Formand for menigheden: Derfor fyrede vi organisten

Formand for menigheden: Derfor fyrede vi organisten
Lasse Munk, formand for menighedsrådet i Nexø. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
TOPNYHED | ABONNENT | 10. FEB 2024 • 05:30
TOPNYHED | ABONNENT
10. FEB 2024 • 05:30

Lasse Munk, formand for menighedsrådet i Nexø, oplyser, at fyringen af organisten blev udløst af langt sygefravær.

Lasse Munk er formand for menighedsrådet i Nexø. Han kan ikke kommentere på personalesager, men han vil gerne afvise, at det var utilfredshed med Jesper Werner Mejlvangs faglige kvalifikationer, der lå bag fyringen af den populære organist.

– Det var ikke en begrundelse. Han er en dygtig musiker.

Han har fungeret fint nok som organist i 10 år?

– Ja, bestemt.

Falder det ind under andre kategorier, eksempelvis uenighed om kirkens rolle eller samarbejdsvanskeligheder eller andet?

– Opsigelsen har intet med teologi at gøre, den kommer på baggrund af det her længevarende fravær.

Fordi han har været sygemeldt fra 1. august. Er han faldet for 120 dages reglen?

– Alle ansatte i kirken hører under præcis de samme regler som andre lønmodtagere. Der er ikke nogen skæringsdato, det har været en proces, hvor vi har mødtes undervejs.

Jesper Mejlvang mener, at fyringen er en konsekvens af, at han er blevet skilt og gift med kirkesangeren?

– Det har intet med det at gøre overhovedet. Vi har både lykønsket dem og givet dem gave, så på den måde har det intet med opsigelsen at gøre. Det har ikke noget med teologi at gøre.

Kunne de være blevet gift i Nexø Kirke?

– Ja.

Så I har ikke en politik i menighedsrådet om, at man ikke vier fraskilte i Nexø Kirke?

– Nej.

Er du enig i den her afskedigelse?

– Vi har som menighedsråd været enig. Og præsten er en del af menighedsrådet.

Der er kritikere, der mener, at et menighedsråd ikke er som en professionel bestyrelse, og derfor ikke nødvendigvis har de rigtige kompetencer til at have personaleansvar. Er det noget du kan nikke genkendende til? Føler I jer kompetente til at håndtere vanskelige sager, som fyringssager jo ofte er?

– Der findes menighedsrådsforeningen, som kan vejlede og hjælpe, når man ikke føler, at kompetencerne er der. Og vi har snakket med dem undervejs i det her forløb.

Jesper Mejlvang påstår, at det var det psykiske arbejdsmiljø i kirken – altså samarbejdet med menighedsrådet – der førte til at han meldte sig syg. Han talte blandt andet om censur og indblanding i hans repertoire – er det noget du vil kommentere på? Har I i menighedsrådet løbende blandet jer i organistens repertoirevalg?

– Vi har haft samtaler omkring samarbejdet, men kun ud fra hvad der står i ansættelseskontrakten, at arbejdet skal udføres i samarbejde med menighedsråd/præst. Hans begrundelse for sygemeldingen kan jeg ikke udtale mig om.

Er der noget i forløbet du fortryder, nu hvor du kan se tilbage og ser, at folk er vrede på de sociale medier?

– Jeg synes egentlig, vi har taget det her forløb så professionelt som overhovedet muligt. Jeg synes egentlig, at vi har taget den tid, vi skulle, så der ikke blev truffet nogle hurtige hovsa-beslutninger. Jeg har ikke nogen konkrete ting, hvor jeg tænker, uhh, det ville jeg gerne have gjort om. Og igen, er vi forpligtiget på ikke at komme ind på personalesager.

Og hvis du møder Jesper nede i Kvickly i morgen, vil du så kunne se ham i øjnene?

– Jeg vil sagtens kunne sige hej til Jesper.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT