'Daniel fra Colombia har studeret kunsten at lave pizza'

'Daniel fra Colombia har studeret kunsten at lave pizza'
Daniel Bønløkke. Privat foto
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT | 6. OKT 2021 • 05:30
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT
6. OKT 2021 • 05:30

Daniel Bønløkke er adopteret fra Colombia, har grundigt studeret kunsten at lave en god pizza i Napoli, Italien, og snart kommer han med sin forretningspartner til Bornholm for at divertere med netop det, napolitansk pizza.


Hvor er du født og opvokset?

– Jeg er adopteret fra Guatemala i Sydamerika i 1999, men jeg har kom hertil få måneder gammel og er opvokset lidt nord for Skanderborg.

Du og din partner kommer til Bornholm den 20. oktober og åbner pop-up-pizzeriaet Ma Teo i Aakirkeby, betyder det navn noget?

– Nej, det kommer af det ærkeitalienske navn Mateo. Jeg har været i Italien flere gange for at lære kulturen at kende, lære at lave mad og så videre, og jeg mødte første gang, i 2018, en kok, som hed Mateo, og han lærte mig utroligt meget. Så jeg har taget hans navn og delt det op i to, Ma Teo. Siden vendte jeg tilbage til Italien nogle gange for at opleve kulturen, og hver gang også været med fokus på at spise, smage og opleve pizza på alle mulige forskellige måder. Hvordan de laver den, bager den, de forskellige toppings og så videre.

Hvor i Italien er det, du specifikt har været?

– Det har været i Napoli i det sydlige Italien. Der er rigtig meget historie i Napoli i forhold til, hvordan de laver deres pizza.

Du har også en partner i Ma Teo?

– Ja, Tonja Jeppesen. Hun tager sig primært af marketing, sociale medier, indkøb og så videre, og jeg tager mig at selve produktet, at udvikle det og den slags.

Har I en restaurant et sted?

– Nej, det er 100 procent pop-up. Vi har et lille telt på tre gange tre meter, hvor vi har fire transportable stenovne. Vi startede med at have en pop-up-lokation i Aalborg,men har også været til Aarhus Festuge, hvor vi solgte 1.500 pizzaer, og så har vi lavet rigtig mange private arrangementer i forbindelse med konfirmationer, bryllupper, barnedåb, studentergilder, vejfester og så videre.

Hvad er jeres forhold til Bornholm?

– Først og fremmest har vi valgt Bornholm, fordi det er en utroligt smuk ø, og vores holdning er, at i smukke omgivelser laver man smukke ting. Lige nu kender vi udelukkende øen som et feriested, så det er helt ukendt land for os skulle arbejde på øen, og vi føler os ikke sikre på noget. Det er for at forsøge at tage et helt andet sted hen og banke noget op, og vi var forbi et par uger i sommerferien for at teste pizzamarkedet. Vi var rundt at snakke med forskellige lokale folk, som vi kunne samarbejde med, så vi har arbejdet på det siden juli, og nu lykkes det så op til uge 42 i samarbejde med Spar i Aakirkeby.

Hvor længe bliver I?

– Jamen, vi har bestilt en envejsbillet og bliver minimum året ud. Planen er også at blive på Bornholm hele næste sæson, men muligvis rykke til Svaneke, det er ikke fastlagt endnu. Vi har talt med Svaneke brød om det.

Og hvor skal I bo?

– Vi er så heldige, at vi har lavet en aftale med Aarsdale Silderøgeri, hvor vi har fået lov til at bo og også låne køkken og så videre. Ham, der ejer det, er en god ven af huset.

Og nu skal vi lige høre: Hvad er det, der karakteriserer en god pizza?

– Det, der kendetegner vores pizza og napolitansk pizza generelt, er, at dejen for det første hæver i minimum 48 timer og gerne mere. Den bliver toppet med autentiske råvarer, som er importeret fra Italien, så alene af den grund vil der ofte være en helt anden smag, end den vi som oftest oplever i Danmark. Når vi bager pizzaen sker det i en stenovn med åben ild og en temperatur på minimum 450 grader, hvilket er kendetegnende for den ærkenapolitanske pizza. Det vil sige, at bagetiden er på cirka 90 sekunder, og det gør, at pizzaen bliver utroligt luftig og sprød i kanten. Den hæver op og får lækre leopardprikker på skorpen, som man kalder det. På den måde skiller vi os ud i forhold til mange almindelige pizzaovne, som ikke kan komme over 300 grader.

 


Daniel Bønløkke

22 år gammel.

Han bor lige nu i Vejle sammen med sine to hunde Charlie og Abel.

I sin fritid læser han gerne om meltyper og gæringsprocesser – og læser i almindelighed internettet tyndt for gode pizzaråd. Der bliver dog også tid til at lufte hundene og til at dyrke crossfit.