77-årig fik konfiskeret både lovlige og ulovlige våben

77-årig fik konfiskeret både lovlige og ulovlige våben
Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 27. SEP 2023 • 16:01
NYHED | ABONNENT
27. SEP 2023 • 16:01

Den 77-årige mand fra Klemensker får to år og tre måneders fængsel for at have haft under 25 velfungerende våben i sit hjem - nogle af disse uden lovlig tilladelse fra politiet.

Kun de tre måneder er dog ubetingede, mens de sidste to år er betingede. Det første år skal han være under opsyn af kriminalforsorgen, mens han i begge årene skal holde sig straffri. Kun de tre måneder er ubetingede.

Han stod dog oprindelig tiltalt for at have haft 31 skydevåben på sin bopæl, men da forsvarsadvokaten kunne dokumentere, at adskillige af våbnene ikke fungerede blev han ikke dømt efter de skærpede omstændigheder, som ifølge våbenloven indtræffer, når man har over 25 våben i sit hjem.

Han blev dog ikke kun dømt efter våbenloven, som forsvarsadvokaten plæderede for, men efter straffeloven.

Med sit kendskab til våben burde den 77-årige mand nemlig have vidst, at hans våben kunne falde i de forkerte hænder, mener politiets anklager, Mads Larsen.

Han nævnte nemlig selv, at han har haft med våben at gøre “siden han smed bleen” og det sammenholdt med det, at han har været officer i Forsvaret gør kun omstændighederne omkring fundet af de mange våben i hans hjem i august 2022 skærpede, mener han.
Det betyder nemlig, at han har vidst præcis, hvor farlige hans skydevåben var. 

– Vi tror ikke, at det er, fordi han vil noget med dem, eller har kriminelle forbindelser, men de her våben kan falde i de forkerte hænder, hvis de ikke bliver opbevaret rigtigt. 

Han mener særligt, at det at der var en skarpladt halvautomatisk US Karabin fra 2. verdenskrig i et ulåst klædeskab i soveværelset er helt udenfor skiven.

– Havde han været hjemme, så havde det også været noget andet, for så kunne han have været i færd med at rense dem eller sådan noget, men han er på Falster, da politiet kommer og finder de her våben. Hvis en kriminel brød ind og stjal samtlige 31 skydevåben, så kunne de virkelig anrette skade, mener han. 

De seneste mange år har der desuden været et øget fokus på våbenlovgivning, og der har enhver indehaver af våben pligt til at holde sig opdateret, mener han.

– Vi tror egentlig på, at han har erhvervet sig våbnene på lovlig manér, og de har nok været lovlige dengang. Det ulovlige er, at han har dem nu, forklarer Mads Larsen.

Han understreger, at der har været masser af frit lejde aktioner, hvor man har kunnet aflevere  en nedarvet riffel. 

En mild straf

Den 77-årige konfererede kort med sin forsvarsadvokat og udbad sig herefter betænkningstid i forhold til hvorvidt han ønsker at anke dommen. 

– Vi mener jo, at dommen er forkert, og at der ikke er nogen skærpende omstændigheder, der gør, at han bliver dømt efter straffeloven i stedet for våbenloven, fortæller forsvarsadvokat Morten Hartelius.

Han mener nemlig ikke, at det er bevist, at der er en nærliggende risiko for, at våbnene der blev fundet på den dømtes bopæl kunne være til fare for nogen. 

– Men vi skal lige have dommen på skrift og se, hvad det er de vægter, før vi kan se, om det er noget, der skal ankes, for man har tidligere set andre sager, hvor det ville være våbenloven. 

Han opfatter dog straffen som usædvanlig mild. Når den ubetingede straf er på under seks måneder, så kan man nemlig i nogle tilfælde få lov til at afsone med fodlænke, og det er godt for den ældre herre, som ikke længere er ved sit bedste fysiske helbred. 

– Vi skal lige sove på den, have den på skrift og snakke sammen om, hvad vi gør herfra. For han har jo ikke haft problemer med at holde sig straffri indtil nu, så selvom vi anker, og det bliver en dom efter våbenloven, så kan det nemt ende med at blive den samme straf i realiteten.

Dommen faldt onsdag eftermiddag 15.30, og udover frihedsstraffen blev samtlige af de beslaglagte våben konfiskeret - uagtet om han havde tilladelse til dem eller ej.

Forsvaren pointerede nemlig af flere omgange, at han retmæssigt havde tilladelse til mindst 14 af våbnene på baggrund af sit jagttegn. 

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT