Kendt musiker er død

Kendt musiker er død
Michael Friis spiller bas i Musikhuzet tilbage i 2011. Arkivfoto: Mikkel Due
Søndag 24. december 2023 • 11:00
Jesper Gynther
Journalist
Søndag 24. december 2023 • 11:00

Michael Friis, som de seneste 20 år har boet på Bornholm, er død i en alder af 73 år. Han er tidligere formand for Musikhuzet i Rønne og har spillet som bassist for blandt andet Sebastian og Lis Sørensen. Selvom hans forældre havde svært ved at affinde sig med, at han valgte musikken som levevej, fortrød han det aldrig.

Michael Friis sov ind lillejuleaften klokken 18 med sine nærmeste omkring sig efter at have været syg med kræft, fortæller hans ven Thor Backhausen til Ekstra Bladet.

Michael Friis har kendt Bornholm særdeles længe, for som barn kom han hver sommer med familien i sin mormors hus i Listed. Da muligheden bød sig for at flytte til Gudhjem for cirka 20 år siden, slog han og ægtefællen Annette til, og siden da har de boet på Bornholm. De seneste fem år har de haft adresse på Møllebakken i Svaneke.

Vejen til den livslange kærlighed til basguitaren begyndte, da han som 10-årig fik slået kløerne i en guitar, som han begyndte at tage g-akkorder på. Gymnasiet droppede han ud af, da bassen og musikken med diverse bands trak for meget. Og selv om hans forældre, som var kvækere, havde svært ved at affinde sig med det, blev det altså hans professionelle virke, hvilket han aldrig har fortrudt.

– Jeg ville dø om et par år, fordi jeg ville være musiker, mente de, har Michael Friis tidligere fortalt til Tidende.

– Det var for farligt med nattelivet og røg og damp. For meget druk, og de havde jo til dels ret på det tidspunkt, men jeg red stormen af, fortalte Michael Friis, som med tiden oplevede, at forældrene så småt accepterede, at han blev musiker. Det skete dog først, da han fyldte 60 og havde været 40 år i branchen. Forældrene lever ikke længere, men er begravet på Ibsker Kirkegård.

Sebastian formede hans spillestil

Michael Friis har igennem sin karriere spillet med mange forskellige bands og musikere. Blandt andet har han spillet sammen med den folkekære sanger Sebastian, og det kom til at få en afgørende betydning for hans musikalske liv.

– Jeg var så heldig at ramme min spillestil allerede som 28-årig. Det var faktisk med Sebastian, hvor jeg første gang tænkte: Nu kan jeg høre, hvordan jeg spiller! Det er på den samme bas, som jeg benytter nu, har Michael Friis fortalt til Tidende.

Michael Friis begyndte at spille med Sebastian i 1976, og selvom Sebastian de senere år mest har spillet solo, så blev Michael Friis inviteret med til flere af hans turneer. Det skete blandt andet i 2021, hvor han var med til at spille 30 koncerter i Danmark.

– Vi havde det stinkehyggeligt, det var sådan et rart hold, har Michael Friis fortalt om at spille i Sebastians band.

Det var dog jazz, rock og blues, hvor Michael Friis primært slog sine folder, og han karakteriserede selv sin stil som "lyrisk, båndløs, femstrenget bas med en pind på", hvilket han mente giver en mere udtryksfuld spillestil, end det man kan lave på en almindelig elbas. Desuden har den en ekstra dyb streng, som giver flere muligheder.

Lærte at værdsætte alderdommen

Da han fyldte 70 år i 2020, var han langt fra klar til at give slip på musikken, selvom han altså for længst var nået pensionsalderen. Og han håbede på, at han også fortsat ville spille, når han fylder 80 år.

– Jeg håber, jeg klemmer på. Jeg holder fast i, hvad Louis Armstrong sagde, nemlig at musikere lægger ikke musikken på hylden, det er snarere omvendt. Musikere bliver ved med at spille, indtil de absolut ikke kan mere - eller længere endnu. Først, når musikken forlader dem og ikke vil dem noget mere, holder de op, fortalte Michael Friis, som til at starte med havde det en smule svært ved at affinde sig med at blive ældre.

Da han fyldte 60 år, fortalte han til Tidende:

– Det er meget mærkeligt. Det er noget, gamle mænd bliver. Overvægtige og skaldede og med hang til stor bil. Jeg kan konstatere, at det er rigtigt.

Da han fyldte 70 år, var bilen blevet neddroslet til en Citroën Picasso.

– Men ellers er det det samme, fortalte han, men påpegede også, at alderdommen havde mange glæder, som ikke var der før.

– Man bliver endnu bedre til at værdsætte alle de små glæder. Altså, kan du smile til en kronhjort og vinke til en stær, fortalte Michael Friis med et citat fra sangen, som Poul Reichhardt udødeliggjorde.

– Jeg har tilbragt en del tid i vores sundhedssystem med ting, som viste sig ikke rigtig at være noget alligevel, men jeg er nået til, at man kan glæde sig oprigtigt over, at man vågner næste dag. Og det er da noget! fortalte han med et smil.

Guldbryllup med Annette

I sin fritid nød Michael Friis at bruge tid med sin kone Annette, som han nåede at fejre guldbryllup med. De elskede at lave fantastisk mad til hinanden og at se film sammen og gå ture, ligesom de også begge nød at læse bøger.

Udover Annette efterlader Michael Friis sig deres to sønner på 42 og 49 år, Robert og Jacob. Selvom Michael Friis selv oplevede, at hans forældre ikke fandt det hensigtsmæssigt, at han blev musiker, var han selv godt tilfreds med, at hans egne sønner valgte at lave noget andet i livet end at spille musik.

– Vores to sønner, Robert og Jacob, har klogeligt valgt ikke at gå musikkens vej, så de har det rigtig godt og tjener gode penge, konstaterede han til Tidende, da han fyldte 70.

Michael Friis

Alene de seneste 13 år har han lavet et væld af ting: Spillet i den Den Faste Trio sammen med Thor Backhausen og Lars Juul i Rasch's Pakhus, Rønne, to søndage om måneden forår og efterår, deltaget i den bornholmske kulturuge, være kapelmester i fire år på Rønne Theaters sommerrevy, været landet rundt med Sebastian og band og spillet med på nyindspilninger, været formand for bestyrelsen i " Ken Gudmans Mindefond", været formand for bestyrelsen i Musikhuzet i Rønne, været vært på TV 2/ Bornholm i " Så englene synger", spillet koncerter på Folkemødet. Og meget mere.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT