I sine otte år som skraldemand har Søren set otte kolleger give op

I sine otte år som skraldemand har Søren set otte kolleger give op
De regler, som Arbejdstilsynet nu kræver bliver overholdt, har eksisteret siden 2009, oplyser tillidsrepræsentant i Fugato Søren Hørning. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 1. SEP 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
1. SEP 2022 • 05:30

Hvor mange husstande, der skal ændre deres adgangsforhold i forhold til at få tømt deres skraldespande, er fortsat uvist, men tillidsrepræsentant i Fugato, Søren Hørning, påpeger, at det er på tide, Bofa lever op til Arbejdstilsynets regler.

Hvor mange husstande på Bornholm har modtaget en besked fra Fugato om, at de skal forbedre adgangsforholdene til deres affaldsspande for at leve op til arbejdsmiljøkravene?

Det er svært at give et præcist tal, for det er Fugato, der står for dagrenovationen på vegne af Bofa, og mens Bofa henviser til Fugato i forhold til antallet, så henviser Fugatos direktør Kristoffer Nothlev til tillidsrepræsentanten – og han kan ikke give et præcist bud:

– Jeg kender ikke det præcise antal, siger tillidsrepræsentant Søren Hørning således.

– Men jeg ved, at den vogn, der kører Østermarie og Østerlars, delte 180 sedler ud sidste mandag. Og det er den dag, de har delt flest ud.

Hvor meget det udgør af det samlede antal husstande i de to byer, ved han dog heller ikke, men han har efterfølgende kørt igennem Østermarie og erfaret, at mange borgere havde stillet deres stativ til skraldespanden ud i skellet.

– Og jeg ved, at vi har fået i alt 10.000 sedler, vi kan udfylde, siger han.

– Jeg har bare ikke styr på, hvor mange vi har tilbage. Selv har jeg ikke delt så mange ud, men det regner jeg med at gøre i morgen (torsdag, red.).

I er fortsat i gang med at dele sedler ud?

– Jeg er en uge bagud, fordi jeg havde ferie den første uge, siger Søren Hørning.

Han oplyser, at der uden sommerhuse er cirka 22.000 husstande på Bornholm.

Så potentielt kunne I med 10.000 sedler dele ud til næsten halvdelen?

– Ja, men så mange er det ikke. Det er der, hvor man har skærver i indkørslen eller trappetrin og så videre. I Gudhjem er det, hvor man har stigninger, mens det i Rønne måske er i den gamle by med smalle gænger, hvor man ikke kan få kærren med ind, men er nødt til at gå ind og hente sækken.

Rart job

Søren Hørning selv kører i Rønne, Gudhjem og Sandvig, fortæller han, og oplyser videre, at der fra Rønne kører fem bybiler ud og tre landbiler, som dækker den nordlige del af øen. Nogenlunde det samme antal dækker så den sydlige del. I alt er der 23 faste folk i staben af renovationsmedarbejdere.

Hvor meget betyder det for dig og jer, at der er kommet dette fokus på jeres arbejdsforhold?

– Forhåbentlig betyder det, at vi kan blive gamle i vores job og ikke skal stoppe efter tre-fire år. Jeg har været her i otte år, og i den tid er der otte kolleger, der har måttet stoppe, fordi de ikke kunne mere. Og så har jeg oplevet et utal af afløsere, som i løbet af en uge har kunnet se, at det her kunne de ikke holde til, siger Søren Hørning.

Fordi det simpelthen er for hårdt?

– Altså, i dag har jeg været i Gudhjem, og jeg har gået 30.000 skridt. Og lad os sige, at en tredjedel af sækkene skal bæres ud. Jeg har kørt med unge mennesker, som når klokken blev 9 var helt færdige, og hvor du tænker, "jamen vi er kun halvvejs". Er du ikke vant til at gå og at løfte, er det et helvede, men ellers er det jo et rart job, vi er ude hver dag, og lige nu er det pissegodt vejr.

Hvornår kører I typisk ud, og hvornår er I typisk færdige?

– Vi kører ud klokken 5 om morgenen og er gerne hjemme mellem klokken 10.30 og 13.

Er det for eksempel rygskader, der får folk til at stoppe?

– Det er skuldre, albuer og knæ.

Hvordan har du det selv i dine skuldre, albuer og knæ?

– Jeg er den ældste i firmaet, og jeg har det fint, siger 65-årige Søren Hørning og ler lidt af sit eget svar.

– Men jeg tabte også 13 kilo de første to måneder, jeg var der. Sækkene må veje 20 kilo, og det skal jeg også love for, at de gør. Jeg havde en 28-årig makker, som måtte give op, fordi han fik ondt i hænderne, og det er det, Arbejdstilsynet har fået fokus på – at så mange skraldemænd stopper med skader efter en kort årrække.

Bofas ansvar

Så I er vel glade for, at der er kommet det her fokus?

– Vi har råbt efter fokus længe, men man har fra Bofas side de første mange år undskyldt sig med, at det var kommunalbestyrelsen, der fastsatte reglerne for afhentning af dagrenovation. Og først da Arbejdstilsynet dukkede op og gjorde det klart, at det var deres regler, der skulle gælde, vågnede Bofa op, men de har stadig været lang tid om det, for Arbejdstilsynet var her i november måned sidste år. Det er Bofas ansvar som udbyder, at Arbejdsmiljøloven bliver overholdt.

Ser I nu en lysere fremtid for jer?

– Ja, men vi er lidt kede af, at vi møder en masse gale borgere, som føler sig forurettede, og at de skal lave alt muligt om. Det sker jo alle steder, at man strammer op, fordi man i 2022 ikke må have et job, der slider folk ned. De regler, vi nu skal leve efter, har været der siden 2009, de har bare aldrig været håndhævet på Bornholm, siger Søren Hørning.

Arbejdet med at forbedre skraldemændenes arbejdsmiljø er faldet sammen med overgangen til det nye affaldssystem, som vil betyde, at en del af de bornholmere, som får at vide, at de skal gøre noget ved adgangsvejene, om få måneder ikke længere vil få afhentet affald af renovationsmedarbejdere, fordi de bliver tilsluttet en af de nye fællesløsninger, de nedgravede skraldeøer. De to ting har intet med hinanden at gøre, men kan skabe forvirring, forklarede direktør i Bofa Jens Hjul-Nielsen forleden i Tidende.