Bombe under kommunen: Vi mister 108 millioner i 2023

Bombe under kommunen: Vi mister 108 millioner i 2023
Borgmester Jacob Trøst (K) ved mandagens møde i kommunalbestyrelsen. Foto: Jacob Jepsen
TOPNYHED | ABONNENT | 1. JUL 2022 • 10:43
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED | ABONNENT
1. JUL 2022 • 10:43

Kommunens økonomer regner fredag på nye choktal fra Indenrigsministeriet, der ser ud til at gøre Bornholm 108 millioner kroner fattigere næste år.

"Der er kommet mørke skyer i horisonten", siger borgmester Jacob Trøst, der i forvejen har et svært kommunebudget foran sig.

Bornholm vil næste år modtage 108 millioner kroner mindre end i år på to afgørende poster: Bloktilskuddet fra staten og den interne udligning med de andre kommuner.

Sådan ser billedet umiddelbart ud, efter at Indenrigsministeriet torsdag udsendte sin såkaldte tilskudsudmelding.

Kommunens økonomer begyndte fra starten af fredag at regne på tallene, men borgmester Jacob Trøst (K) forstår ministeriets udmelding sådan, at Bornholm med ét slag torsdag mistede 108 millioner kroner, som kommunen har til rådighed i år.

Kommunalbestyrelsen skulle i forvejen spare eller på anden måde finde 48 millioner kroner på næste års kommunebudget. Afhængigt af hvad kommunens økonomer præcist vil nå frem til, voksede det beløb torsdag til, at kommunalpolitikerne mangler mere end 150 millioner kroner på næste års budget.

– Det er noget skidt. Vores økonomifolk sidder lige nu og regner på det for at finde frem til, hvad vi mere præcist har med at gøre, siger Jacob Trøst.

Borgmesteren ser samtidig et vist håb i, at landets mest vanskeligt stillede kommuner næste år får 250 millioner kroner mere at søge i den pulje, som Indenrigsministeriet har sat af til de mest udfordrede kommuner.

Puljen er i år på 360 millioner kroner, hvoraf Bornholm har modtaget de 35 millioner. Næste år bliver puljen på 610 millioner kroner.

– Der er ingen tvivl om, at vi nu vil blive meget afhængige af at modtage penge fra puljen til vanskeligt stillede kommuner. Men uanset hvad er der kommet mørke skyer i horisonten med den udmelding, som ministeriet er kommet med. Det har ikke gjort vores situation nemmere, siger Jacob Trøst.

Sådan har mange andre kommuner det samtidig også. Allerede med økonomiaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening tidligere på måneden stod det klart, at kommunerne vil modtage væsentligt færre penge fra staten næste år.

Og selvom puljen til vanskeligt stillede kommuner er større næste år, bliver Bornholm langt fra alene om at søge penge fra den. 49 kommuner søgte sidste år penge fra puljen, præcis halvdelen af de 98 danske kommuner.

Blandt de 49 kommuner fik kun 17 tilskud fra puljen. Bornholms tilskud på 35 millioner kroner var det næsthøjeste, der blev givet, kun overgået af de 37 millioner, som Langeland modtog. Og selv da modtog regionskommunen kun det halve af de 70 millioner kroner, som Bornholm søgte om sidste år.

Dansk Folkeparti ønsker endnu ikke at kommentere situationen.

– Jeg vil gerne vente med at udtale mig til økonomerne har regnet på, hvad det får af konkret betydning. Før da vil jeg hverken varsle bål og brand eller noget andet, siger gruppeformand Linda Kofoed Persson (DF), før hun tilføjer:

– Men det lyder selvfølgelig ikke godt.

Også Bornholmerlisten venter på kommunens økonomer. Før de nye tal er splittet ad, har gruppeformand Kirstine van Sabben (BL) ingen kommentarer.

– Jeg glæder mig til at se de beregninger, som vores økonomer kommer ud med. Men står det til troende, er det virkelig mange penge, siger hun.

Stort set det samme lyder fra Socialdemokratiet.

– Det lyder ikke særlig godt. Det gør det godt nok ikke, siger gruppeformand Jonna Nielsen (S).

– Det betyder, at vi skal ud og finde yderligere besparelser. Med mindre vi kan finde penge andre steder, siger hun.