Gravgaard: Beskyt vores kabler

Gravgaard: Beskyt vores kabler
LEDER | 8. JAN 2025 • 05:30
LEDER
8. JAN 2025 • 05:30

Et nødvendigt skridt for at sikre kritisk infrastruktur og mulig udvikling af Bornholm.


Nyheden om, at det nordeuropæiske forsvarssamarbejde JEF øger overvågningen og beskyttelsen af undersøisk infrastruktur i Østersøen, bør hilses varmt velkommen. Situationen, hvor flere kabelbrud i de seneste måneder har skabt mistanke om bevidst sabotage, har desværre gjort det nødvendigt at reagere mere resolut.

Det er trist, at vi overhovedet står i en situation, hvor vi er nødt til at beskytte os mod mulige angreb på kabler, som er helt afgørende for både elektricitet og datakommunikation. Det er frem for alt et vidnesbyrd om en ny, mere usikker verden, hvor geopolitik og teknologisk sårbarhed smelter sammen.

Når det er sagt, er det opløftende, at vores gode allierede i Nato-regi og de øvrige JEF-lande står sammen om opgaven. Med hjælp fra ny teknologi – ikke mindst kunstig intelligens – kan man analysere enorme datamængder for tidligt at opdage skibe, der bevæger sig mistænkeligt i områder af kritisk betydning. Ved at udnytte den innovation, som Nordic Warden-operationen tilbyder, viser vi, at demokratierne er i stand til at svare på nye trusler med opfindsomhed og samarbejde.

Det er en styrke, at JEF-landene kan dele realtidsinformation og potentielle risikovurderinger med hinanden og Nato-allierede. Vores fælles modstandskraft og afskrækkelse bliver større, når ingen står alene. Sådan et forsvarssamarbejde sender et klart signal om, at vi vil gøre vores yderste for at beskytte den infrastruktur, som moderne samfund er fuldstændig afhængige af.


Vi lever i en digital tidsalder, hvor både el- og datakabler er uundværlige. Disse kabler er bogstaveligt talt nervetrådene i vores samfunds maskinrum – uden dem går strømmen, og data holder op med at flyde. Ud over risikoen for strømafbrydelser og økonomiske tab, kunne et brud på kritiske kabler skabe stor usikkerhed i befolkningen og hindre kommunikation, logistik og endda vores nationale forsvarsevne.

At vores hav i dag kræver patruljering, teknologi til overvågning og et tæt samarbejde mellem allierede, er beklageligt. Alligevel er det en trøst at se, hvordan vi med nytænkning og handlekraft kan sætte en stopper for mulige sabotagehandlinger eller uagtsom sejlads. Der er ingen tvivl om, at fælles engagement og moderne overvågning er vejen frem for at dæmme op for de trusler, vi nu engang står over for.

Danmark kommer i fremtiden til at investere langt mere i sikkerhed, og her er det vigtigt at placere en del af de nye arbejdspladser på Bornholm, hvor de både kan skabe sikkerhed og udvikling. Den opgave ligger på vores folketingspolitikeres bord.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT