Så er der klippekebab

Så er der klippekebab
Fotos: Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 19. februar 2023 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 19. februar 2023 • 05:30

Hvis man er en af de heldige, der er i besiddelse af sidste års opskrifter i bogform, Vildt Sulten, eller har et abonnement til tidende.dk, så kan man gå tilbage til sidste år, nærmere betegnet til uge 19, og se opskriften på pandekager med mælkebøttesirup.

Pandekagerne er serveret med sprød bacon og var egentlig en hyldest til den amerikanske morgenmadstradition med at servere salt og røget flæsk sammen med søde pandekager.

Efter jeg har nærlæst bogen, Bornholmernes mad, så er jeg blevet klar over, at det ganske simpelt må være en tradition, som bornholmske immigranter har taget med til guds eget land – eller i det mindste skandinaviske immigranter, for ideen med pandekager, flæsk og noget sødt som sirup eller syltetøj findes også i Sverige.

På Bornholm var det sandsynligvis pandekager lavet af byg, der blev spist, og ifølge Ann Vibeke Knudsen ville bornholmerne gerne have deres flæsk på pandekagerne til at være blødt, og hele molevitten skulle serveres med æblekompot, bærkompot eller brun farin.

Eftersom jeg stort set allerede har lavet den opskrift, så gør vi det på en lidt anden måde denne gang. Det bliver en god blanding af Bornholm og mellemøsten. Jeg skal nok prøve ikke at bruge fremmede krydderier, så vi holder retten lidt på hjemlige himmelstrøg.

Vi skal dog stadig have det søde element ind i retten. Flæsket bliver glaseret i eddike og sukker.

Det er vigtigt, at flæskestykkerne bliver skåret ud i mindre stykker og brunet på en pande. Man skal ikke bruge sværene, de kan sagtens koges, tørres lidt og få et ordentligt skud i ovnen – så er de klar som en god snack.

Sørg for at brune flæsket godt på panden og kom så vand, eddike, sukker, krydderier og løg ved.

Nu skal kødet have lov til at koge i blandingen, til det er mørt, og væsken er kogt væk. Tilsæt eventuelt mere eddike og kog det væk. Smag de sukkerfedtede flæskestykker til med salt.

Pandekagerne bliver lidt mere durum-, tortilla-, chapati- eller taco-agtige. De består ganske simpelt af en hvededej, der er hævet med gær, rullet ud og stegt på en tør pande. De bliver ret lette i det, og hvis man er heldig, hæver de kortvarigt op som en lille flad ballon.

Egentlig må det her være det gode kompromis som servering til fodboldkampe. Det er ikke hotdogs, men ej heller kebab. Nu er der ingen grund til at være sur, Pia.

Hvad synes I, retten skal hedde? Bornholmertacos, klippekebab eller noget helt andet?

 


 

"Pandekager"

 

Hvedemel
250 g.

Vand
1,5 dl.

Salt
10 g.

Gær
15 g.

Smeltet smør
50 g.

 

Bland gæren med det lunkne vand.

Rør halvdelen af melet i sammen med saltet.

Kom resten af melet i. Pas på at det ikke bliver for tørt, men dejen må ikke være for klistret.

Hæv til dobbelt størrelse.

 

Rul dejen ud til små pandekager på et meldrysset bord og lad dem hæve i 10 minutter.

Bag pandekagerne på et tørt men rygende varmt pandejern. Vend dem, når de har fået lidt farve.

 

 

Kød

 

Flæsk i skiver
200 g.

Lager eddike
1-2 dl.

Sukker
15 g.

Timian
5 stænger

Løg
1 halveret

Brug fremgangsmåden som beskrevet i teksten.

 

Servering

 

Servér det det lune kød i lune pandekager med hjertesalat og koriander.

Og en lille dressing af en frugteddike, en smule sukker og forårsløg i skiver.

Jeg kan aldrig dy mig for også at komme koriander på, men det er ingen regel. Hvis du bedre kan lide persille, dild, estragon eller ikke noget, så bruger du bare det.

 

MÂD

I sidste uge lavede jeg en fejl i opskriften. Det beklager jeg. Fejlen var ikke stor, men kunne have konsekvenser for resultatet af foccaciaen. Jeg havde glemt et d! Det lyder ikke af meget, men der kom til at stå "l" for liter i stedet for "dl" for deciliter. Det er en fejl, som jeg håber, at I opdagede.

Beklager meget. Jeg skal nok være opmærksom på den slags.

Jeg vil meget gerne have tips til andre bornholmske opskrifter. Send dem gerne enten til mig eller redaktionen.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT