (K) orienterede fredag klokken 13.29 de øvrige medlemmer af kommunalbestyrelsen om kommunens udsigt til næste år at have 70 millioner kroner mindre til rådighed i udligning og tilskud fra staten.

Jacob Trøst sendte kort efter mailen til Tidende med tilladelse til at offentliggøre den i fuld længde:

-------

Kære medlemmer af Kommunalbestyrelsen

Indenrigs- og Boligministeriet har meldt fordelingen af skatter, tilskud og udligning ud til kommunerne. For BRK’s vedkommende betyder det, at vi ikke med den statsgaranterede udmelding får kommunens driftsudgifter fuldt finansieret.

Blandt andet får BRK:

* cirka 27 millioner kroner mindre i skatter, tilskud og udligning end forventet

* ikke finansiering til øgede pris- og lønstigninger på ca. 30 mio. kr.

Der er foreløbigt lagt 12 millioner kroner ind i budgettet til niveautilpasninger på udvalgte områder – primært børneområdet. Disse tal vil blive kvalificeret nærmere efter sommerferien.

Som det ser ud lige nu, er det en forværring af budgetforudsætninger på yderligere cirka 70 millioner kroner i forhold til det budgetudgangspunkt, som Økonomi- og Klimaudvalget planlagde efter i foråret.

Det sparekatalog på 47 millioner kroner, der er udarbejdet, er ikke nok til at skabe balance i budgettet. Derfor søges der om et større beløb som ”særligt vanskelig stillet kommune” end de 35 millioner kroner, som (var) forudsat, da vi gik i gang med budgetarbejdet for 2023.

Jeg forventer, at vi søger i omegnen af 100 millioner kroner. Det endelige beløb kender vi først den 1. september. Derfor er vi også nødt til at have et beredskab klar til yderligere politiske prioriteringer.

Hvad gør vi – proces herfra:

* Vi søger puljen til særligt vanskelig stillede kommuner, 100 millioner kroner.

* Jeg har bedt administrationen sætte sig sammen og se på muligheder for at bringe driften i balance.

* Se på mulighederne for at fremrykke de spareforslag, som ligger i 2024 og frem, så de kan få fuld effekt allerede i 2023.

Det skal tilføjes, at regnestykket er ret komplekst, og (at) der stadig foreligger et arbejde inden de endelige budgetforhandlinger vi starter efter sommerferien.

Mange hilsner med ønsket om en god sommer (trods alt) fra

Jacob