– Nu ved vi ikke præcist, hvad Klimaalliancen kommer til at levere. Men der er ingen tvivl om, at der vil foregå en del udveksling mellem kommuner og regioner, og at der er mulighed for støtte af forskellig slags, både teknisk, faglig og måske økonomisk. Det vil være en skam at undvære det. Omvendt kan vi ikke lade som om, vi er med, uden at gøre noget.
Partnerskaber og klimasikring i fare
Helle Munk Ravnborg peger på, at kommunen i den nye klimaplan lægger op til at engagere sig i klimapartnerskaber med landbruget, byggeriet og transportsektoren, så disse sektorer lokalt kan sænke CO2-aftrykket. Planen handler også om klimasikring – både ved kysterne, hvor følgerne af stigende havvandstand skal afbødes, og inde i landet, hvor stigende nedbørsmængder og højere grundvandsstand risikerer at skabe oversvømmelser. Storme, skybrud og tørke kan føre til jordskred, overbelastede kloaknet og ødelagte bygninger og havneanlæg, så målet med indsatsen er at sikre, at Bornholm kan stå imod klimaforandringerne, står der i klimaplanen.
Uden at ansætte nye medarbejdere, der arbejder med disse emner, vil dette fokus gå tabt, forventer Enhedslisten, der i et alternativt budgetforslag, som partiet offentliggjorde tirsdag, ønsker at afsætte 680.000 kroner (svarende til et årsværk) til arbejdet med klimaplanen.
– Man kan altid diskutere, om der skal være én, to eller tre medarbejdere. Det kan jeg slet ikke vurdere. Men hvis ikke der er mindst én medarbejder, der har som sin opgave at sikre, at vi tænker stigende grundvandsstand og andre klimating ind, når der skal bygges nyt eller anlægges nye bydele, så er det vanskeligt at se, det bliver gjort, siger Helle Munk Ravnborg