Værktøjet blev taget i brug i forbindelse med en ansøgning fra Wonderfestiwall. Når der skal ske noget nyt på et af Naturstyrelsens arealer, gennemfører styrelsen typisk en screening for at sikre, at der ikke er naturværdier, fortidsminder eller andet, der kan tage skade ved aktiviteten. I den forbindelse bemærkede skovfoged Rasmus Munch Marcher og skovrider Søren Friese et cirkelrundt anlæg i skoven på Møllebakken øst for Hammershus.
Opført under lübeckerne
Efterfølgende besøgte Naturstyrelsens fortidsmindeansvarlige, Rasmus Munch Marcher, og senere chefarkæolog Finn Ole Sonne Nielsen fra Bornholms Museum stedet. De kunne konstatere, at der var tale om et cirkelrundt fundament, som måtte være fra en vindmølle.
Museet vidste godt, at der havde ligget en mølle på Møllebakken, men man troede, at resterne af den var pløjet væk for længe siden. Finn Ole Sonne Nielsen slår dog fast, at der må være tale om borgens vindmølle, Slotsvejrmøllen, der blev opført midt i 1500-tallet under lübeckernes foged Schweder Ketting, da Lübeck i en periode på 50 år havde Bornholm i pant.
Slotsvejrmøllen var øens første vinddrevne mølle, og modellen må ifølge Naturstyrelsen Bornholm have været en såkaldt stubmølle, hvor hele møllebygningen drejes, så vingerne er orienteret mod vinden. Den første mølle på stedet holdt kun indtil 1611, hvor en ny mølle blev opført på samme sted.
Oprørere overnattede
Det cirkelrunde anlæg er 25 meter i diameter og er fundamentet til selve møllen. Umiddelbart øst for dette fandt Finn Ole Sonne Nielsen sporene efter møllehuset.