Nexø Kirke: Vi har visioner

NYHED | ABONNENT | 12. FEB 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
12. FEB 2024 • 05:30

Nexø Kirke er i egne øjne en slags moderne virksomhed med en tæt på professionel bestyrelse i front. Men religionen er fortsat noget, man tager meget bogstaveligt.

Læser man beskrivelsen af Nexø Kirke på kirkens hjemmeside får man et indtryk af en moderne virksomhed. Blandt andet omtaler man menighedsrådet som kirkens bestyrelse, og bruger udtryk som 'visioner' og 'arbejdsrelaterede forhold'.

Om visionen fortælles det, at menighedsrådet siden marts 2021 har arbejdet med at lede Nexø Kirke i en positiv retning.

Kirken stiler især efter at udvikle kirken på to udvalgte områder.

Det ene handler om den kristne tro: "Vi vil gerne være en kirke, hvor vi sammen udforsker, hvad den kristne tro indeholder".

Det andet om aktiviteter: "Vi vil gerne være en kirke med forskellige gudstjenester, aktiviteter og initiativer, som taler til og engagerer mennesker i kirkens liv".

Her nævnes blandt andet ulvetime til børnefamilier, særlige grupper for juniorer og seniorer og til sidst: kor for sangglade.

Et punkt er ikke offentligt

Menighedsrådet i Nexø Kirke betegner sig som nævnt som kirkens bestyrelse.

På hjemmesiden lyder det således: "Menighedsrådet kan nærmest betegnes som kirkens bestyrelse. Rådet er valgt til at varetage menighedens interesser i kirkens daglige liv. Det er menighedsrådet, der tager stilling til, hvordan kirkens penge skal bruges, og hvad der skal gennemføres af arrangementer og aktiviteter i tilknytning til kirken. Samtidig er menighedsrådet arbejdsgiver for alle kirkens ansatte, med undtagelse af præsterne".

På hvert møde er der ét punkt, som ikke er offentligt, fortsætter man. Det er punktet, der behandler forholdene for de ansatte. "Det er private, arbejdsrelaterede spørgsmål, der tages stilling til her, som kun har relevans for de enkelte ansattes forhold", hedder det på hjemmesiden.

Den nuværende menighedsrådsformand, Lasse Munk, har dog udtalt sig til Tidende om fyringen af Jesper Werner Mejlvang, men uden at gå i detaljer.

Seneste møde i menighedsrådet blev ifølge kirkens hjemmeside afholdt i oktober 2023. Af referatet fremgår det, at man blandt andet behandlede en forespørgsel fra provstiet, der ønskede en tilbagemelding på "om vi ønsker at være med i 1: Fælles regnskabsfører. 2: Samarbejde om vedligeholdelsesopgaver af præsteboliger."

Til det første punkt svarer menighedsrådet: "Vi er glade for vores regnskabsfører, vi springer over i denne omgang".

Til spørgsmålet vedrørende samarbejde om vedligeholdelse af præsteboliger lyder svaret: "Vi har ikke det store behov, det fungerer her".

Manglende ønske om at samarbejde med de andre sogne, er det det samme som at lukke sig om sig selv? En tidligere menighedsrådsformand mener nej.

Dina Skarsholm er kommet i Nexø Kirke i 50 år og sad som menighedsrådsformand i otte år frem til 2020.

– Jeg sidder lige nu udenfor kirken og er på vej ind til fastelavnsfest, siger hun søndag formiddag.

Dina Skarsholm vil ikke udtale sig om den konkrete personsag, men efter hendes mening adskiller Nexø Kirke sig fra andre kirker ved sin store tilslutning

– Den har en meget stor kirkegang. De (menigheden, red.) hører en forkyndelse, som de føler er i overensstemmelse med, hvad biblen siger. Efter at have været der i mange år, er jeg meget taknemlig for det store fællesskab, der er omkring Nexø Kirke. Der er virkelig meget at slutte sig til, siger hun.

Gammel, solid kirkelighed

Retningen i menighedsrådet har efter Dina Skarsholms vurdering ikke flyttet sig, siden hun sad som formand. Mange af de utilfredse tilkendegivelser, der er kommet på facebook i kølvandet på afskedigelsen af Jesper Mejlvang, går på den manglende kommunikation fra kirken.

Den holdning deles imidlertid ikke af Dina Skarsholm. Da hun for nylig spurgte ind til afskedigelsen af kirkens organist gennem ti år, fik hun samme svar fra menighedsrådet som alle andre, nemlig at man ikke udtaler sig om personalesager.

– Jeg har intet fået at vide, og det var en lettelse, for så har jeg ikke behøvet at føle, at jeg havde noget, jeg skulle tage stilling til, siger hun.

Dina Skarsholm har kun godt at sige om det siddende menighedsråd i Nexø Kirke.

– Ja, bestemt. Jeg kender dem jo personligt allesammen, og jeg sætter stor pris på dem, siger hun.

Der er kritiske røster, der hævder, at Nexø Kirke styres af Indre Mission, men det afviser Dina Skarsholm.

– Vi har jo slet ikke noget Indre Mission i Nexø, altså ikke noget Indre Missionshus.

Hun betegner Nexø Kirke som en kirke, der tager forkyndelsen bogstaveligt.

– Gammel solid kirkelighed, hvor man tager det alvorligt, det som trosbekendelsen siger. Trosbekendelsen er ligesom en koncentration af den kristne tro. Det er en kirke, hvor det du siger, når du siger trosbekendelsen, det tror menighedsrådet også selv på.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT