Ny provst:'Nu starter en lang proces, og vi har kun 14 dage'

Ny provst:'Nu starter en lang proces, og vi har kun 14 dage'
Johnny Winther Holbech og co. skal findes ny provst og sognepræst i Skt. Nicolai Kirke. Og gerne lidt tjept. Arkivfoto: Jens Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 16. SEP 2022 • 11:28
NYHED | ABONNENT
16. SEP 2022 • 11:28

Johannes Gregers Jensen siger farvel til Bornholm om bare 14 dage. Det er kort varsel til den lange proces, der starter nu, mener menighedsrådsformanden.


Det er en lidt presset formand for menighedsrådet i Skt Nicolai Kirke, der tager telefonen fredag formiddag.

En af kirkens sognepræster Johannes Gregers Jensen har netop bekendtgjort sit skifte fra kirken i Rønne og til Vor Frue Kirke i København. Dermed mister Bornholm også sin provst, som nu i stedet skal være domprovst ved Københavns Stift. Et ryk fremad i bussen, som er svært ikke at glæde sig over.

– Da han ringede og sagde det, så kunne jeg jo ikke sige andet end tillykke, fortæller menighedsrådsformand Johnny Winther Holbech, og fortsætter:

– Men min næste tanke var da, at uha – 1. oktober. Det er meget snart.

Han er udmærket klar over, at folk skifter job, og at det er en del af opgaven som menighedsråd, at man byder nye medarbejdere velkommen, men altså også af og til må sige farvel igen, og denne gang er det en vigtig medarbejder, der skal bydes farvel.

– Det er en god medarbejder og en god præst, vi siger farvel til efter syv år. Det er altid lidt øv at sige farvel til en god præst, men det er jo naturligt, at folk søger nye græsgange, og det her er jo også et flot avancement, siger han.

– Det betyder meget at have en provst som sognepræst, og gennem Johannes Gregers Jensen har vi altid haft en god forbindelse til provstiet.

Han ærgrer sig dog over, at jobskiftet er med så kort varsel.

– Det er jo ikke hans skyld, men nu starter en lang proces, der kan tage resten af året, og vi har kun 14 dage.

Først skal stillingen nemlig slåes op med en rimelig ansøgningsfrist. Her krydses alt, hvad der krydses kan og måske der endda også sendes et par bønner til vejrs, for at den helt rigtige kandidat søger stillingen i første hug.

Hvor kirken tidligere havde masser af ansøgninger til præstestillingerne, så er det nemlig stilnet noget af de sidste par år.

– I den ideelle situation, så får vi to-tre ansøgere, som vi kan vælge imellem, som er lige gode. Og så skal vi jo finde en, som menighedsrådet kan se en god sognepræst i, og som provstiudvalget også kan se en god provst i, så vi samlet kan indstille den nye præst og provst til biskoppen.

Det værste, der kunne ske er et genopslag, for det vil trække processen i langdrag, og den er allerede lang nok. Der skal være samtaler, prøveprædikener og indstilles til både biskop og siden til kirkeministeriet.

– Vi tør ikke håbe på en opstart før engang i det nye år, fortæller menighedsrådsformanden.