Vandreturen til de sidste vildsten
Fra parkeringspladsen følger man Jagtvej mod syd. Nogle hundrede meter efter ses til venstre den første vildsten med Frederik den 4. navnetræk, omgivet af nåletræer. På stiens modsatte side er der løvskov, man har derfor chancen for at finde forskellige arter af svampe. Kort efter kommer en skovvej mod venstre, Kalvekærs vej, hvor der vokser ældre nåletræer, om efteråret kan der være mange røde fluesvampe i skovbunden. Hvis man følger stien 300 meter ses mod venstre en lille smal sprækkedal. Den kaldes for ”Flagermusdalen”, navnet skyldes sikkert, at der altid sås mange flagermus.
Tilbage på sporet fortsættes ad Jagtvej. Senere ses mod højre et spor gennem granerne der fører frem til den sidste vildsten på turen. Der står indhugget C 6.
Puggekulle kær er en smuk skovmose.
Mod Puggekulle kær
Kort før mosen deler vejen sig. Mod venstre fører den mod rokkestenen, og kort efter findes til højre en mindre skovsti, der fører frem til mosen med et sjovt navn. ”Puggekulle kær”. Skovmosen er omgivet af lærketræer, ved den lille bænk, vokser der tyttebær med røde bær. De er i modsætning til blåbær ret sjældne på Bornholm.
Umiddelbart skulle man mene, at mosens navn skyldes de stedlige frøer. Med øens dialekt kaldes en frø for ”pugge”. Men navnet blev ældre tider udtalt ”pyjgga”, som er de hævede filipenser unge mennesker har i ansigtet. Måske en sammenligning med skovbundens mange runde toppe, der skyldes græsbevoksede vandreblokke.
Vejen til Vettemose
Tilbage på skovvejen følges den til venstre tilbage til Jagtvej, der forlades ved en tværgående skovvej, og går man mod højre kommer man til Voldvejen i udkanten af Almindingen. Flere steder ses volden som gamle stengærder fra 1800.
Skovrider Rømers stengærde ligger på begge sider af vejen syd for Vettemose. Der kommer meget sjældent mennesker i den del af Almindingen. Mosen er meget smuk, den er omgivet af lave bakker, bevokset med graner og løvtræer, der laver spejlbilleder i det sorte vand. Navnet Vettemose skulle sikkert hentyde til noget overnaturligt, måske er det bare overtro. Men skovmoser der er omgivet af træer altid smukke.
Vettemose ligger udenfor alfarvej, men er rendyrket idyl.
Stedets spisesvampe
Under nåletræer som regel brunstokket rørhat. Den gode spisesvamp, kendes på at hattens gule underside bliver blå ved berøring. Nogle gange kan man ved roden af ældre nåletræer finde velsmagende blomkålssvamp. Den kan være så stor, at en enkelt svamp kan udgøre et måltid for fire personer.
På rådne nåletræer kan der ses randbæltet hov svamp og knipper med gule gran svovlhatte. De første anvendes til dekorationer, de sidste kan spises. Jagten på spisesvampe kræver kun en kurv. En plasticpose duer ikke, her vil svampene ligger ovenpå hinanden og mases. Det gør det dyrebare bytte ulækkert.
Voldvejen udmunder på den store Bolsterbjergvej, der følges til højre, efter et øjeblik ses parkeringspladsen, og dermed er turen slut. Rigtig god fornøjelse.