77-årig vil frifindes: Havde 31 skydevåben i sit hus

77-årig vil frifindes: Havde 31 skydevåben i sit hus
NYHED | ABONNENT | 27. SEP 2023 • 11:20
NYHED | ABONNENT
27. SEP 2023 • 11:20

Onsdag 27. september får en 77-årig mand fra Klemensker endelig lov til at komme for retten i en sag som er over et år gammel. 

Det var nemlig den 29. august 2022, at politiet fandt ikke mindre end 31 våben, hvoraf de fire af dem er karakteriseret som “særligt farlige skydevåben” og skarp ammunition i umiddelbar nærhed. 

Det drejer sig mere specifikt om ikke mindre end 16 rifler, 11 haglgeværer, et luftgevær og flere pistoler med ammunition, som efter politiets mening ikke blev opbevaret korrekt.

Det fremgår af anklageskriftet, som Bornholms Tidende har fået aktindsigt i, at de mange våben var fundet i klædeskabet, i soveværelset, på væggen, i en kiste og en papkasse på repos, i et haveskur og i et våbenskab, som ikke var fastboltet.

I retten kom det onsdag formiddag frem, at politiet havde fået et anonymt tip om, at der i mandens hus var et stort antal våben, som ikke blev opbevaret forsvarligt, og da politiet kom til adressen i Klemensker var den tiltalte ikke hjemme. 

I retten foreviste anklageren indledningsvist en halvautomatisk riffel af mærket US-karabin, som efter anklagemyndighedens mening er det mest alvorlige. 

Våbnet havde tiltalte arvet fra sine forældre, som var frihedskæmpere under 2. verdenskrig.

Forsvundet våbenprotokol

Slag for slag gennemgik forsvarsadvokaten sammen med den tiltalte de mange, mange beslaglagte våben og patroner, som efter den tiltaltes udsagn var hans lovlige ejendom, udleveret til anerkendelsesværdige formål og i andre tilfælde ikke funktionsduelige. 

– Jeg har beskæftiget mig med våben, fra jeg smed bleen, forklarer han. 

Manden er tidligere soldat og våbenmester. Han fortæller, at han tidligere har lejet sin ejendom ud til forsvaret som mobiliseringsenhed, hvor han skulle opbevare en stor mængde våben og ammunition. 

Desuden har han i 16 år været indehaver af en skydebane, hvortil han har haft tilladelse til skydebanevåben, ammunition og diverse andet tilbehør.

Han forklarer, at han har haft adskillige af de pågældende våben siden, han var teenager. Som militærmand, skytte, samler og indehavende jagttegn har han igennem sin levetid købt, byttet, benyttet og solgt talrige våben. 

Han har løbende ført protokol over sine våben, men han forklarer dog ad flere omgange, at hans omfattende optegnelser er sporløst forsvundet i forbindelse med politiets ransagning. 

– Dem der købte jeg 1970'erne, hvor der var mange på markedet. Man kunne købe dem for 200-300 kroner, fortæller tiltalte om flere af de geværer, der omtales i anklageskriftet. 

Han bedyrer, at de fundne våben er defekte eller omfattet af jagttegn og militære godkendelser. Desuden afslår han, at der findes særligt farlige våben i hans samling.

Retssagen kører hele onsdag og forventes afsluttes 15.30.