OVERBLIK: Personsøgere i massevis eksploderede i løbet af en time

18. SEP 2024 • 04:13UDLAND

2750 er såret, og ni personer er døde, efter at personsøgere tirsdag eksploderede flere steder i Libanon.

Tirsdag eftermiddag eksploderede adskillige personsøgere flere steder i Libanon. Tusinder personer er sårede, og flere er døde.

Personsøgere bruges blandt andet af medlemmer af den libanesiske Hizbollah-bevægelse til at kommunikere.

Få overblikket over hændelsen her:

* Eksplosionerne varede omkring en time og startede cirka klokken 15.30 lokal tid i Dahiyeh, der en forstad til Libanons hovedstad, Beirut, og Bekaadalen, der ligger nær den syriske grænse. Det er områder, der er kendt for at huse medlemmer af Hizbollah.

* 2750 personer er såret, og mindst ni personer er dræbt, oplyste Libanons sundhedsministerium tirsdag aften.

* Det er uklart, hvor mange medlemmer af Hizbollah der er ramt, og hvem der ellers er blandt de sårede. Der er ikke sket noget med Hizbollahs øverste leder, Hassan Nasrallah.

* Hizbollah anklager i en udtalelse Israel for at stå bag. Det israelske militær har tidligt natten til onsdag ikke kommenteret hændelserne.

* Libanons udenrigsministerium har kaldt hændelsen for et israelsk cyberangreb. Ministeriet uddyber ikke, hvordan det er nået frem til den konklusion.

* Det er uvist, hvad der har ført til, at personsøgerne er eksploderet.

* Medierne The New York Times og Reuters har dog talt med flere anonyme kilder, der siger, at Israel var ansvarlig for at få placeret sprængstoffer i personsøgerne.

* Begge medier har ligeledes talt med kilder, der siger, at der var blevet placeret en lille sprængladning i søgerne, der kunne udløses på afstand.

* Ifølge de kilder, som Reuters har talt med, er det Israels efterretningstjeneste, Mossad, der var ansvarlig for placeringen, der angiveligt er sket i 5000 personsøgere.

* Personsøgerne skal ifølge de to mediers kilder være fra selskabet Apollo Gold i Taiwan. Det har selskabet selv afvist natten til onsdag. Ifølge selskabet blev personsøgerne produceret af et selskab i Europa, der havde rettigheder til at bruge det taiwanske selskabs mærke.

* Sikkerhedsspecialister anser for det for muligt, at eksplosionerne er sket ved, at der er blevet placeret en sprængladning i søgerne.

* Umiddelbart har de enkelte personsøgere kun såret de personer, der bar dem.

* De fleste skader er sket i ansigter, på hænder og på maver, fortalte Libanons sundhedsminister, Firass Abiad, tirsdag.

* Nogle af eksplosionerne fandt sted, efter at personsøgerne havde bippet, hvilket fik folk til at tage dem i hånden eller føre dem op til ansigtet.

* To kilder med kendskab til Hizbollah fortalte tidligere i år til Reuters, at bevægelsen var begyndt at anvende personsøgere for at kunne kommunikere uden at blive sporet af Israel.

Kilder: Reuters, AFP, The New York Times.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT