Klippeskær var både ven og fjende, da sejlbåd sank

Klippeskær var både ven og fjende, da sejlbåd sank
| ABONNENT | 5. FEB 2021 • 16:57
| ABONNENT
5. FEB 2021 • 16:57

ULYKKE

Et forsøg på at få liv i en genstridig motor i Gudhjem havn endte fredag med en båd, der gik til bunds og en sejler, der blev reddet ind fra skæret med en redningskrans.

Der er tale om en lokal mand i midten af 50erne, der gennem længere tid har bøvlet med motoren på båden, som han passer, mens ejeren opholder sig i Egypten.

Det fortæller indsatsleder Michael Grønbech Dam og havnefoged Jørgen Johansen fra Svaneke og Gudhjem Havn, der begge blev tilkaldt fredag eftermiddag klokken 13.34 til en redning/drukneulykke. Det viste sig heldigvis kun at dreje sig om det første og ikke det sidste.

– Han havde fået gang i motoren her til formiddag og var sejlet ud. Og så gik motoren i stå ved skæret, og så blev båden smidt i skæret og gik til bunds, siger Jørgen Johansen.


Beredskabet fik melding om en drukneulykke ved Gudhjem havn fredag 13.34. Det viste sig heldigvis kun at være en sejlbåd, der gik på grund, mens manden, der sejlede båden var blevet reddet i land af den tidligere havnefoged Jens Hansen. Foto: Berit Hvassum

Selvom skæret i første omgang var årsag til havariet, og at sejlbåden nu ligger på havbunden ud for Gudhjem havn, blev det også en midlertidig redning for den forliste sejler, der kunne kravle op på skæret og vente på hjælp.

Den kom kort tid efter, da den tidligere havnefoged i Gudhjem, Jens Hansen, sejlede ud i sin jolle og kastede en redningskrans ind til den grundstødte sejler.

– Han frøs noget, da han kom i land, så han blev kørt til Rønne af en ambulance, der også var kommet til stedet. Men det var fuldstændig udramatisk, fortæller Jørgen Johansen.

Sejlbåden bliver ikke bjerget. Den bliver ifølge havnefoged Jørgen Johansen smadret af havet i løbet af få døgn, hvorefter han går i gang med oprydningen af det, der flyder i land. Foto: Berit Hvassum.

 

Båd bliver ikke bjerget

Efterfølgende gik beredskabets dykkere i gang med at tage sig af den forliste sejlbåd.

– Vi har haft dykkere ude for at kappe masten, så den ikke ligger til gene. Selve båden bliver ikke bjerget. Den bliver smadret af vandet og klippeskæret i løbet af få døgn. Måske er den allerede væk i morgen tidlig, hvis vejret bliver som de siger. Så venter der et oprydningsarbejde for os bagefter, men det tager vi stille og roligt, når vinden har lagt sig. Der er heldigvis kun sket materielle skader, siger Jørgen Johansen.

Han er vant til at blive kaldt ud, når sejlbåde kommer i karambolage med de bornholmske klippeskær.

– Der ryger cirka en om året, men det plejer at være om sommeren. Det er jo ikke ligefrem godt sejlvejr i dag, siger han.

Beredskabet og havnefogeden fik assistance fra beredskabet fra Christiansø, der også havde modtaget meldingen om ulykken.

– Det er nogle fantastiske gutter, vi har. De kommer bare og er klar, siger Jørgen Johansen og hilser af, da den orange redningsbåd sejler ud af Gudhjem havn og suser mod Christiansø.

 


Beredskabets dykkere fik efterfølgende til opgave at skære sejlbådens mast over, så den ikke kommer til at ligge i vejen. Foto: Berit Hvassum.