Plankebøf – en vinterret

Plankebøf – en vinterret
Plankebøffen – en klassiker på Bornholm og mange andre steder. Fotos: Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT | 22. JAN 2023 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT
22. JAN 2023 • 05:30

Et af de forslag, der hyppigt dukkede op på Facebook, da Tidende i forrige uge spurgte, hvad læserne syntes, der var bornholmsk mad, var plankebøf.

Det er en uundgåelig klassiker på familierestauranterne, der nærmest spytter dem ud til forældrene, mens børnene går amok i softicebuffeter med et udvalg af toppings, som kun de færreste skærmopdragede børn kan forestille sig eksistere uden for Tik Tok.

I reglen drejer det sig om en bøf af middelmådig kvalitet, der er brunet af, lagt på en planke for at blive omkranset af kartoffelmos og siden blive bagt i ovnen. Ja, jeg skriver 'siden', for rigtig mange gange er bøf og mos gjort klar om eftermiddagen, så mor og far kan få maden hurtigt og få deres forædte sukkerhypede afkom hjem i seng. Dermed er bordet hurtigt ledigt til den næste sultne famile, der skal have én på opleveren.

Med andre ord så mener jeg, at det er middelmådig fastfood forklædt som en restaurantoplevelse.

Plankebøffen er som regel serveret som en sommerret, men om sommeren er der næsten ikke noget stivelse i kartoflerne, og derfor er det næsten umuligt at få mosen til at holde det flotte mønster, som den er sprøjtet om med. Af den grund er det oftest pulverkartoffelmos, der bliver brugt til plankebøf. Retten figurerer også rundt omkring i resten af kongeriget.

Når det er sagt, så er der jo egentlig ikke noget i vejen med konceptet: En god bøf med bagt kartoffelmos og varierende tilbehør – bare det er lavet med omhu. Det vil jeg prøve at komme med mit bud på.

Først og fremmest vil jeg gerne slå på tromme for, at det er en vinterret, så man ikke skal lave mos af de fine sommerkartofler, men bruge de stivelsesholdige vinterkartofler.

Der er et væld af muligheder for at sætte sit eget præg på mosen, men det er vigtigt, at den ikke bliver alt for lind, for så klapper den sammen. Min mos består af kartofler, lidt hvidløg, hakket timian og en hel del brunet smør. Smørret får en lidt nøddeagtig smag, når det bliver brunet. Det klæder årstiden ret godt.

En hyppig gæst hos oksekødet er kryddersmør. Det er ofte lavet med lidt persille og hvidløg for at give lidt sommervibes – lækkert, men nu har vi jo besluttet, at det er en vinterret, så mit smør får hakket rosmarin. Herudover rører jeg det med kærnemælk, det frisker lidt op og er supernemt. I har sikkert fået sådan noget smør til jeres brød, hvis i har været ude at spise på en af de lidt nyere restauranter her på øen.

Sidst men ikke mindst serverer jeg grillede citrusfrugter til. Det giver et friskt og let bittert pift til den ellers lidt tunge ret.

Serveringen er på en egetræstallerken, som jeg ikke bager med i ovnen. Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvad det skal til for. Der er ikke nogen smagsmæssig fordel, og det er meget nemmere at få en lækker overflade på mosen og sørge for, at bøffen er stegt perfekt, hvis man tilbereder det hver for sig. Men det ser flot og rustikt ud, og derfor synes, jeg man skal servere på en planke.

 

Grillet grape er både sød og bitter. Det er dejligt med smør – og husk at koge kartoflerne uden salt.

 

En uundgåelig klassiker fra familierestauranten

 

Timiansmør

Blød smør
200 g.

Kærnemælk
1/2 dl.

Timian
en god portion – det skal smage af noget

 

Kom smørret og kærnemælken ned i en køkkenmaskine. Brug den der vinge eller piskeriset. Pisk godt igennem. Det tager lidt tid og skiller undervejs, men hav tålmodighed, for det samler sig igen. Smag til med salt og kom hakket timian i.

Kom smørret op på lidt bagepapir og rul det til en pølse, der skal have lidt rekreation i køleskabet. Senere kan det skæres i skiver, kugles på eller modelleres til en bjørn eller et andet yndlingsdyr.

 

Kartoffelmos

Bagekartofler
en stor pr. næse

Smør
25 g. pr. kartoffel

Hvidløg
et halvt fed pr. person

Hakket rosmarin
til det smager godt

 

Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker og kog dem i usaltet vand (det er svært at få dem ordentligt møre, hvis der er salt i vandet) sammen med hvidløget.

Kom smør i en kasserolle sammen med en kvist rosmarin eller to. Smelt ved middel varme og sluk, når det har bruset, så er det dejligt brunet.

Kom kartofler og hvidløg i en kartoffelmoser og pres.

Montér med det brunede smør og hakket rosmarin. Smag til med salt og peber.

Form små kugler og kom dem på en bradepande med bagepapir og sæt dem på grill i ovnen, til de er gyldne. Husk at holde øje – det går lige pludselig hurtigt.

 

Kød og citrus

Oksebøf
køb en tyk bøf af god kvalitet – ellers er den svær at stege ordentligt

Grapefrugt
1/2 per bøf

Citron
1/2 per bøf

 

Skær hver bøf over i tre stykker og læg dem på en sindssygt varm grillpande (eller steg dem på en almindelig pande). Det er vigtigt, at det er en pande med gods i, så kødet ikke suger al varmen og begynder at koge i stedet for at stege. Steg nu bøffen, til du er tilfreds med den. Husk salt og peber. Lad nu bøffen hvile et par minutter, mens du steger de halverede citrusfrugter.

Anret nu hele molevitten på en flot planke.

Man kan eventuelt anskaffe sig et plankefad, så man kan servere til alle på en gang.

 

MÂD

I næste uge laver vi torsk med gudhjemmadyppa. Har du tips, tricks og gamle opskrifter liggende, så mail gerne til redaktion@tidende.dk.