Colberg: Valgaftenen, der forandrede det politiske billede

Colberg: Valgaftenen, der forandrede det politiske billede
At det kunne ende sådan bunder ene og alene i Enhedslisten enorme fremgang fra to til syv mandater, siger Steen Colberg Jensen. Foto: Berit Hvassum
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 18. NOV 2021 • 07:30
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
18. NOV 2021 • 07:30

Da S og V indgik budgetforlig med hinanden i september trådte de to gamle borgmesterpartier de politiske nabopartier så grundigt over tæerne, at straffen blev markant hårdere end forventet.

Steen Colberg – tidligere Venstre-formand – ser tilbage på en valgaften, der forvandlede de gamle blokke til vandreblokke.


Det bornholmske valgresultat blev mere ekstremt end forventet. Venstre og Socialdemokraterne var sat til fire mandater i meningsmålingerne, men Venstre gik fra fem til to - og SF røg helt ud af kommunalbestyrelsen.

Det var voldsomt, siger Steen Colberg, tidligere Venstre-formand og viceborgmester under Winni Grosbøll (S) fra 2009 til 2015.

Han forudså dagen før valget muligheden for en kompromisborgmester, hvis de to gamle borgmesterpartier skulle gå hen og kollapse, og valgnatten viste, at han fik ret i sin spådom. Omkring klokken 01.30 natten til onsdag trådte Jacob Trøst, den nytilflyttede politikommissær fra Holbæk, ud af forhandlingslokalet som nykåret konservativ borgmester på den røde ø.

At det kunne ende sådan bunder ene og alene i Enhedslistens enorme fremgang fra to til syv mandater, siger Steen Colberg Jensen.

– De ryddede simpelthen venstrefløjen, og det gik ud over SF og Socialdemokraterne, kan man roligt sige.

Nu er der så totalt vaakum i midten?

– Det er rigtigt. Men valgresultatet ændrer i realiteten ikke så meget ved de taktiske overvejelser, der kunne gøres i forbindelse med konstitueringen. Der er jo blåt flertal, siger Colberg.

Bornholmsk politik handler om sager

Tirsdagens valg viste først og fremmest, at bornholmsk politik handler mere om sager og personer end om ideologi, siger Steen Colberg Jensen.

– Det slår fuldstændig igennem på konstitueringen. De partier, der følte sig skidt behandlet i forbindelse med budgetforhandlingerne og som var uenige i Snorrebakken-byggeriet, var dem, der satte sig sammen på valgnatten.

De fire, der satte sig sammen, var Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Kristendemokraterne og De Konservative.

Og de havde gjort et rigtig godt stykke forarbejde forud for for valgaftenen, konstaterer Steen Colberg Jensen.

– De havde haft kontakt med hinanden. Og det er lige præcis det, der skal til, hvis man skal kunne agere i den meget pressede situation, som en valgaften er.

Hvorfor lavede man ikke et blåt flertal udenom Enhedslisten?

– Man kunne godt have lavet et blåt flertal og med samme borgmester i virkeligheden. Men det her er beviset på, at lokalpolitik handler meget mere om de lokale sager, end det handler om ideologi. Det lykkedes for Socialdemokratiet og Venstre at træde deres ideologiske ligesindede så grundigt over tæerne, at de fire styrede uden om dem i forbindelse med konstitueringen. Dansk Folkeparti, Kirstine van Sabben (fra Bornholmerlisten, der gik frem, men som ikke kom med i konstitueringen, red.) og kristendemokraten (Bjarne Hartung Kirkegaard, red.), som jo også var noget fortørnet over budgetforliget, de valgte at kigge til en anden side end dem, de ligger tættest på ideologisk.

Enhedslistens dilemma

Enhedslisten med Morten Riis i spidsen blev valgets ubetingede sejrherre. Alligevel kommer borgmesterkæden til at hænge om en konservativ hals, mens Morten Riis må tage til takke med at fortsætte som viceborgmester.

Har Enhedslisten fået nok ud af deres syv mandater?

– Det er svært at forestille sig, at de skulle kunne få meget mere ud af det, end de har fået. Der er fire partier i konstitueringen, og Enhedslisten har fået tre udvalgsformandsposter, en viceborgmesterpost og en post i forsyningsselskabet Beof. Så de kan nok ikke forvente at få mere, når der også er andre, der skal tilgodeses.

Det er klart, at Enhedslisten i deres eufori selvfølgelig har sat næsen op efter borgmesterposten, siger Steen Colberg Jensen.

– Men der er ingen blå partier, der ville kunne holde til at konstituere en enhedslisteperson som borgmester. Det ville komme til at koste ved næste valg.

Jacob Trøst udtalte også inden valget, at han havde svært ved at de konservative i en konstituering med Enhedslisten?

– Ja, man strækker sig vidt, når man har borgmesterposten indenfor rækkevidde, siger Steen Colberg Jensen.

Har Enhedslisten mon sagt definitivt farvel til revolutionen?

– Enhedslisten er meget røde, det er der ingen tvivl om. Men der skal jo et flertal til for at gennemføre en meget rød politik, og det er der bare ikke i den nye konstituering. Så det giver sig selv. Enhedslisten får ikke mulighed for at føre rød politik, for de skal agere i en om ikke andet så lyseblå kommunalbestyrelse.

Venstre i en ny rolle

Den nye kommunalbestyrelse tager fat på arbejdet efter nytår, og så kommer der fire år med blåt flertal i kommunalbestyrelsen. Det kan Venstre, hvis de er lidt dygtige, udnytte til at sætte nogle blå dagsordner, som enten kan skaffe flertal eller modsat udstille en borgerlig borgmester, siger Steen Colberg Jensen.

Hvad overrasker dig mest dagen derpå: At Dansk Folkeparti nu er Bornholms største borgerlige parti, eller at vi har fået en førder som borgmester (Jacob Trøst fra De Konservative er tilflytter og fik alligevel 2.000 personlige stemmer, red.)?

– Det, der overrasker mig mest, det er, at SF glider ud af kommunalbestyrelsen. Det havde jeg faktisk ikke forestillet mig. At borgmesteren er tilflytter behøver ikke at være en overraskelse. Alle har jo lige stor ret til at stille op til kommunalbestyrelsen.

Men 2.000 stemmer ligefrem?

– Det er flot. Det er et afsindigt flot valg, han har fået. De konservative har opstillet en stærk liste og fået et fantastisk valg. At de så oven i købet har fået sig placeret som den her kompromiskandidat, det er dygtigt gjort. Og det bunder altsammen i, at de har snakket sammen på forhånd. Det er yderst fornuftigt.