Andet år med pride, og der kommer flere endnu: Pride og Christiansø går hånd i hånd

Andet år med pride, og der kommer flere endnu: Pride og Christiansø går hånd i hånd
Hertelkoret har en stor del i priden på Christiansø, men dem nåede vi ikke at snakke med, da vi havde en færge der skulle nåes. De andre, der har en stor del af æren for priden, er fra venstre Søren Thiim Andersen og Jacob Uno Pescettini. Foto: Niels Vesterlund Mathiesen
KULTUR | CHRISTIANSØ | ABONNENT | 28. AUG 2021 • 21:14
KULTUR | CHRISTIANSØ | ABONNENT
28. AUG 2021 • 21:14

Hvorfor er der en pride på Christiansø? Det er vel egentlig et ganske reelt spørgsmål, eftersom det er en meget lille ø med en population på 90 mennesker, der bor godt 20 kilometer fra en lidt større ø. Det spørgsmål forsøgte vi at få svar på, da der lørdag var pride på Christiansø. Det er anden gang, at der er pride på øen, og det bliver ikke sidste gang. Pride er en fest, der hylder LGBTI-miljøet, menneskerettigheder og mangfoldigheden.

Den har været i København siden 1996, hvor den løber over en uge med alle mulige arrangementer, og den slutter med en kæmpe og festlig parade, der bevæger sig igennem de københavnske gader. En lignende fest er nu ved at gro på Christiansø- eller i hvert fald en fest, hvor man fejrer de samme værdier. Festen forløber sig kun over en dag på Christiansø, men der er parade, der er musik, og der er fest og farver. Igen er spørgsmålet, hvorfor er det på lige netop Christiansø?

Sammen med administrator på øen, Søren Thiim Andersen, og Jacob Uno Pescettini, der er skolelærer på øen, kom vi frem til, at det måske endda giver rigtig god mening, at en pride-fest holder til på en ø som Christiansø. De er begge medarrangører af lørdagens pride på Christiansø.

En spontan start

Vi spoler tiden tilbage. For et år siden hærgede corona, og alle fester og festivaler var aflyst. Også Copenhagen Pride, som festen i Købehavn er bedre kendt under. På Christiansø forløb august som det plejede. I hvert fald for Hertelkoret, et ensemble på en håndfuld mænd, var forbi øen, som de plejer i august. Og de var ligesom gnisten, der satte pride-ilden i gang.

– Hvorfor holder vi ikke en pride-fest? Blev der spurgt fra medlemmerne i koret.

Som sagt så gjort, og kort tid efter var der pride-fest en august aften ude foran købmanden på Christiansø.

– Det var en organisk start, vil jeg sige. Det var en lille pride, og ingen havde rigtig forberedt sig, siger Jacob Uno Pescettini, der har kontakt med Hertelkoret i tide og utide.

Kontakten i utide skulle vise sig at komme denne vinter, hvor et medlem af Hertelkoret var på Christiansø og tog her kontakt til Jacob Uno Pescettini. Igen lød spørgsmålet:

– Hvorfor holder vi ikke en pride-fest?

Forskellen var nu, at de havde et halvt år til at forberede festen, der løb af stablen denne lørdag. Nu skulle det være en ordenlig pride, så de hev fat i øens administrator, Søren Thiim Andersen og spurgte, om administrationen på øen ikke nok ville hjælpe til med at stable en rigtig pride på benene. Det ville han gerne. Og lørdagen forløb lige som de havde tænkt sig, der var dog et lille minus.

– Vi havde godt nok solskin i tankerne, da vi planlagde det. Udover det, så går det rigtig godt. Der er folk fra København, fra Bornholm og også en masse fra Christiansø. Det er lige som vi ønskede os det, siger Jacob Uno Pescettini.

Hvorfor passer det godt?

Måske passer pride faktisk som fod i hose på Christiansø. Det mener Søren Thiim Andersen i hvert fald, da vi spurgte ham, hvorfor der er en pride på øen. Den pride, der er stablet på benene her, er ikke den samme pride, som du finder i København, understreger. I det ligger det, at foden passer i hosen, fordi priden på Christiansø er tilpasset efter forholdene.

Priden på Christiansø er en ø-pride, fortæller Søren Thiim Andersen. Priden her på øen går med fællessang, harmonikaspil, der spiller ø-musik. Det er noget, som de også gør til alle mulige andre fester på øen.

– Vi har fundet ud af, at vi godt kan sætte vores musik og fællessang ind i en ramme, der hedder pride. Vi kan så bare noget andet her, end de gør til andre prides. Men vi fejrer det samme. Og i år har vi forsøgt at gøre noget større ud af det, siger Søren Thiim Andersen.

Udover måden at holde fester på, om det var vinterbal på øen eller pride i august, passer godt sammen, så fremhæver Søren Thiim Andersen, at der er et match af værdier mellem øboere og pride.

– Vi øboere værner om hinanden og fællesskabet. Vi er folkelige, og vi er tolerante og solidariske. Det er mange ting, som priden også vil fremhæve og fejre. Priden her på øen giver også mening, fordi værdierne harmonerer enormt godt, siger Søren Thiim Andersen.

Det kan blive en gammel traver

Mellem nogle fællessange blev der til stor begejstring fortalt, at næste år er priden tilbage på Christiansø. Den 27. august 2022 vender festen tilbage.

– Denne gang har vi et helt år til at forberede os, siger Jacob Uno Pescettini.

Men faktisk lyder det ikke til, at der skal ændres det helt store i festen. Det kunne tyde på, at det halve år, de har planlagt denne fest i, har været nok. Begge arrangører er i hvert fald godt tilfredse med, hvad ser og oplever denne lørdag. Det vil de også se igen om et år.

– Vi kommer til at arbejde videre med konceptet, som det er. I bund og grund er det det rigtige, som vi har gang i her. Der vil jo i sidste ende også være grænser for, hvad arrangementet kan klare, hvad øen kan klare og så videre, siger Søren Thiim Andersen.

Jacob Uno Pescettini er enig, og han er bare glad for, at de på øen kan være med til at fejre mangfoldigheden. Men de vil gerne strække sig længere.