Pride bød på frieri, positive præster og overraskede tyske turister: Christiansø lyste op på en grå lørdag

Pride bød på frieri, positive præster og overraskede tyske turister: Christiansø lyste op på en grå lørdag
Administrator Søren Thiim Andersen holdt tale i Store Tårn. Christiansøs administration står i år som medarrangør af Christiansø Pride for første gang. Foto: Niels Vesterlund Mathiesen
LGBT+ | CHRISTIANSØ | ABONNENT | 28. AUG 2021 • 18:05
LGBT+ | CHRISTIANSØ | ABONNENT
28. AUG 2021 • 18:05

M/S Thor er aflyst på grund af vind fra øst. Færgen til Christiansø er flyttet. Lørdag sejler den fra Nørresand. Der er flere indikationer på, at sommer, sol og blankt vand er ved at være passé for denne sæson.

Alligevel er der lørdag fest, farver og kærlighed i luften over Christiansø. Der er nemlig pride på øen igen. Landets østligste og måske hyggeligste pride. Så til øen skal vi trods vejr og vind. Passagererne ligner ikke nogen, der er på vej til pride. Langt de fleste færgegæster er tyske turister på minimum 60 år. De får sig en ekstraordinær oplevelse i dag.

Måske er det vejret, den grå og våde dyne, der ligger hen over Østersøen, som gør, at det ikke skriger fest, kærlighed og pride ved ankomst til øen. Men en kvinde tager imod en ven fra færgen, og hun står med farverigt glimmer i hele hovedet og med det regnbuefarvede pride-flag som en kappe om skuldrene.

Gråvejret kæmper en brag kamp med at ligge en dæmper på festlighederne. Men regnbueflag, farver og musik skinner igennem denne ellers grå dag på Christiansø. Man har en fornemmelse af, at selvom det stod ned i lårfede stråler, ville humøret været intakt.

– Det er lidt ærgerligt med vejret, fik jeg sagt og gestikulerede med arm og hånd, at jeg kunne gribe de faldne dråber.

– Så gror tingene i naturen, lød svaret fra en af deltagerne.

Skal der være fest, så lad der være fest.

Solidaritet er rammen

Lørdagens festligheder afvikles i Store Tårn. I flagstangen vajer regnbueflaget i vinden, og inde i bygningen er der pyntet op i alle pridens farver. Stille og roligt fyldes tårnet med musik og ansigtsmaling, og flere mennesker kommer til.

Klokken 11.30 slukkes musikken, og Søren Thiim Andersen forsøger at råbe folk op og få deres opmærksomhed. Han har været administrator på øen siden januar, og han skal byde velkommen til årets pride. Den anden af slagsen på Christiansø.

Ordet solidaritet er udgangspunktet i Søren Thiim Andersens tale til de fremmødte.

– Solidaritet er en del af det dannede menneske. Vi skal kunne sætte os i andres sted, siger administratoren i sin tale.

Efter Søren Thiim Andersen tale får præsten ordet. Ja, sognepræst Lise Dürr Nielsen er mødt frem. Hun er iklædt præstekjolen, og i dagens anledning har hun toppet den med et regnbuefarvet halstørklæde, der hænger over skuldrene. I præstens tale understreger hun, at 100 procent af præsterne på Christiansø bakker op om pride på øen. Det griner folk lidt over, da Lise Dürr Nielsen alene udgør de 50 procent af præsterne. I sin tale gør hun det klart, at hun ikke kan tale på Folkekirkens vegne. Men hun er stolt af, at der er pride på øen.

– Vi har alle sammen ret til at elske dem, vi elsker, siger Lise Dürr Nielsen.

Til sidst i sin tale vil hun, som man gør det i kirken, give en velsignelse. Den bliver ikke givet til nogen bestemt i rummet, men nærmere alle tilstedeværende. Lise Dürr Nielsen står som et kors med armene ud i siden og beder alle i Store Tårn om at gøre det samme.

Hun beder til de højere magter om at velsigne Christiansøs pride. Det med vejret glippede for Vorherre i dagens anledning.

Parade og musik

Umiddelbart efter præstens tale starter en harmonika, og ført an af Hertelkoret bevæger den velsignede masse sig ud på en parade. Med glimmer og farver lyser paraden op i den grå tåge. Og med fællessang og fællesgang går man igennem de få gader på Christiansø til stor overraskelse for de uanende tyske turister.

Men de står med store smil og sender os venligt videre over broen til Frederiksø. Undervejs på paraden bliver der gjort stop hist og her, og deltagerne synger en sang eller to.

Der blev gjort stop ved legepladsen, hvor vi i regntæt tøj sang fællessang, så det kunne høres ud over hele øen. Foto: Niels Vesterlund Mathiesen

– Hvem kan sidde stille til en tosset melodi, lyder det i omkvædet på en af sangene.

Og med den i baghovedet går vi videre tilbage til Store Tårn, hvor musikken på harmonikaen fortsætter, og det samme gør fællessangen.

Det er en kærlighedsfest, der udspiller sig på Christiansø. Blandt andet bliver der friet under dagens arrangement, og de to mænd ønsker at blive gift på Christiansø til efteråret. Og heldigvis er der både præst og administrator til stede, der kan hjælpe dem med at planlægge, om det skal være en kirkelig vielse eller borgerlig. Det kan de i fællesskab stå og finde ud af til pride-festen. Selvom det er en pride-fest, er det på mange måder en typisk christiansøfest, fortæller Søren Thiim Andersen.

– Det kan noget andet med fællessang og harmonika, men det passer rigtig godt ind i den ramme, der både rummer Christiansø og pride. Vores pride er noget andet, end det vi ser i København. Og det skal den også være. Det her er en Christiansø-pride, siger Søren Thiim Andersen.

En god udvikling

Det er andet år, at der bliver afholdt pride på Christiansø. Men lørdagens pride bør måske kaldes den første officielle pride på Christiansø. Sidste år var priden et mere spontant arrangement. Hertelkoret, der besøger øen hver august, kom med den spontane idé, at de kunne arrangere en pride-fest.

Sidste år var den store pride i København aflyst, men på Christiansø kunne de ikke lade være med at holde pride. Det kunne de heller ikke i år, hvor det modsat sidste år har været godt planlagt. I et halvt år har festdagen været på tegnebrættet. Og i år blev administrationen på Christiansø også inddraget, så den nu står som afsender og medarrangør af Christansø-priden.

En stor forskel til sidste års debut er, at de har haft mulighed for at reklamere for dagens fest. Det har medført, at der til lørdagens pride også er deltagere med, som ikke bor eller tilfældigvis er forbi øen, som det var tilfældet sidste år. I år er der folk med ”ovre fra”, som Søren Thiim Andersen siger.

To af dagens tilrejsende fra Gudhjem er Stina My og Naomi Jautee, der godt nok kommer fra Bornholm, men det er stadig ovre fra. De hørte om priden og tog en spontan beslutning.

– Vi synes, at her er så hyggeligt. Det er lidt ærgerligt med vejret, men det kan man ikke gøre noget ved. Det er rigtig fedt, at de fejrer pride, og det vil vi gerne støtte på om. Især når det er de her mindre arrangementer, siger Stina My og Naomi Jautee.

Stina My og Naomi Jautee er til deres første pride på Christiansø, og det var bestemt tilfredse. Foto: Niels Vesterlund Mahtiesen

Det er første gang, de er her. Sidste år havde de ikke hørt om det. Og måske vil ordet om Christiansø Pride sprede sig. Den 27. august næste år holder de pride igen, igen.

Bornholms Tidende er nødt til at forlade festen i Store Tårn, hvor der lige er blevet serveret øl til de voksne og sodavand til børnene. Sidste færge går klokken 14. De, der ikke skal med færgen, kan se frem til en aften med fest. Der er dragshow, hvor man klæder sig pompøst ud og mimer til musik. Store Tårn forvandler sig til Club Love med DJ Lucy Love.

Der er kærlighed i luften, og det vil der formentligt være hele natten lang. 

 

FÅ ABONNEMENT