Læreren, der blev juletræshandler i Rø

Læreren, der blev juletræshandler i Rø
Finn Holm har planer om at fortsætte i juletræsbranchen i yderligere nogle år: – Jeg har plantet lidt nye planter, og dem skal jeg til at bruge lidt tid på nu, og så håber jeg, at de kommende somre ikke bliver så tørre som de seneste to år. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 2. DEC 2022 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
2. DEC 2022 • 05:30

Finn Holm fra Højager Skov og Plantage på Puggevej dyrker naturgroede juletræer.


Hvor kommer du fra?

– Jeg er født og opvokset i København.

Men du taler da godt bornholmsk?

– Min mor er fra Bornholm, og jeg var som barn så heldig, at jeg tilbragte de lange sommerferier på Bornholm. I starten hos min morfar i Listed og senere købte mine forældre et lille hus i Listed, som de brugte som sommerhus. Så når jeg var herovre i ferien, måtte jeg lære at hyle med de ulve, jeg løb sammen med.

Hvad har du arbejdet med?

– Jeg er læreruddannet og har arbejdet som lærer i 30 år. De første to år arbejdede jeg på en folkeskole i Odense, derefter i to år på en friskole på Midtfyn, og så har jeg i 26 år arbejdet på det, der nu hedder Ubby Idrætsefterskole ved Kalundborg.

Du driver Højager Skov og Plantage på Puggevej i Rø – hvordan kom juletræerne og Bornholm ind i billedet?

– Jeg havde en ejendom på Sjælland, hvor vi drev landbrug. Den var på størrelse med Højager, og på et tidspunkt kunne det ikke svare sig længere at drive landbrug. Der blev lavet en skovrejsningsplan for hele området. Jeg kunne ikke få skovrejsning til det hele, så der var et areal, hvor jeg planlagde at skulle lave juletræer.

– Jeg søgte om tilskud, men det blev ikke til noget, for inden tilskuddet blev bevilget, kom finanskrisen. Det blev oveni besluttet, at motorvejen skulle føres videre til Kalundborg, og den ville gå tværs igennem min jord.

– Så en gang, vi var på vej hjem fra Bornholm, sagde jeg til mine børn, at når jeg bliver pensionist, flytter jeg til Bornholm. Min datter sagde "nå", mens min søn sagde: "Hvorfor vente, hvorfor ikke gøre det nu"?

– En dag, jeg var i Nexø, kom ejendomsmægler Kim Moore Kofod springende efter mig. "Jeg har ejendommen til dig". Det var så Højager i Rø, hvor den tidligere ejer havde dyrket juletræer i mange år. Så der var i forvejen 10 hektar med juletræer og noget pyntegrønt.

– Jeg flyttede permanent til Bornholm i 2014.

Hvad tiltaler dig ved juletræsbranchen?

– Jeg har i hele mit voksne liv interesseret mig for det med skov og plantning, og jeg havde en idé om, at jeg skulle uddanne mig til skovfoged. Men der i slutningen af 1970’erne var der ikke så meget fokus på det grønne område, som der er nu.

Hvor mange juletræer, og hvor meget pyntegrønt producerer du om året?

– Jeg leverer pyntegrønt til tre kirkegårde på Bornholm og lidt til detailhandel. Det bliver nok til omkring et ton. Jeg sælger 200-225 juletræer om året.

– Jeg har en selvbetjenings-stadeplads ved Super Brugsen i Klemensker, og så sælger jeg træer i weekenden ved Grønbechs Gård i Hasle.

Men du kan vel ikke leve af din plantage?

– Nej. Det gik rigtig godt de første par år. Men så smed tyskerne en kæmpe mængde juletræer på markedet, og det sammen med vores ekstra transportomkostninger slog mere eller mindre bunden ud af juletræsmarkedet herovre dengang. Så jeg har haft arbejde ved siden af.

Hvordan er årets gang i din skov?

– Jeg har ikke brugt sprøjtemidler i mange år og har heller ikke i sinde at gøre det. Jeg prøver at holde ukrudtet nede ved at slå græs omkring træerne, og så er der en idé om, at man skal så noget kløver ud mellem træerne til at kvæle ukrudtet.

– Når vi kommer til august-september, skal der plantes nye træer, og så starter vi med at klippe pyntegrønt midt i oktober, og så kommer juletræsæsonen.

– Når vi kommer hen på den anden side af jul, og vi har fået pustet ud, skal vi i gang med at skove alle de træer, vi har klippet pyntegrønt på, trukket dem ud og kørt væk. De går til flis, som jeg selv fyrer med.

Hvordan dyrker man et godt juletræ – og hvor lang tid tager det?

– Det tager et sted mellem syv og 10 år, alt efter hvor stort det skal være. Jeg sælger to typer. Et naturgroet træ, som jeg selv dyrker. Der er ikke gjort noget ved det, efter at det er blevet plantet. Det er hverken sprøjtet, gødet eller formklippet. Og så det modsatte: Jeg henter fra et andet sted nogle træer, der er gødet, sprøjtet og formklippet og sælger dem.

– Jeg sælger flest af de formklippede træer, men der begynder at komme mere efterspørgsel på de naturgroede træer.

– Jeg har nordmannsgran, og så har jeg plantet et stykke med nobilisgran, som jeg skal prøve at lave til juletræer for at se, hvordan det går.

– Der er nogle få af mine kunder, der spørger efter rødgran, men det har jeg altså ikke. Det er nok klimaforandringerne, der gør, at de vokser alt for meget i løbet af et år.

Hvilke udfordringer er der ved at dyrke juletræer?

– Den betaling, som juletræsproducenten får, er kun faldet i de seneste otte år. Dertil kommer, at det er en udfordring for mange juletræsproducenter at finde arbejdskraft. Jeg klarer dog det hele selv.

Hvordan er dette års juletræer?

– Jeg synes, at de ser pænere ud, end jeg havde forventet – alt efter hvor de gror. Jeg kan have træer, der står med næsten helt gule nåle, og dem kan jeg ikke sælge, og så står der få meter derfra pæne, mørkegrønne træer. Det må skyldes jordbundsforhold.

Finn Holm

63 år.

Bor på Højager på Puggevej i Rø.

Har to voksne børn, der bor ovre.