Plankebøffen er som regel serveret som en sommerret, men om sommeren er der næsten ikke noget stivelse i kartoflerne, og derfor er det næsten umuligt at få mosen til at holde det flotte mønster, som den er sprøjtet om med. Af den grund er det oftest pulverkartoffelmos, der bliver brugt til plankebøf. Retten figurerer også rundt omkring i resten af kongeriget.
Når det er sagt, så er der jo egentlig ikke noget i vejen med konceptet: En god bøf med bagt kartoffelmos og varierende tilbehør – bare det er lavet med omhu. Det vil jeg prøve at komme med mit bud på.
Først og fremmest vil jeg gerne slå på tromme for, at det er en vinterret, så man ikke skal lave mos af de fine sommerkartofler, men bruge de stivelsesholdige vinterkartofler.
Der er et væld af muligheder for at sætte sit eget præg på mosen, men det er vigtigt, at den ikke bliver alt for lind, for så klapper den sammen. Min mos består af kartofler, lidt hvidløg, hakket timian og en hel del brunet smør. Smørret får en lidt nøddeagtig smag, når det bliver brunet. Det klæder årstiden ret godt.