Fugletårn snart klar til genåbning – og flere byggerier er på vej

Fugletårn snart klar til genåbning – og flere byggerier er på vej
Et af de tre fugletårne i Ølene skal totalrenoveres, og det bliver bygget i godt bornholmsk egetræ. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 16. APR 2024 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. APR 2024 • 05:30

Naturstyrelsen vil bygge både i Ølene, i Almindingen og på Hammeren.

De har knoklet i et par dage, håndværkerne fra SE Byg, med at bære tømmeret fra parkeringspladsen på Ølenevej og ind ad stien gennem vandpytter og mudder.

Men både håndværkere og fuglekiggere må væbne sig med lidt tålmodighed. Det er stadig for fugtigt i området til, at man kan gå i gang med totalrenoveringen af det sydøstlige fugletårn i Ølene.

Fugletårnet er et af tre tårne ved vildtreservatet, som rummer et enestående dyre- og planteliv – og især er kendt for de mange forskellige fuglearter. Her kan man for eksempel være heldig at opleve ørne, og da Tidende kiggede forbi, var der et hold af forårets første gæslinger, som forældrene passede godt på.

Fugletårnet har imidlertid været i så dårlig stand, at Naturstyrelsen for et par år siden valgte at fjerne den nederste del af trappen, så det ikke er muligt at komme op i tårnet for at få et overblik over det store moseområde.

– Det er et af de fugletårne, som vores ornitologer er rigtig glade for. Vi har kigget på det i en årrække og godt vidst, at det var ved at være udskiftningsklart. Vi har jo også ladet Højlyngsstien gå ned forbi det fugletårn, hvilket også gør, at det er blevet brugt af mange flere end tidligere, siger skovfoged Mejse Holm fra Naturstyrelsen Bornholm.

På Hammeren

Mejse Holm forventer, at byggeriet af fugletårnet kan gennemføres senere på foråret eller i løbet af sommeren.

Det samme gælder flere andre byggerier, som Naturstyrelsen har planlagt – og som også skal bygges af SE Byg, efter at projekterne har været i udbud.

Det mest synlige af de nye byggerier, bliver et madpakkehus over for Hammershus Besøgscenters parkeringsplads, P2.

Her er Naturstyrelsen i gang med at klargøre et område til at bygge et madpakkehus.

– Det er især tiltænkt nogle af de mange skoleklasser, som kommer i området. Nu får de et sted, hvor de kan sidde under tag og spise deres madpakke, hvis det er dårligt vejr, siger Mejse Holm.


Det er ikke muligt at køre ind ad den smalle sti til fugletårnet, så håndværkerne fra SE Byg har lagt kræfterne i og løftet som et hold for at bære tømmeret ind til byggepladsen – og her var den helt store opgave de massive hjørnestolper. De skal erstatte de gamle telefonpæle, som det gamle tårn er bygget på. Foto: Holger Larsen


Nye sheltere

Naturstyrelsen planlægger derudover byggerier af nye sheltere.

De to nuværende sheltere ved Opalsøen vil blive revet ned og erstattet af tre nye med en lidt anden placering, men stadig i nærheden af søen.

– Området omkring Opalsøen har ændret karakter, siden shelterne blev bygget. Der kommer i dag mange flere turister, blandt andet på grund af tovbanen. Derfor vil vi flytte shelterne lidt væk, så de kommer hen i skovkanten, hvor der er lidt mere ro, siger Mejse Holm.

Yderligere et ny shelter er på vej i Almindingen.

– Vi bygger et lille shelter i den nordvestlige del af Almindingen. Det sker for at forbedre overnatningsmulighederne på Højlyngsstien, siger Mejse Holm.

Landsdækkende projekt

– Det er byggerier, som vi ikke har råd til at lave for vores driftsmidler, og det er lidt tilfældigt, at alle de her projekter kommer oveni hinanden. Fugletårnet og madpakkehuset har vi fået midler til fra nogle interne friluftsmidler i Naturstyrelsen, mens shelterne er en del af et større landsdækkende projekt, oplyser Mejse Holm.

A.P. Møller Fonden har bevilget 16 millioner kroner til opførelsen af 300 nye sheltere i statslige naturområder, hvoraf fire bygges på Bornholm.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT