En ildsjæl er gået bort: 'Rehfeld, du har gjort, hvad du skulle'

En ildsjæl er gået bort: 'Rehfeld, du har gjort, hvad du skulle'
Jens Rehfeld lukkede i 2024 sit livsværk, Erindringscenter Bornholm Foto: Holger Larsen
3. JUN • 15:41
Holger Larsen
Journalist
3. JUN • 15:41

Jens Rehfeld var manden bag Erindringscenter Bornholm, og han fik udbredt reminiscensmetoden på Bornholm.

Jens Rehfeld blev oprindelig udlært som bager, og senere blev han lærer og arbejdede i mange år på Søndermarksskolen i Rønne. Men det blev hans indsats for at skabe bedre forhold for demente, som for alvor gjorde ham kendt.

Jens Rehfeld døde mandag, 82 år. Det oplyser hans familie.

Erindringscenter Bornholm blev hans livsværk, og det var hårdt for ham at skulle lukke det ned i 2024. Både følelsesmæssigt og fysisk, fordi han var syg og ikke havde så mange kræfter.

Jens Rehfelds interesse for dementes forhold blev vakt i 1980’erne, da hans mor blev dement, og han sammen med sin bror kæmpede for, at hun skulle få bedre forhold. Der var dengang ikke nær den fokus på demenssygdomme, som der er i dag.

"Vi vidste ikke, hvad vi havde at gøre med dengang, men jeg sagde til mig selv, at den viden, jeg har fået, vil jeg bruge til at hjælpe andre", sagde Jens Rehfeld senere til Tidende.

Den gule jakke

Han stod i 1992 i spidsen for stiftelsen af den lokale afdeling af Alzheimerforeningen og var i mange år en aktiv formand.

Arbejdet tog for alvor fart med etableringen af erindringscentret i den gamle toldbod i Rønne i 2001. Med Rehfeld selv som daglig leder. Ideen byggede på reminiscensmetoden, hvor man ved hjælp af genstande, omgivelser, aktiviteter med videre stimulerer erindring og vækker minder for at styrke funktionsniveau og trivsel hos personer med demens.

Centret blev bygget op med tilskud fra amt og kommuner, og bornholmerne donerede i stor stil ting og sager, – køkkenting, møbler, diverse interiør, bøger og blade, legetøj, alt muligt af ældre dato. Det blev de ved med gennem årene, hvilket Jens Rehfeld var meget taknemmelig for.

Når han gik rundt i Rønne i sin karakteristiske gule jakke, blev han tit stoppet af mennesker, der havde noget på hjerte eller noget, de gerne ville donere til centret.

På centret kunne plejehjem og -centre låne effekter og selv sammensætte erindringskasser til brug for arbejdet med demente. Men også for eksempel skoler, der arbejder med gamle dage, kunne låne effekter.

Mission udført

Den meget engagerede Jens Rehfeld forsømte ikke en lejlighed for at tale de dementes sag. Han havde tilegnet sig en stor viden og erfaring, blandt andet ved at arrangere udflugter for demente.

Hans indsats blev kendt viden om, og det var et højdepunkt for ham, da han pludselig fik besøg af tv-lægen Peter Qvortrup Geisling og blev belønnet i programmet "Lægens bord".

Beslutningen om lukningen af erindringscentret blev taget på foreningen Erindringscenter Bornholms generalforsamling i 2024. Der var ingen til at overtage centret, som i 2015 var flyttet til Teaterstræde. Men samtidig var konklusionen, at centret måske havde udført sin mission.

"Bornholm er nok mættet. Erindringsarbejdet har givet resultater. Det har åbnet plejepersonalets øjne for, hvor nemt det er at komme i snak med de gamle ved hjælp af reminiscensmetoden", sagde Jens Rehfeld i juni 2024 til Tidende og tilføjede:

"Jeg har svært ved at slippe det, og det er lidt hårdt at gå hernede og pakke. Men så prøver jeg at sige til mig selv: "Rehfeld, du har gjort, hvad du skulle".

Erindringscentret er lukket ned, men foreningen vil forsøge at leve videre, bliver det oplyst på foreningens hjemmeside.

Jens Rehfelds interesser og engagement spændte vidt. Han var fuld af ideer og har taget mange initiativer gennem tiden. Han var en inkarneret samler, af blandt andet folkevognsmodeller, og han gik op i lokalhistorien og arrangerede byvandringer i Rønne.

I første række

Jens Rehfeld var også et familiemenneske, og selv om han havde mange bolde i luften, oplevede børnene, at de altid kom i første række.

Han efterlader sig tre børn – Nikolaj, Julie og Sara – svigerdatteren Jane og otte børnebørn.

– Vores far havde et kæmpe hjerte. Han var hjælpsom og lyttende. Han troede på det gode i alle mennesker. Som lærer så han det enkelte barn og hjalp dem på den måde, de havde brug for. Han var altid smilende og kom med smarte/sjove kommentarer, ofte for at få folk til at smile/grine, siger børnene.

De fortæller om en far, der gav dem en fri opdragelse og lærte dem mange værdifulde ting om livet og at være empatiske og se det gode i folk.

– Han har altid troet på os. Han støttede os altid, også selv om han ikke var enig med os, og han stod altid ved sit ord. Når det kom til skolearbejdet sagde han: "Det er ikke vigtigt at få et 12- eller 13-tal. Det vigtigste er, at man gjorde sit bedste", siger børnene.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT