Mange vil være med til at afgøre retssager

Mange vil være med til at afgøre retssager
Tinghuset i Rønne. Arkivfoto
NYHED | 26. JAN 2023 • 09:44
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
26. JAN 2023 • 09:44

Omkring 200 har allerede meldt deres interesse til de 197 pladser som lægdommer. Grundlisteudvalget opfordrer især to grupper til at søge.


Bornholmere vil gerne være nævning eller domsmand. Interessen for at stille sig til rådighed som lægdommer har således vist sig at være ganske stor, fortæller regionskommunen i en pressemeddelelse. Alligevel opfordrer den især unge og danske statsborgere med anden etnisk oprindelse end dansk til at melde sig for at sikre en så bred repræsentation som muligt.

Aktuelt arbejder man på at skaffe i alt 197 egnede bornholmere til listen over lokale kandidater til positionen som lægdommer, og tilslutningen er ganske stor, viste det sig, da det politisk udpegede Grundlisteudvalget gjorde en første status på arbejdet. Der er allerede er omkring 200, som har ansøgt om at komme i betragtning til hvervet som lægdommer. Der er frist 15. februar.

– At være lægdommer indebærer, at man påtager sig et ansvarsfuldt og samfundsvigtigt hverv, der godt kan være personligt udfordrende. Derfor er det også rigtigt dejligt, at der allerede på nuværende tidspunkt er så mange bornholmere, der har vist interesse og har ansøgt, siger udvalgsformand Matilde Lissau i pressemeddelelsen.

Åbent sind og kritisk holdning

Som lægdommer kan man blive indkaldt som nævning eller domsmand i retssager og dermed være med til at træffe retslige afgørelser. Listen over de bornholmske kandidater skal i april sendes videre til Østre Landsret, som i sidste ende udvælger de egentlige lægdommere.

Udvalgets opgave er at sikre, at listen med kandidater fra Bornholm repræsenterer øen så bredt som muligt.

– Vi ved af erfaring, at det kan være vanskeligt at få især unge og danske statsborgere med anden etnisk oprindelse end dansk til at ansøge, og derfor sender vi nu en særlig opfordring til disse grupper om at søge, siger Matilde Lissau.

Man skal hverken have særlige juridiske kvalifikationer eller uddannelse for at kunne ansøge. Tværtimod er tanken, at man som lægdommer med åbent sind og en kritisk holdning skal være med til at afgøre en sag.

Hvervet som lægdommer er et borgerligt ombud, så som udgangspunkt har man pligt til at være lægdommer, hvis man melder sig og bliver udtaget til opgaven. For at søge skal man være fyldt 18 år, og man kan ikke søge, hvis man når at fylde 80 år inden perioden udløber i 2027.