Panik! Rønnes enorme juletræ gik i tusind stykker

Panik! Rønnes enorme juletræ gik i tusind stykker
Træet skal efter planen tændes på torsdag – hvis der kommer et træ. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 22. NOV 2022 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. NOV 2022 • 15:30

Det store grantræ til Store Torv blev forvandlet til atomer, da det i bundfrossen tilstand ramte jorden under fældningen. Nu leder Rønne Handelsstandsforening med lys og lygte efter et andet.


En akut julekrise er brudt ud i Rønne Handelsstandsforening. To dage før det tradtionsrige kæmpe juletræ skal tændes på Store Torv, står foreningen netop nu uden noget træ at tænde.

Som tidligere år var en flot kæmpegran ellers blevet fundet hos Lise og Henrik Bech i Sahara. Men ak: Det gik helt galt, da træet mandag skulle fældes og fragtes til Rønne.

– Vores juletræ blev smadret, da vi fældede det. Da det ramte jorden. Det blev smadret til atomer, det gik i 1000 stykker. Stammen var bundfrossen, og det har også været tynget af sneen. Så alle grenene knækkede af hele vejen op, da det ramte jorden, fortæller Meny-købmand Susanne Wridt, kasserer i Rønne Handelsstandsforening.

– Det har vi aldrig oplevet før. Manden, der fældede det for os, havde heller aldrig set noget lignende. Det er helt skørt, men der er ikke rigtig noget at gøre ved det, siger hun.

– Det er faktisk lidt tragisk, for det var et rigtig flot træ.

Krisen bliver større ved, at Lise og Henrik Bech ikke har noget oplagt afløser-træ stående i nærheden af det første.

– Nej, for dem har vi bøffet tidligere år. Det var det sidste store træ, der kunne bruges lige nu og her, fortæller Susanne Wridt.

Rønne Handelsstandsforening satte straks ind med hårdt arbejde for at redde julen. Eller i hvert fald den del af julen, der har at gøre med træet på torvet.

– Vi har BHS-Logistics på sagen. De har i mange år hjulpet os med at fælde og transportere torvetræet, og de har stået på hænder for os efter uheldet her. Jeg venter at høre noget fra dem indenfor et par timer, fortæller Susanne Wridt.

Meny-købmanden håber også på hjælp. Hvis nogen råder over et egnet træ og gerne vil yde et bidrag til at redde julen i Rønne, skal man endelig ikke holde sig tilbage.

– Vi er på jagt, så hvis nogen har et træ, som vi måske kan bruge, er de meget velkomne til at henvende sig til Jan Bidstrup eller mig. Det skal være i hvert fald 10-12 meter højt. Vi har som regel brugt ædelgran, men vi har kke nogen specielle krav til sorter, fortæller Susanne Wridt.

– Vi kan også godt bruge et mindre, hvis vi ikke kan få et stort træ med det samme. Så må vi bruge et stuetræ i første omgang, siger hun.

– Uanset hvad er der risengrød på Store Torv på torsdag. Om det så bliver med et træ på 10 meter eller to meter. Vi aflyser jo ikke julen bare fordi der sker sådan noget.

Sent tirsdag eftermiddag skriver Susanne Wridt på facebook, at der er fundet et nyt træ. 

– Update......HURRAAAAAA ! Vi/BHS har fundet et meget flot træ, så nu kan nerverne igen komme inden på tøjet. Jeg siger bare, der er altså nogle gode folk derude, som bare vil os alt det bedste. TAK! DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 04-03-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Mandag: Timeprisproduktet, Det Frie Valg, er denne dag 67 procent billigere end kvartalsprisproduktet, Det Enkle Valg. Overvejer du at skifte, så tøv ikke med at ringe 56 90 00 00 og få en kvalificeret elsnak. Opdateret 00.14. Næste opdatering 13.14.

Bornholms energi og forsyning