Blues, Gerschwin og Sjostakovitj løber sammen i Udenfor Sæsonen

Blues, Gerschwin og Sjostakovitj løber sammen i Udenfor Sæsonen
Holdet bag Udenfor Sæsonen på Melsted Badehotel. Yderst til højre er det årets frontfigurer Poul Halberg, Steffen Brandt og Kajsa Vala. Foto: Jacob Jepsen
KULTURUGE | BORNHOLM | ABONNENT | 23. SEP 2021 • 18:15
KULTURUGE | BORNHOLM | ABONNENT
23. SEP 2021 • 18:15

I årets udgave af Udenfor Sæsonen deltager Poul Halberg og Kajsa Vala, men der bliver også plads til nogle overraskende komponister, fortæller Steffen Brandt.

Det er utroligt så megen magt en chefredaktør har. Den ene dag skriver Kristoffer Gravgaard i sin leder, at det er slut med turistbrochure-udtrykket "solskinsøen" i Tidende, og øjeblikket efter sparker vejret tilbage og sikrer, at der overhovedet ikke er nogen grund til at skrive ... ja, og det gør vi så heller ikke.

I hvert fald står den på blæst og slud her torsdag eftermiddag på Melsted Badehotel, hvor frontfigur Steffen Brandt og resten af holdet bag årets Udenfor Sæsonen-koncerter under kulturugen er mødt op for at præsentere sig. Det plejer hvert eneste år – siger hukommelsen, som også tror på hvid jul, så langt mands minde rækker tilbage – at foregå uden for på terrassen under åben himmel, en blid brise og solen, som skinner.

Nu er vi rykket indendørs for at høre lidt om dette dejlige arrangement, hvor årligt yngre og ældre musikanter bliver koblet sammen i spændende konstellationer og til akkompagnement af en stor backinggruppe af både klassiske og rytmiske musikere, så de alle i fællesskab kan fremføre overraskende udgaver af ofte velkendte musiknumre.

I år er også borgmesteren, Thomas Thors, mødt op og remser koncerternes fortræffeligheder op, dem har han udmærket styr på – enestående, et kunstnerisk møde ud over det sædvanlige, en stærk musikalsk tradition og så videre – og han ønsker "Bornholms Kulturuge stort tillykke med foreningens 20 års-jubilæum".


Steffen Brandt er frontfigur på Udenfor Sæsonen. Foto: Jacob Jepsen

Udenfor Sæsonen arbejder i år med temaet "blues", og Steffen Brandt har inviteret sangskriver og guitarist Poul Halberg, som har en 40-årig karriere bag sig, sammen med det unge håb, guitarist og sangskriver Kajsa Vala.

– Jeg har i mange år forsøgt at få det til at passe med Poul Halberg og få ham med, for jeg hørte ham engang på Rasch Pakhuz, hvor han spillede med Den Faste Trio – Michael Friis, Thor Backhausen og Lars Juul – og jeg blev fuldstændig blæst væk af hans musikalitet, siger Steffen Brandt.

– Jeg kendte ham selvfølgelig også godt i forvejen som sangskriver og fra de forskellige populære bands, han har været med i, men jeg har også længe drømt om at tage udgangspunkt i bluesmusikken, den er jo også mine rødder. Jeg mener, den er grundlaget for al den musik, vi laver i dag, og så er det spændende at tage fat i nogle af dem, der har overtaget den. Der må man sige, at deriblandt er Poul Halberg – og også Kajsa Vala, som er en yngre kunstner, som er faldet for den der americana. Hun har også rejst meget derovre i USA, spillet og lært noget. Og det er måske ikke så tit, at yngre kvinder vælger at kaste sig over den tradition.

Og nu bliver bluesen altså også udsat for strygere, som er med i koncertrækkens set up.

– Temaet er blues, men vi har også valgt at finde Gerschwin frem. Han ligger i krydsfeltet mellem den europæiske klassiske operatradition og den sorte amerikanske musik. Vi prøver at slå bro mellem den tradition, vi er en del af, og den amerikanske. Det viser sig, at også russiske komponist af Dmitrij Sjostakovitj har skrevet nogle jazzsuiter, som på en eller anden måde også forsøger at koge de store følelser ned til noget, som vi kan tage til os, og ham har vi også med, siger Steffen Brandt.

En fan

Kajsa Vala havde på forhånd godt hørt om Udenfor Sæsonen-konceptet, og sagde straks ja, da hun blev spurgt, fortæller hun.

– Når man kommer fra Aarhus, kender man selvfølgelig til, hvad Steffen går og laver, så jeg var ikke i tvivl om, at jeg skulle sige ja, siger hun.

Det er et par ældre herrer, du deler frontrollen med, hvad siger du til det?

– Det passer mig godt! De er et godt musikalsk bekendtskab, og det er ekstremt hyggeligt, sjovt og inspirerende.

Hvordan har det været at øve op til koncerterne?

– Fantastisk. Dejligt inspirerende og et også afslappet forum at spille musik i.

Og hvad med Poul Halberg?

– Han er jo min barndoms store guitarhelt! Det har jeg også fået lov til at fortælle ham, siger Kajsa Vala.


Udenfor Sæsonen arbejder i år med temaet "blues", og Steffen Brandt har inviteret sangskriver og guitarist Poul Halberg, som har en 40-årig karriere bag sig, sammen med det unge håb, guitarist og sangskriver Kajsa Vala. Foto: Jacob Jepsen

 

Og et idol

Poul Halberg var egentlig ikke i detaljer klar over, hvad Udenfor Sæsonen handler om – selv om han tidligere er blevet spurgt om at deltage, hvor det bare ikke kunne lade sig gøre.

Denne gang har han flyttet en anden koncert for at være med.

– Jeg tænkte, at nu må jeg simpelthen være med og opleve, hvad det er, siger han.

– Og jeg tror faktisk, Steffen er blevet inspireret af, at jeg for cirka tre år siden mødte ham i lufthavnen, hvor han sagde "nå, Halberg, hvad skal du nu?", og jeg forklarede, at jeg skulle spille med Den Faste Trio i Rønne. "Jamen, så kommer jeg forbi", sagde han. Og der spillede vi nogle gamle bluesnumre, og han sagde efterfølgende "hold kæft, det var fedt!", og det er nok der, han tænkte, at hvis han lavede et tema om blues, så skulle jeg med.

Hvad synes du om ideen bag projektet?

– Fantastisk! Kreativiteten i det, der sker, når vi er samlet sådan en flok musikere, har jeg næsten ikke oplevet på den måde før. Altså, den dynamik, der har været, når vi har øvet os med strygere og så videre. Vi får mange musikgenrer til at smelte sammen. Vi har været kreative i tre dage, siger Poul Halberg.

Og du skal spille sammen med en af dine fans, Kajsa?

– Ja! Det viste jeg jo ikke, at hun er. Jeg havde lige gjort mig bekendt med hendes musik og synes, det er rigtig fedt, og når hun så kommer og siger sådan, kan jeg jo kun blive rigtig glad for det, decideret rørt, faktisk, haha, ler guitaristen.

Udenfor Sæsonen-koncerterne opføres:

– Torsdag på Campus Bornholm.

– Fredag i Kyllingemoderen.

– Lørdag i Musikhuzet.