Langebjerg – sjældne orkideer og en trold

Langebjerg – sjældne orkideer og en trold
Udsigten fra Langebjerg over havet mod sydvest.
DELUXE | KULTUR | Søndag 5. maj 2024 • 11:00
Af:
Tekst/foto: Søren P. Sillehoved
DELUXE | KULTUR | Søndag 5. maj 2024 • 11:00

Denne uges naturvandring går til Langebjerg. Her er der en af Bornholms få tilbageværende klippeløkker, som bruges til afgræsning for de lokale kreaturer. Det er godt for blomsterne og de mange orkideer.

Langebjerg er et stenet højdedrag med enebær mellem Sandvig og Hammershus. Området har aldrig været dyrket, men brugt til afgræsning for de lokale kreaturer. En sådan naturtype kaldes en klippeløkke. I dag er de sjældne på Bornholm. Her på Langebjerg er naturtypen bevaret, bag det gamle stengærde har der altid gået græssende kreaturer og holdt vegetationen nede til glæde for blomsterne og de mange orkideer.

Også sjældne orkideer

Her vokser foruden almindelige tyndakset gøgeurt, også den ekstrem sjældne orkide med navnet hyldegøgeurt, der også bærer kælenavnet Adam og Eva. Der er dog en slange i det lille paradis. For oppe på Langebjerg, bor trolden Krølle Bølle med sin familie, hver eneste nat kommer de op fra hulen og laver ulykker, man skal nok ikke være der om natten. Det er bare ikke Krølle Bølles skyld, at den sjældne hyldegøgeurt er ved at forsvinde.

Det skyldes de græsædende kreaturer, man har givet græsset gødning på en mindre del af arealet for kreaturernes skyld. Til gengæld er hyldegøgeurten gået tilbage. Den hader gødet jord.

Et femten år gammelt foto af mange hyldegøgeurter på Langebjerg.

 

Hvor finder jeg det?

Fra Sandvig kører du mod Hammershus. Et øjeblik efter ses på vejens venstre side et P. skilt og en parkeringsplads. Der er borde og bænke, samt en orienteringstavle. Ved lågen kan man følge en sti opad mellem klipperne, en lettere sti med en trappe kommer mod højre.

Historiske forhold

I modsætning til Hammerknuden og Slotslyngen har Langebjerg altid været privatejet og brugt til afgræsning for Sandvigs kreaturer. Stedet blev fredet i 1961. Efter 2010 købte Naturstyrelsen en mindre del af Langebjerg, resten blev købt i 2021. Der er siden blevet lavet en sti, der forbinder stedet med helleristningerne ved Hammersholm.

Turen og den smukke natur

Trappen fører opad med spor efter ældre dages stenhugning. Her huggede man granit under mindre forhold, kaldt ”husmandsbrud”, men ophørte efter nogle år. De små stenbrud ligger tilbage som kulturminder, omgivet af slåen, ener og krat med brombær. På toppen af ”bjerget” bliver terrænet fladere, græsset er lavt på grund af de mange kreaturer. Her vokser også mange almindelige forårsblomster, samtidig er der en utrolig flot udsigt.

Enkelte birketræer virker som solister, mod sydvest er der udsigt over havet, mod nord over Hammerknuden og Hammer Fyr. Når de mange kirsebærtræer blomstrer i maj er synet helt ubeskriveligt, det minder næsten et japansk postkort. Gulspurven synger fra toppen af krattet, om en uge kommer nattergalen fra Afrika.

Hyldegøgeurter rød og gul, med kælenavnet Adam og Eva.

 

Orkideerne på Langebjerg

Den almindelige tyndakset gøgeurt har violette blomster i maj og juni. Dens grønne blade sidder som en flad roset under den lange tynde stilk. Enten ensfarvede grønne eller med sorte pletter. Den sjældne hyldegøgeurt elsker sol, den vokser kun på de vestvendte skråninger med lavt græs.

Den blomstrer fra slutningen af april og det meste af maj. Stilken er kort, mellem 10 og 30 cm, orkideen har lange tilspidsede grønne blade. Kælenavnet Adam og Eva skyldes blomsternes farver i enten rødt eller gult, men altid ved siden af hinanden. Nogle gange kan den have en orangefarvet variant, måske skyldes det ægteskabet.

Navnet hyldegøgeurt skyldes den dufter af hyldeblomster. Arten er meget sjælden i Danmark. Den findes kun et enkelt sted i Jylland og et område på Sjælland. På Bornholm findes den stadig nogle enkelte steder, men hyldegøgeurten er sårbar og krævende. Den elsker kort græs med kreaturer, men den hader gødning.

For 30 år siden voksede der tusindvis på Langebjerg. For 15 år siden fotograferede jeg flere hundrede røde og gule hyldegøgeurter, side om side. Forrige år var et katastrofeår, der var kun få røde Adam, og slet ingen gule Eva'er.



Nærfoto af blomstrende kirsebær.

 

Der er mørke skyer på himlen

Om en uge kommer nattergalen med fuld musik. Dens klukkende sang er en smuk lydkulisse og øger stemningen over det smukke landskab. Men mørke skyer nærmer sig dramatisk og danner sære former, måske et hoved af trolde Krølle Bølle, den tynde sky ligner hans lange hale. Andre drivende skyer laver med fantasiens hjælp andre billeder. Her kommer den tykke Bobbarækus, Krølle Bølles far, der kommer Bobbasina, hans mor, og mens man spejder efter søsteren Krølle Borra, opløses de mange skyer, og solen vender tilbage. Hvis man ophører med gødning, vil de sjældne orkideer fryde sig og komme tilbage.

Epilog

Hvis bornholmerne ikke passer på de gamle klippeløkker, vil de en dag være fortid. Det burde aldrig ske. På den modsatte side af øen findes Paradisbakkerne, og syd for det store naturområde ligger Kåsegård med en tilsvarende indhegnet klippeløkke. For nogle år siden blev gården købt af Aage V. Jensens Fond.

Naturfonden købte ikke kun stedet på grund af den sjældne klippeløkke, også fordi der vokser mange hyldegøgeurter. I dag er stedet fredet. Der er offentlig adgang.

God tur.

Med fantasiens hjælp kan skyen ligne Krølle Bølles hoved.

 

 



Langebjerg med trappen op mod toppen.

 

 



Den røde form af hyldegøgeurt.

 

 



Mod nord er der udsigt over Hammerknuden med blomstrende kirsebærtræer i maj.

 

 



Mælkebøtter og tyndakset gøgeurt.

 

 



Markfirben på kanten af de små stenbrud.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT