'Bogstavbanditten' i Statens Kunstfonds katalog

'Bogstavbanditten' i Statens Kunstfonds katalog
Lars Holmsted skal inspirere børn og unge til leg med bogstaver. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 20. NOV 2021 • 12:00

Allingeforfatteren Lars Holmsted er kommet i godt selskab med mulighed for at komme ud til nogle litteraturmøder med børn og unge.

Statens Kunstfond har taget hul på et nyt initiativ, som kaldes "Levende litteraturmøder for børn og unge" og har i den anledning blandt andet udvalgt "Bogstavbanditten" til sit katalog.

Bogen er skrevet af Lars Holmsted fra Allinge, og dens ærinde er på finurlig vis at skærpe børnenes sans for bogstaverne ved selv at lade dem fremmane det fraværende.

Hvad er der for eksempel galt med denne sætning:

"Jeg købte en dejlig nns, en moden bnn og en vocdo".

Rigtigt, a'erne mangler, og det i en grad, så det kan være næsten helt svært at forstå, at der står:

"Jeg købte en dejlig ananas, en moden banan og en avocado".

En pressemeddelelse oplyser, at Kunstfondens initiativ skal inspirere skoler og dagtilbud til litteraturmøder "med nogle af landets ypperste formidlere".

Den oplyser yderligere, at der er 60 forskellige arrangementer med forfattere, illustratorer og kritikere, som er klar til at møde børn og unge i blandt andet vuggestuen, børnehaven og folkeskolen, hvilket da også er indholdet i kataloget med titlen "Levende litteraturmøder for børn og unge".

Bogen udkom tidligere i år på på ABC Forlag

Kataloget, som netop er lanceret i en onlineudgave, er målrettet skoler og dagtilbud, men kan også benyttes af eksempelvis biblioteker og andre arrangører af litterære arrangementer. Idéen er, at man fremover kan hente inspiration i kataloget, inden der søges støtte til et arrangement.

Forfatterne er valgt af Projektstøtteudvalget for Litteratur på baggrund af en ansøgningsrunde.

En indsats

I pressemeddelelsen siger Jens Smærup Sørensen blandt andet:

– I Kunstfonden vil vi gerne gøre en indsats for, at endnu flere børn og unge kan få adgang til nogle personlige og vedkommende møder med litteraturen, forfatterne og illustratorerne. Derfor håber jeg, at kataloget kan nå ud til så mange skoler og daginstitutioner som muligt, og at lærere og pædagoger kan føle sig inspirerede til at sætte møder op mellem børnene og litteraturen. Vores mål med initiativet er, at flere børn og unge gennem de levende litteraturmøder bliver nysgerrige efter at gå på opdagelse i litteraturen.

Om Lars Holmsted står der i kataloget blandt andet, at han er fra en tid uden mobiltelefoner og flade skærme, og at han tror på, at børn kan lege og skabe selv, hvis deres fantasi får frit spil – og så bryder han sik ikke om begrebet "børnelitteratur".

Og om hvad man kan få, hvis man stabler et arrangement med forfatteren af "Bogstavbanditten" på benene, står der i kataloget:

"En bandit har hugget over 500 bogstaver! Med afsæt i Bogstavbanditten opføres et dyslektisk, dadaistisk oplæsningsshow med tekster fra bogen – alle mangler enkelte bogstaver. Ny mening, eller mangel på samme opstår. Oplæsningen er en leg med ordbilleder, retskrivning og sprogforståelse. Efter sprogballaden arbejdes med egne tekster ud fra forfatterens finurlige benspænd. Der afsluttes med fælles oplæsning af de nye værker, for de som har lyst".