Altinget krævede særbehandling af kommunaldirektør

Altinget krævede særbehandling af kommunaldirektør
Et ældre foto af Altingets indehaver Rasmus Nielsen. Foto: Allan Rieck
TOPNYHED | ABONNENT | 13. JUN 2024 • 05:30
TOPNYHED | ABONNENT
13. JUN 2024 • 05:30

Mediechef truede med at forlade Bornholm, hvis han ikke fik sin vilje i en sag om bopælspligt.

"Jeg vil have særbehandling, for jeg gør en masse godt på Bornholm." Sådan var budskabet til regionskommunens kommunaldirektør, Sine Sunesen. Afsenderen var Altingets indehaver, Rasmus Nielsen. Det viser et notat fra et møde, som Tidende er kommet i besiddelse af.

Altinget er landets største politiske medie. Altinget er partner på Folkemødet. Altinget kalder sig uvildig. Men. Indehaver Rasmus Nielsen følte sig virkelig uretfærdigt behandlet, og det ville han have kommunaldirektøren til personligt at gøre noget ved. Derfor inviterede han hende til møde 15. december 2023. Sagen drejede sig om Rasmus Nielsens ejendom i Gudhjem på adressen Ejnar Mikkelsensvej 38 og bopælspligt.

En skjult dagsorden

Sine Sunesen havde dog ikke den mindste anelse om, at hun skulle forholde sig til Rasmus Nielsens ejendomsproblemer. Hun havde blot fået at vide, at Altinget gerne ville introducere hende til virksomhedens forretninger i tre lande og ikke mindst deres engagement på Folkemødet. For det var, hvad Rasmus Nielsen og hans direktør Christoph Nørgaard havde oplyst hende, at mødet skulle dreje sig om.

Men efter en halv time tog mødet en uventet drejning. I hvert fald for Sine Sunesen. Indehaveren af det politiske medie var noget træt af Bornholms Tidendes dækning af hans boligsag. Det lod han hende forstå, og så ringede alarmklokkerne hos Sine Sunesen i en grad, så hun besluttede at få noteret hele mødets indhold ned for at sikre, at alt gik efter bogen.

Ubehageligt og uretfærdigt

Det er det mødenotat, som Bornholms Tidende er kommet i besiddelse af. Her skriver Sine Sunesen, at ”sagen (om Nielsens ejendom, red) skulle angiveligt have været omtalt i Bornholms Tidende i marts 2023, hvilket Rasmus Nielsen havde følt ubehageligt og uretfærdigt.”

Sine Sunesen fortalte derefter Nielsen og Nørgaard, at hun ikke havde noget at gøre med sagsbehandlingen af ejendomme, og ikke var forberedt på, at de to ville tale om det.

”Jeg gjorde det klart, at jeg ikke kender til sagen og ikke på nogen måde ville gå ind og drøfte materien i sagen på mødet,” skriver hun i sit notat.

Vi behøver ikke blive på Bornholm

Men det stoppede ikke Nielsen og Nørgaard. Tværtimod.

”Det hindrede dem dog ikke i at kredse om at ville have en form for accept fra min side af, at den omtalte ejendom skal kunne opretholde samme særstatus i forhold til beboelsespligt,” fastslog Sine Sunesen i sit notat.

Kommunaldirektøren meldte hus forbi angående huset. Det gjorde hun flere gange. Til sidst mistede hun tålmodigheden og meddelte, at mødet var slut. Det var det så alligevel ikke helt. For Rasmus Nielsen ville have det sidste ord. Han forklarede ifølge Sine Sunesens notat, at

”Altinget jo ikke behøver at have selskaber liggende på Bornholm, at han (Rasmus Nielsen) har været medskaber af Oluf Høst-museet med videre, og at det derfor er helt urimeligt, at han skal se sig selv hængt ud i de bornholmske medier.”

Rasmus Nielsen fik det sidste ord, for derefter rejste Sine Sunesen sig og forlod mødet.

 

Det er sagen om huset her poå Ejnar Mikkelsensvej 38 i Gudhjem, hvor Altingets ejer Rasmus Nielsen krævede særbehandling. Arkivfoto

 

Forsøgte at lægge pres på kommunen

Kommunaldirektøren følte sig på baggrund af mødets karakter foranlediget til at skrive et notat om hele forløbet. Hun havde behov for at få dokumenteret sin egen opfattelse af mødets egentlige agenda.

”Det er min klare opfattelse, at Rasmus Nielsen og Christoph Nørgaard utilbørligt forsøgte at opnå en form for tilsagn fra min side om, at et ejerskifte ikke har betydning for den legitime anvendelse af ejendommen,” som der står i notatet. Hun tilføjer endvidere, at de to mediechefer forsøgte:

”at lægge et pres på, at kommunen ikke ville forfølge sagen yderligere.”

Sine Sunesen mener ikke, der er grund til at uddybe sagen yderligere.

– Notatet er skrevet lige efter mødet, så jeg synes, det vil være bedst, at du citerer fra det. Det er dækkende for min oplevelse af mødet, siger hun til Tidende.

Et ufint kneb

Altingets fremfærd undrer Roger Buch. Han er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har i mere end 25 år forsket i politik med vægt på det kommunale område.

Roger Buch understreger, at der ikke er noget ulovligt i Altingets fremfærd, men:

– Jeg synes, det er et ufint kneb. For mig at se udnytter man den position, man har som medievirksomhed og med sin rolle på Folkemødet,” siger kommunaleksperten.

Samtidig roser han kommunaldirektør Sine Sunesen for hendes håndtering af sagen.

– Man skal rose kommunaldirektøren. Det, hun gør, er helt efter bogen. Hun sørger for at lave noget skriftlighed, og det er det, man altid anbefaler, så man kan følge med i, hvad der sker, siger Roger Buch.

 

Nielsen vil ikke tale

Bornholms Tidende ville gerne have haft et interview med Altingets indehaver, Rasmus Nielsen. Det har han dog afvist. I stedet har han sendt en e-mail med tre sætninger.

– Jeg vil gerne undskylde for, at kommunaldirektøren har opfattet mødet på den måde. Det var ikke meningen. Vi ønskede alene at orientere hende om vores fremadrettede aktiviteter på Bornholm.

Tidende ville gerne have stillet Rasmus Nielsen følgende spørgsmål:

”Hvordan kan det være, at I bad om et møde med kommunaldirektøren angående en introduktion til din virksomhed og så uden varsel krævede, at hun skulle forholde sig til en sag om din ejendom?”

”Kommunaldirektøren siger flere gange, at hun ikke har noget med sagen at gøre. Hvorfor beder I hende om at accept til, at din ejendom skal beholde en særstatus i forhold til bopælspligt?”

”Sine Sunesen skriver i sit notat, at I ønsker at kommunikere direkte med hende om boligsagen. Hvordan kan det være, at I gerne vil kommunikere direkte med en kommunaldirektør om et privat ejendomsspørgsmål?"

”Kommunaldirektøren skriver, at da hun gør det tydeligt for jer, mødet skal afsluttes, siger I, at Altinget ikke behøver at have selskaber på Bornholm, og at du har været medstifter af Oluf Høst-museet. Hvilken relevans har det i forhold ønskerne om sagsbehandlingen af jeres ejendom?”

”Hvorfor fortæller du kommunaldirektøren, at det er helt urimeligt, du skal se dig selv hængt ud i de bornholmske medier?”

”Kommunalekspert Roger Buch kalder det et ufint kneb at bruge sit medies status og ikke mindst virke på Bornholm til at lægge pres på kommunaldirektøren. Hvad mener du om det?”

 


Altingets indehaver Rasmus Nielsen ved sit hus på Ejnar Mikkelsensvej 38 i Gudhjem. Arkivfoto

 

Se det omtalte notat fra Sine Sunesens her:

 

 

FÅ ABONNEMENT