Bedre tal: Kommunen mister 'kun' 70 millioner i tilskud

Bedre tal: Kommunen mister 'kun' 70 millioner i tilskud
Kommunalbestyrelsen ved mødet i mandags. Siden da er kommunens økonomi næste år blevet forringet med cirka 70 millioner kroner. Foto: Jacob Jepsen
TOPNYHED | ABONNENT | 1. JUL 2022 • 15:12
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED | ABONNENT
1. JUL 2022 • 15:12

Bornholm mistede ikke 112 millioner kroner, men kun omkring 70 millioner, da Indenrigsministeriet torsdag meldte næste års tilskud ud til kommunerne. Borgmester Jacob Trøst (K) vil rykke spareforslag frem og varsler også, at ikke alle valgløfter bliver mulige at opfylde. Bornholm søger rekordbeløbet 100 millioner kroner i puljen til vanskeligt stillede kommuner.

En del af katastrofen forsvandt, da regionskommunens økonomer fredag formiddag regnede efter på kommunernes interne udligning og på størrelsen af de tilskud, som kommunen næste år vil modtage fra staten.

Størstedelen af det problem, der opstod med Indenrigsministeriets udmelding torsdag, findes dog stadig. Hvor kommunen i første omgang så ud til at miste 108 millioner kroner næste år i forhold til i år, er tallet bragt ned til cirka 70 millioner, efter at kommunens økonomer gik tallene nærmere efter.

– Det er stadigvæk rigtig mange ekstra penge, vi skal ud og finde. Det bliver noget mere, end vi havde regnet med, siger borgmester Jacob Trøst (K) efter at have tilbragt en time med økonomerne.

– Der er stadigvæk sorte skyer i horisonten. At få regnet tallene efter har ændret noget, men ikke det helt store. Det er en kæmpe opgave, og det kommer nok til at gøre lidt ondt, siger han.

Bornholm søger 100 millioner

Jacob Trøst reagerer i første omgang ved at få undersøgt, hvor mange penge kommunen kan finde ved allerede næste år at gennemføre spareforslag, der først var tænkt til at træde i kraft om to år.

Desuden lægger borgmesteren op til, at Bornholm i år skal søge om rekordbeløbet 100 millioner kroner i statens puljen til særligt vanskeligt stillede kommuner.

Bornholm søgte sidste år 70 millioner kroner og modtog 35 millioner, men puljen er siden blevet forhøjet med en kvart milliard kroner, så kommunerne i år har i alt 610 millioner kroner at søge om. Ud af det beløb lægger Jacob Trøst altså op til, at Bornholm skal søge om 100 millioner. 

– Efter sommerferien sætter jeg mig ned med kommunens direktører og centerchefer for at se, om vi kan fremrykke nogle spareforslag, der var beregnet til først at få effekt i 2024, så de allerede får effekt næste år, siger han.

– Vi skal have et beredskab og en plan B, hvis vi får brug for det. Første led i den plan er at rykke spareforslag frem. Derefter må vi se på, hvordan vi kan finde resten af pengene. Der kan vi nok blive nødt til at gå ind og se på kan-opgaver og skal-opgaver.

– Der er opgaver, som kommunen skal udføre, og så er der opgaver, som vi kan udføre. Nogle af de sidste kan vi nok blive nødt til at se på, siger Jacob Trøst.

Valgløfter er i fare

Sparekataloget på 48 millioner kroner bliver i første omgang ikke gjort større.

– Jeg har ikke bestilt yderligere spareforslag. I første omgang sætter vi os sammen efter ferien for at få nogle ideer på bordet og se, hvad vi har af muligheder, siger Jacob Trøst.

Samtidig varsler borgmesteren, at han næppe vil kunne holde alle de løfter, som han gav i valgkampen. Jacob Trøst medgav kort efter valget i november, at han ikke kunne komme i tanker om et andet parti, der havde udstedt flere løfter end Konservative.

– Der vil nok være nogle valgløfter, som vi ikke kan indfri i år. Samtidig har vi også nogle løfter, som vi meget gerne vil indfri, men vi kan måske nok blive nødt til at udskyde nogle af dem i første omgang, siger han.