Steen Colbergs valgkabale: Livsfarligt for S at gøre Morten Riis til borgmester

Steen Colbergs valgkabale: Livsfarligt for S at gøre Morten Riis til borgmester
Steen Colberg Jensen er tidligere Venstre-formand med 18 års erfaring fra bornholmsk kommunalpolitik. Arkivfoto: Jacob Jepsen
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 15. NOV 2021 • 18:00
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
15. NOV 2021 • 18:00

Tidligere Venstre-formand og viceborgmester Steen Colberg Jensen giver et kig ind i maskinrummet dagen før det historiske kommunalvalg.

Tirsdagens kommunalvalg tegner til at blive spændende. Enhedslisten drøner frem, mens S, V og DF står lige.

– Det er meget spændende, og der kan udtænkes rigtig mange konstellationer, siger Steen Colberg Jensen. Den tidligere Venstre-formand har indvilget i at tænke højt dagen før kommunalvalget, og det sker på baggrund af 18 år i kommunalbestyrelsen.

Tæt samarbejde med Grosbøll

Som udgangspunkt er sagen enkel. Der er 23 medlemmer i den bornholmske kommunalbestyrelse. Man skal altså kunne samle 12 mandater for at have flertal, og derefter skal man blive enige om, hvem der skal sidde for enden af bordet.

Ofte går borgmesterposten til et af de to gamle partier, men ved valget i morgen er der langt flere partier i spil, især hvis stemmerne fordeler sig som i Jysk Analyses meningsmåling fra i fredags. Den forudsiger seks mandater til Enhedslisten og fire mandater til S, V og DF.

– Det ene gæt er ligeså godt som det andet, siger Steen Colberg Jensen. Han var aktiv i bornholmsk politik fra 1998 til 2015 og sad i kommunalbestyrelsen både før og efter kommunesammenlægningen i 2002. Fra 2009 til 2015 sad tømrermesteren fra Olsker desuden som viceborgmester og havde et tæt samarbejde med Winni Grosbøll fra Socialdemokratiet.

Borgmestereffekten

Ved valget i 2009 var styrkeforholdet mellem de to partier nærmest 1:1. Ved det efterfølgende kommunalvalg i 2013 udviklede tingene sig imidlertid i borgmesterpartiets favør. Socialdemokratiet gik to mandater frem, mens Venstre gik to mandater tilbage.

– Der er en borgmestereffekt, som kan være ret markant. Det så man med Winni Grosbøll og mig selv. Vi var lige på mandater og stort set også lige på personlige stemmer i 2009, men det så helt anderledes ud, da der var gået fire år, siger Steen Colberg Jensen.

Falder stemmerne som fredagens meningsmåling varsler, vil Enhedslisten få seks mandater, mens Socialdemokratiet kun får fire. Skulle Socialdemokratiet derefter konstituere sig med Enhedslisten sammen med andre fra rød blok, ville prisen formentlig være, at borgmesterposten skulle gå til Morten Riis.

Men den sandsynlighed er meget lille, vurderer den tidligere Venstre-mand.

– Det er livsfarligt for socialdemokraterne at gøre Morten Riis til borgmester, for så taber de sandsynligvis også næste valg.

Steen Colberg Jensen er sikker på, at alle siddende borgmestre er opmærksomme på den risiko, der er forbundet med at give borgmesterkæden til et andet parti.

– Det er derfor Socialdemokratiet går så hårdt efter borgmesterposten igen, siger han.

Intet flertal til S og V

Uanset hvem der bliver borgmester, så kan de konstituerende parter skabe god grobund for det kommende samarbejde ved at sikre en fornuftig spredning af indflydelse hele vejen rundt, blandt andet når udvalgsposterne skal fordeles. Det gjorde sig eksempelvis gældende da S og V gik 'i regering sammen' i 2009, med Steen Colberg Jensen som viceborgmester.

Vil det lykkes igen med Thomas Thors og Søren Schow fra Venstre?

– Det kan det ikke, for Thors og Schow er langt fra at have flertal. De har ifølge den seneste meningsmåling fire mandater hver. Så mangler de stadig fire og skulle tage eksempelvis Dansk Folkeparti med.

Thomas Thors er det mest realistiske

Steen Colberg Jensen mener ikke en konstituering mellem S, V og DF er helt urealistisk.

– Så kunne de tage Bjarne Hartung Kirkegaard med fra Kristendemokraterne – eller De Konservative. I så fald bliver Thomas sandsynligvis borgmester, for DF har flere gange været ude at sige, at de ikke gør Schow til borgmester.

Steen Colberg Jensen vurderer i det hele taget, at Thomas Thors har rimelig gode chancer for at fortsætte som borgmester, selvom Socialdemokratiet ifølge de seneste to meningsmålinger vil gå ned fra otte til fire mandater.

– Jeg tror stadigvæk, trods alt, at det mest realistiske scenarie er, at Thomas Thors bliver borgmester, siger Steen Colberg Jensen.

Kan Morten Riis ikke blive stor nok til at danne flertal uden om S og V?

– Jo det kan han. Men han kan ikke blive stor nok til at danne flertal uden om de tre store, S og V og DF. De to store traditionelle borgmesterpartier på Bornholm, Socialdemokratiet og Venstre, har otte mandater tilsammen, hvis vi følger den seneste meningsmåling. Så mangler de fire mere.

Det koster at afgive borgmesterposten

For Steen Colberg Jensen vil det være overraskende, hvis Morten Riis kan få DF eller Venstre med, hvis Socialdemokratiet og Enhedslisten vælger at gå sammen.

– Virkeligheden er jo, at Enhedslisten og Socialdemokraterne ikke tegner til at få flertal sammen. De er kun ti. Så kan de tage SF med, så er de 11, så mangler de stadig én, det kunne være Kirkegaard. Så er de på 12. Men jeg tror stadigvæk, at Enhedslisten i sådan en situation ville tage sig alvorligt godt betalt, siger den tidligere Venstre-formand.

– Hvis Enhedslisten skal indgå en konstituering, hvor de ikke selv får borgmesterposten, så skal de, med det valg de tegner til at få, have en hel masse andet. Det er der ingen tvivl om. Kirkegaard vil formodentlig skulle have en udvalgsformandspost, det samme skulle Leif Olsen jo nok. Og så vil jeg tro, at Enhedslisten ville skulle tage godt for sig af reste af de tilgængelige poster og så tilhører borgmesterposten Socialdemokraterne.

Der er lavet aftaler på forhånd

Hvis meningsmålingerne holder stik vil der være en række scenarier, hvor kristendemokraten Bjarne Hartung Kirkegaard, Jacob Trøst fra De Konservative eller andre fra de små partier kan ende med at blive det, som Steen Colberg Jensen kalder for kompromisborgmester.

– Det tror jeg nok på i mindre grad, siger Steen Colberg Jensen, der forventer, at partierne har forberedt sig godt og grundigt forud for valgnatten.

Derfor tror han også, at politikerne har en plan, når stemmerne er talt op tirsdag aften.

– Jeg vil gå ud fra, at der som minimum er aftalt nogle kontakter på valgaftenen. Måske ligger der allerede noget i støbeskeen, siger Steen Colberg Jensen.

– Det ville være uklogt andet, sådan som valgets udfald tegner til at blive. Det behøver ikke være på borgmesterkandidatniveau, det kan være på formandsniveau i partierne. At man lige har talt sammen inden valgaftenen og har aftaler om at snakken sammen på valgaftenen.