Kay bragte sporten ind i familien

Kay bragte sporten ind i familien
Kay Nielsen fotograferet i 2014. Privatfoto
MINDEORD | ABONNENT | 26. MAJ 2023 • 07:45
Holger Larsen
Journalist
MINDEORD | ABONNENT
26. MAJ 2023 • 07:45

Kay Nielsen, der var lærer på Svaneke Skole i mange år, er død.

Kay Nielsen, tidligere Svaneke, er død, 89 år.

Kay Nielsen var fra Østerbro i København, hvor hans forældre havde en grønthandel i Nordre Frihavnsgade. Forældrene arbejdede meget, så barndommens sommerferier tilbragte Kay hos familie. Her blev det skelsættende, at han som 14-årig i 1947 rejste alene til Christiansø for at holde ferie hos en kusine. Han tilbragte to somre derovre og blev meget glad for både Ertholmene og Bornholm.

Kay Nielsen aftjente sin værnepligt på Bornholm, og under læreruddannelsen var han i praktik på Svaneke Skole. Da han i København mødte sin kommende hustru, Randi, talte han varmt for, at de skulle bo på Christiansø. Den idé var hun ikke helt med på, men det kunne gå an med Bornholm, og sådan gik det til, at de i 1959 flyttede til Svaneke.

Kay Nielsen havde hele sit arbejdsliv på Svaneke Skole, indtil han som 60-årig gik på efterløn. Han havde tysk og historie som linjefag. Historieinteressen dyrkede han også flittigt efter skoletid, og han var medlem af Østerbro lokalhistoriske forening.

– Østerbro var noget særligt for ham, ligesom Christiansø og Svaneke også blev det, siger datteren Ulla Nielsen.

– Far var meget til hygge i sin hverdag. Han var et stort havemenneske, og i den store køkkenhave var der alt, både grøntsager, frugt og bær. I sommermånederne badede han hver dag, og på vejen hjem købte han gerne sild med hjem fra røgeriet.

Glad for foreningslivet

– Far var den "sporty" af vores børns bedsteforældre, og det var ham, der bragte sporten ind i familien, siger Ulla Nielsen.

Kay Nielsen spillede badminton om vinteren og tennis om sommeren, og i nogle år var han formand for Svaneke Tennisklub.

Kay og Ulla begyndte at løbe nogenlunde samtidig, og efterhånden blev hele familien involveret i sport. I 2006 kunne tre generationer – Kay Nielsen, datteren Ulla og svigersønnen Anders samt deres tre børn – lade sig hylde i Gudhjem som årets softiceløbfamilie.

Barnebarnet Magnus har senere markeret sig som professionel cykelrytter.

– Far var glad for foreningslivet, og han spillede skak i Svaneke Skakklub i mere end 30 år. Han holdt af det sociale, også når han var med andre løbere på rejser til Eremitageløbet og broløb, siger Ulla Nielsen.

Kay Nielsen var aktiv idrætsudøver i høj alder, og da det kneb med den mere fysisk krævende idræt, begyndte han at spille petanque.

50 år i Munken

Familien boede i cirka 50 år i Munken i Svaneke. Her blev Thomas født i 1962 og Ulla i 1964. Randi og Kay Nielsen flyttede i 2011 ind i en andelsbolig i Thims Mark i Svaneke.

I de senere år begyndte det at gå ned ad bakke med helbredet, og Kay Nielsen havde den sorg at miste sønnen Thomas i 2017 og hustruen Randi i 2019.

Kay Nielsen, der flyttede ind på Plejecenter Snorrebakken i Rønne i 2017, efterlader sig datteren Ulla, fem børnebørn og to oldebørn.

Kay Nielsen bisættes fredag den 26. maj klokken 12 fra Svaneke Kirke.