Buster Larsen var der: 1.000 forestillinger med teaterforeningen

Buster Larsen var der: 1.000 forestillinger med teaterforeningen
Jubilæumsskriftet er på gaden
NYHED | ABONNENT | 30. SEP 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
30. SEP 2022 • 05:30

Teaterforeningen Bornholm, som runder 50 år, blev i 2016 kåret til Danmarks bedste turnéteaterarrangør.

"VÆRS’GO! – her er vores jubilæumsskrift".

Med de ord byder bestyrelsen i Teaterforeningen Bornholm inden for i det jubilæumsskrift, som nu er på gaden, og som markerer, at foreningen fylder særdeles rundt, nemlig 50 år.

På 18 siders kvalitetspapir foretager skriftet diverse nedslag i historien, og som bestyrelsen noterer henvendt til læseren, så ønsker den at "fejre 50 års jubilæet med et jubilæumsskrift, som fortæller historien om, hvordan foreningen opstod hin novemberdag i 1972. Om hele den kolossale udvikling, der er sket igennem alle 50 år, og som vi er stolte af at kunne fortælle til jer – publikum og alle interesserede i scenekunst".

Udformningen er i sikre hænder, eftersom redaktøren er Ulla Bechsgaard, som ligeledes er redaktør af det kulturhistoriske årsskrift "Jul på Bornholm" og i øvrigt gennem mange år har arbejdet med diverse magasiner.

Hvorfor sætte sit lys under en skæppe? Nej vel, og nok befinder vi os i provinsen, men allerede forsiden vidner da om, at også store nationale stjerner igennem årene har besøgt de skrå brædder på Bornholm. Den er således blandt andet prydet af Buster Larsen, som spillede med i "Da jazzen kom til byen", en musical af Ernst Bruun Olsen, da den blev opført på Rønne Theater i april 1984, og af Lisbeth Dahl, som var med i "Shirley Valentine" fra Privatteatret, som opførtes søndag den 14. februar 1999.

I en artikel fortæller Peter Tiemroth med sprød kulturpen, at teaterforeningen gennem årene har hentet flere end 1.000 forestillinger til øen "og bidraget til at skabe en engageret teaterkultur på Bornholm", og han noterer videre blandt andet:

"Bornholm har altid været kendt for sit amatørteater, men professionelt teater var det ikke ligefrem hverdagskost, at man fik til Bornholm, før teaterforeningen tog fat".

Og:

"I 2016 blev Teaterforeningen Bornholm kåret til intet ringere end Danmarks bedste turnéteaterarrangør blandt landets 62 andre lokalforeninger".

Prisen uddeles af Kulturkongen.dk i samarbejde med turnéteaterproducenterne og gives for at tilbyde optimale vilkår for de gæstende turnéteatre.

Den pris er det da værd at kippe med flaget for, og det er ligeledes glædeligt, når bestyrelsen i festskriftet under overskriften "Vi har arbejdstøjet på – også i fremtiden" lover, at den har sat sig i teatersæderne og er klar til at formidle mange flere teateroplevelser.

"Vi tror på, at vi udfører et nyttigt kulturelt arbejde ved at skabe en række scenekunstneriske tilbud til bornholmerne, således at man ikke absolut behøver at rejse til København for at gå i teatret", slår bestyrelsen blandt andet fast.

Jubilæumsskriftet kan fås på Rønne Theater, ligesom alle teaterforeningens medlemmer naturligvis modtager et eksemplar.