Ingen penge til ny klimaplan – Bornholm er på vej ud af national alliance

Ingen penge til ny klimaplan – Bornholm er på vej ud af national alliance
Da politikerne uden for flertallet i sidste uge forlod budgetforhandlingerne før tid, angav de et manglende fokus på klimaet og grønne indsatser som forklaringer. – Som vi tolker det, vil man ikke den grønne udvikling (…) Indtil nu er der blevet fjernet klimaplanen og biodiversitetspuljen blevet fjernet, for der er ikke nogen medarbejdere til at udføre det, sagde løsgænger Søren Schow. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 13. SEP 2023 • 19:00
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
13. SEP 2023 • 19:00

Reelt har det nye budgetflertal i kommunalbestyrelsen meldt Bornholm ud af et landsdækkende klimainitiativ, fordi budgetflertallet ikke vil investere i at arbejde videre med den klimaplan, der blev vedtaget før sommerferien. Enhedslisten vil prioritere anderledes og fjerne over en million kroner fra arbejdet med energiøen.

Da kommunalbestyrelsen vedtog Bornholms Klimaplan inden sommerferien, skete det med en medfølgende anbefaling til politikerne om at afsætte penge til at ansætte to medarbejdere, der kan arbejde videre med lokale CO2-reduktioner og klimatilpasning. De fem partier bag budgetaftalen – Socialdemokratiet, Konservative, Dansk Folkeparti, Kristendemokraterne og Bornholmerlisten – undlod at finansiere arbejdet. Konsekvensen ser ud til at blive, at Bornholms Regionskommune må melde sig ud af det brede samarbejde Klimaalliancen, som alle landets 98 kommuner og de fem regioner skulle deltage i med støtte fra den grønne tænketank CONCITO og Realdania.

”Såfremt der ikke tilføres ressourcer til arbejdet, vil administrationen ikke kunne løfte indsatserne i Klimahandleplanen og i praksis vil det være at sammenstille med en udmelding af Klimaalliancen,” skrev kommunens administration om sagen i juni.

I Enhedslisten tror man, at nedprioriteringen af klimaplanen vil betyde, at Bornholm ”de facto melder sig ud af Klimaalliancen”, siger Helle Munk Ravnborg, forperson for natur-, miljø- og planudvalget.

Få fuld adgang til Tidende.dk

Første måned 0 kr.
Herefter 109 kr./md.

Se andre abonnementer her
HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.