Friluftsscene haves, men hvem vil bruge den?

Friluftsscene haves, men hvem vil bruge den?
Sådan ser der ud ved friluftsscenen på Galløkken nu. Foto: Ole Bolin
NYHED | ABONNENT | 20. MAR 2023 • 11:00
NYHED | ABONNENT
20. MAR 2023 • 11:00

Det er ærgerligt, at der så sjældent sker noget på friluftsscenen på Galløkken, mener Morten Bak Jørgensen fra Bornholms Regionskommune.

En dejlig solrig weekendgåtur afslørede for nylig, at der er sket et eller andet på Galløkken. Noget med den gamle friluftsscene, som længe har været i forfald og set frygtelig tilgroet ud.

Men faktisk er der ikke sket det helt store for nylig, fortæller Morten Bak Jørgensen, da Tidende ringer for at høre, hvad der foregår. Snarere tværtimod.

Han er nemlig ansvarlig for regionskommunens grønne områder, og han ærgrer sig over, at den flotte friluftsscene, som kommunen lod opføre for efterhånden mange år siden, nærmest aldrig bliver brugt.

– Det er en gammel indretning, man lavede for mange mange år siden, men den har desværre aldrig rigtig fænget an som scene. Den er ikke blevet brugt særlig meget – nærmest ingenting, fortæller han.

Oprindeligt var der bænkerækker hele vejen i det åbne område, men i de seneste år har brædderne været noget rådne. Derfor besluttede man fra kommunens hånd at reparere de fem forreste sæderækker og fjerne de rådne brædder på resten. Men de nedgravede betonstolper lod man stå – i tilfælde af at nogen ønskede at få bænkene tilbage.

– Det så lidt mærkeligt ud, men vi var ikke så meget for at fjerne dem, for det klassiske er jo, ligesom når man rydder op på loftet, at i det øjeblik du smider noget ud, så skal du bruge det, forklarer han.

– Det kunne lige passe, at man hev de der beton-ting op, og så dagen efter kommer der en forespørgsel på, om man ikke kunne udvikle den der friluftsscene lidt mere, griner han.

Men tiden gik, uden at der skete hverken det ene eller det andet, og så blev beslutningen altså taget sidste år.

– Vi valgte simpelthen at tage betonstolperne op, så der kun var de stolerækker tilbage, der var blevet fornyet, og ellers kan man sidde på tæpper på skråningen. Så vi har faktisk ikke ændret noget andet end, at det så simpelthen for mærkeligt ud med de der betonting, der stak op. Nu ser det lidt mere roligt ud.

 

Tilbage i 1965, da scenen var helt ny, var der proppet med mennesker på Galløkken. Arkivfoto

 

Et karakterisk sted

Da friluftsscenen blev oprettet for mange år siden, lavede man en lille bøgehæk langs med scenen. Men hækken er vokset op, og nu er træerne blevet 20 meter høje, og det er blandt andet med til at få området til at se anderledes ud, end det gjorde engang.

For nylig er der også blevet ryddet skov og underskov på de gamle volde ved kastellet, som ligger lige ved siden af.

Men selvom det har ændret sig meget, så er det stadig et meget karakteristisk sted, der helt tydeligt skal bruges til noget underholdning, mener Morten Bak Jørgensen.

– Ideen er jo fin, men hvis der ikke er nogen, der kan se et formål med det, så sker der jo ikke noget. Man vil måske hellere lave sin forestilling i byen på torvet eller sådan noget. Man havde jo en idé med det, da det blev lagt der. Men brugen af det er desværre ikke særlig karakteristisk. Den er meget... ikke-agtig, forsøger han sig.

– Det ville være meget sjovere, hvis der var flere, der brugte det, mener han.

Men ellers har Bornholms Regionskommune ikke så mange planer, oplyser han. Det er et område, man må bruge, som man har lyst, men for nylig faldt han over en artikel fra 1970'erne, hvor der var blevet afholdt en koncert på friluftsscenen, men hvor kommunen gerne ville, at det blev brugt noget mere.

– Og det er så sådan det stadig er. Hvis der er nogen, der vil bruge det, så står det klar. Vi sørger for, at pladsen er der, og vi kunne godt tænke os, at nogen opdagede det, men vi har ikke tænkt os at gøre mere.