Ikonisk bygning fremstår igen som ny

Ikonisk bygning fremstår igen som ny
Svaneke Vandtårn er cirka 30 meter højt, så der var brug for en stor lift, da det skulle friskes op. Foto: Byforeningen Svanekes Venner
NYHED | ABONNENT | 4. OKT 2023 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
4. OKT 2023 • 11:00

Svaneke Vandtårn har fået en gang trætjære, som både pynter og sikrer det mod forfald.


Man kan dårligt sige Svaneke uden at sige vandtårn. Den verdensberømte arkitekt Jørn Utzons bygning er et vigtigt vartegn for byen. Faktisk er det så vigtigt, at staten i 1990 fredede vandtårnet på Byforeningen Svanekes Venner initiativ. Fredningen betyder blandt andet, at tårnet forsat skal ligge i åbent landskab, så det ikke bliver skjult af nye bygninger.

Men det er ikke nok til, at det fortsat kan være et ikonisk vartegn for Danmarks østligste købstad. Det skal også tage sig pænt ud, og derfor har Svaneke Vandtårn fået en omgang trætjære, så det igen fremstår som nyt. Det fortæller Svanekes Venner i en pressemeddelelse.

Det var ikke nogen nem opgave, da tårnet med sine cirka 30 meter er næsten lige så højt som Rundetårn i København. Derfor var der brug for en lift, der kunne løfte folkene op langs tårnets træbeklædte yderside.

Senest vandtårnet fik trætjære var i 2012, og det er nødvendigt jævnligt at give beklædningen en omgang tjære, så vandtårnet ikke forfalder, fortæller Svanekes Venner.

I mange år har det været teleselskaber, der har stået for vedligeholdelsen, da de har haft udstyr til mobiltelefoner i vandtårnet og i en lille bygning på jorden ved tårnet. Dette udstyr blev fjernet i sommer, så nu er det regionskommunen, der har ansvaret, da den ejer af Svaneke Vandtårn.

Nordsiden af vandtårnet har i forbindelse med arbejdet fået en ny bræddebeklædning af dansk gran, som Jørn Utzon brugte, da vandtårnet blev opført i 1951. Beklædningen har også fået en omgang trætjære, men fremstår mere brunlig, fortæller Byforeningen Svanekes Venner.

For foreningen er det vigtigt, at kommunen også fremover sørger for, at alle dele af vandtårnet løbende bliver vedligeholdt.