Dan Jørgensen vil arbejde for lavere energipriser og farvel til russisk gas

17. SEP 2024 • 12:06UDLAND

Danmark er udset til at få en "kerneportefølje" i den nye EU-Kommission, siger Dan Jørgensen.

Dan Jørgensen erklærer sig "meget, meget tilfreds" med indstillingen til posten som EU-kommissær for energi og boliger.

Det siger han, efter at Ursula von der Leyen tirsdag løftede sløret for sin ønskeopstilling af den nye EU-Kommission.

- Det er en kerneportefølje, og det bliver det kun i stigende grad i de kommende år, siger Dan Jørgensen.

Selv om der er glæde i den danske EU-lejr efter offentliggørelsen, så understreger Dan Jørgensen, at posten ikke er sikker, før EU-Parlamentet efter høringer af de nye kommissærer har givet sit grønne lys.

Derfor har de sidste dage både været præget af sommerfugle i maven over offentliggørelsen og forberedelser til de kommende høringer, siger Dan Jørgensen:

- Det er en blanding af en meget stor glæde og tilfredshed på den ene side, men samtidig også et meget dedikeret fokus på, at jeg ikke tiltræder som kommissær, før høringsprocessen med parlamentet er vel overstået, siger Dan Jørgensen.

Det danske bud på en kommissærpost lægger dog ikke skjul på, at regeringen i "månedsvis" har kæmpet for at sikre indstillingen til netop denne post.

- Jeg har haft en rigtig god fornemmelse af, at det var her, det kunne ende i ganske lang tid. Også længere tid end man måske lige skulle forvente, fordi statsministeren har været i gang med forhandlinger med Ursula von der Leyen i månedsvis.

- Jeg har også selv haft samtale med Ursula von der Leyen, hvor vi ret detaljeret talte om, hvad jeg kunne komme til at lave, siger Dan Jørgensen.

De sidste dage op til offentliggørelsen af EU-Kommissionen har dog været præget af et bittert opgør, hvor den franske EU-kommissær for det indre marked, Thierry Breton, anklagede Ursula von der Leyen for at gå bag om hans ryg for at få ham udskiftet med den franske europaminister, Stéphane Séjourné.

- Der har været en del ændringer de sidste par døgn, så der var lidt sommerfugle i maven især de sidste par timer. Men det gik heldigvis, som det skulle, så jeg er meget, meget glad nu, siger Dan Jørgensen.

Han mener, at det er lykkes at få en "central portefølje", som statsminister Mette Frederiksen (S) tidligere har opstillet forventning om.

- Energipolitikken er helt central for at få løst klimakrisen. Det handler også om sikkerhedspolitik med krigen i Ukraine og Putins måde at bruge gas som et våben mod Europa.

- Og endeligt handler det om konkurrenceevne for vores virksomheder og leveomkostningerne for borgerne i Europa i kraft af priserne på energi. Så alle de ting tilsammen gør, at det er et meget vigtigt område, siger Dan Jørgensen.

Han fremhæver, at Danmark i kraft af en stærk energibranche og omstilling til grøn energi forhåbentlig kan inspirere Europa.

- Ursula von der Leyen har udtalt sig meget positivt om den grønne omstilling, vi har været i gang med i Danmark i en årrække, og som vi har speedet op inden for de sidste fem år.

- Forhåbningen er, at nogle af de erfaringer, vi har gjort i Danmark, kan bruges på europæisk plan, siger Dan Jørgensen.

Han er samtidig udset til at blive den første kommissær nogensinde for boliger. Det har socialdemokraterne i Europa arbejdet for, siger Dan Jørgensen:

- Det er helt nødvendigt, at EU er til stede med løsninger der, hvor ganske almindelige mennesker i Europa har udfordringer. Mange boliger er både for dyre at flytte ind i og for dyre at fyre op. Derfor giver det god mening at kombinere de to porteføljer, siger Dan Jørgensen.

Spørgsmål: Von der Leyen fastslår, at opgaven er at få energipriserne ned. Kan det lykkes og hvornår?

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi står over for store udfordringer. Men Europa har også et stort potentiale. Vi kan producere langt mere vedvarende energi. Vi kan blive mere energieffektive. Og vi kan udnytte den grønne energi, vi allerede har, bedre.

- Så jeg er ganske optimistisk på trods af, at det er en svær opgave, siger Dan Jørgensen.

Spørgsmål: Von der Leyen ønsker at øge EU's energiuafhængighed. Kan vi blive helt uafhængige af russisk energi?

- Ja, målet må være, at vi er helt uafhængige af Rusland. Vi må betragte krigen i Ukraine som et wake up call. Vi kan ikke være afhængig af energi fra nogen despoter rundt om i verden.

- Dermed også sagt, at der behov for en strategisk opbygning af energiforsyningen, så vi bliver selvforsynende. Og så energi bliver billigere for borgere og vores virksomheder, der skal konkurrere med resten af verden, hvor energien er billigere end i Europa, siger Dan Jørgensen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT