'Jesper åbnede kirken op for folket'

'Jesper åbnede kirken op for folket'
Nan Skelmose. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 12. FEB 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
12. FEB 2024 • 05:30

Nan Skelmose begræder tabet af Nexø Kirkes koncertkor, som hun har sunget i gennem 10 år. Hun skrev en mail til menighedsrådet lige efter, at det var kommet frem, at Jesper Werner Mejlvang var blevet fyret som organist efter fem måneders sygefravær. Den blev bare aldrig sendt.

Overskriften lyder: "Den såkaldte sorte kirke viser sit ansigt igen". Allerede her fornemmer man, at afsenderen er vred. Og det var hun.

Nan Skelmose fra Nexø skrev en mail første juledag, da hun erfarede, at Jesper Werner Mejlvang var blevet afskediget som organist i Nexø Kirke to dage før jul. Nan Skelmose har sunget i Nexø Kirkes Koncert Kor, siden det blev etableret i 2014.

Mailen, der var tiltænkt præsterne og menighedsrådet i Nexø Kirke, blev aldrig sendt, blandt andet fordi Nan Skelmose ikke ønsker at støde nogen. Men Tidende har fået lov til at bringe mailen i sin fulde længde:

"Det er ikke alle der er plads til, eller som er velkomne i Nexø kirke, må vi sande.

Vores dygtige organist gennem mange år, Jesper Mejlvang, er blevet fyret.

Det har været trist at være vidne til, og sørgeligt at menighedsrådet kan sidde som en anden flok farisæere og dømme folk inde eller ude, efter deres forgodtbefindende.

Det er et menighedsråd, som har en fordømmende og nedladende holdning til os almindelige mennesker og kirkegængere, har jeg erfaret i dette seneste år. Vores vellidte organist, som altid er mødt velforberedt og punktligt op til alle kirkelige handlinger i kirken og på plejehjemmet, har gjort et stort arbejde for kirken, for hele byen og sognet. Gudstjenester, dåb, konfirmationer, bryllupper og begravelser. Han har stået for Babysalmesang og vores Koncert Kor, som han skrev fine værker til og som vi opførte til højtider, påske, sankthans og jul.

Vi har fået stor ros for vores koncerter, som vi i koret var med til at bestemme indholdet af, og vor korleder og organist skrev stemmerne til, og undervist os, så det lød fantastisk.

Han har undervist os i koret, inviteret musikere, solister til at optræde sammen med os og fået det hele til at lykkes.

Jeg kan kun begræde tabet af sådan en kapacitet, vi har haft i Jesper, og som hermed må stoppe, fordi han ikke passer ind i Nexø Kirkes "profil".

Jesper åbnede kirken op for folket.

Jeg vil savne hans musik, hans professionalisme og rare væsen. Held og al mulig lykke fremover ønsker jeg dig og Pernille. Tak for alt Jesper.

Og til Nexø Kirke vil jeg sige Skam Jer! Dette er en skandale. Jeg er vred, skuffet og fuldstændig målløs over jeres behandling af et så ordentligt og samvittighedsfuldt menneske som Jesper. Vi har som kor ikke hørt en lyd fra kirken siden august, hvor Jesper blev sygemeldt på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø i kirken. Menigheden har heller ikke fået nogen forklaring fra kirken.

Vi betaler jer for, at vi kan have en "folkets" kirke i Nexø, men det virker nærmere som om at det er mest en kirke for alle missionsforeningers medlemmer og familier. De har jo i forvejen alle deres missionshuse rundt omkring. Det kan ikke være rigtigt, at de skal styre vores kirke med deres indsnævrede og ekskluderende holdninger.

Jeg ved ikke, hvor vi skal gå hen for at få hjælp, men jeg vil finde ud af det, og så må vi have skiftet ud i det menighedsråd, for bunden er nu nået".

Læs også: 

Nexø: En kirke med visioner